reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2009

Uaktualniem listę na ile mogę. Zastanawiam się czy nie przysiąśc i zrobic troche ładu. Jest sporo dziewczyn, które wpadły i przedstawiły się, a potem zniknęły i nie ma ich także na forum, może ich nicki nie będą czcionką pogrubioną? A poza tym prosiłabym o podanie jaki termin mam wpisac jako ten obowiazujący i dostosowac do niego suwaczek. Z góry dziekuję :-)

reklama
Witam nowe mamusie :-) Ja wczoraj wrocilam od rodzicow. Troche odpoczelam, ale w piatek chyba znowu pojade. Warszawa mnie meczy latem. Jutro ide na USG i troche sie boje. Moje malenstwo widzialam raz, gdy mialo 2,5mm( w 5t6d ciazy). Lekarz ma je jutro pomierzyc itd. Moze jak je zobacze, to uwierze, ze jestem w tej ciąży :-D
Kluliczku ja CI jutro podam dokladny termin. W karcie ciazowej mam termin wg OM na 18 stycznia.

celinka no wlasnie sie zastanawialam gdzie sie podziewasz. O to jutro bedziemy razem schizowac bo tez jutro idziemy na usg na pomiary.

Fajnie macie mamusie z tym USG, ja jestem pomiedzy 12-13 tyg. i jeszcze nie miałam, a czas najwyzszy...Z tym, ze mieszkam obecnie za granicą i tak już tutaj jest z tym USG. Dzis jade do lekarza i mam nadzieje, ze w koncu dostane skierowanie...juz sie nie moge doczekac, to moje pierwsze dzieciątko, jestem bardzo ciekawa jak to wszystko przebiega. Sama mysl o tym, ze zobacze swoje malenstwo wprowadza mnie w dobry nastrój, jak juz wszystko będzie jasne, postaram sie wprowadzić sobie sówaczek :-) pozdrawiam!

Daga jak angina? Wyleczylas? W takim razie bede trzymac kciuki za siebie i za Ciebie :-)

Do ktorego tygodnia lekarz kazal Wam brac kwas foliowy?
Ja juz mialam spokoj z mdlosciami i wymiotami, a od 3 dni znowu czuje sie zle, mdli mnie, przedwczoraj wymiotowalam 2 razy, no i piersi znowu bola :-/

Do ktorego tygodnia lekarz kazal Wam brac kwas foliowy?
Celinka, mi właśnie kazał odstawić, ale powoli - ponieważ brałam po dwie tabletki dziennie, to teraz przez tydzień mam brać po jednej. A potem niech już łożysko się martwi samo o progesteron :-) W każdym razie na moje nieśmiałe pytanie lekarz stwierdził, że żadnych objawów groźnych w związku z odstawieniem nie przewiduje, co mnie bardzo uspokoiło. :-)
Acha, i jeszcze kazał mężowi (byliśmy razem) trzymać mnie krótko, bo przewiduje, że teraz się rozszaleję, jak się zacznę super czuć, a mimo wszystko nie wolno przeginać. Ale dla mnie to dobra wiadomość :-)
I jeszcze dowcipnisie umówili się, że jak będę niegrzeczna to mąż ma zadzwonić do lekarza, a ten zapuszkuje mnie na patologii ciąży, żeby mąż sobie mógł pojechać na wakacje :-D Tak, mój gin ma ciężkie poczucie humoru :-D

No a przede wszystkim widziałam na USG swoje dzidzi i powoli, powoli zaczyna do mnie docierać, że ten brzuch to mi naprawdę niedługo urośnie i całe życie się zmieni...

Ależ bym chciała mieć USG już jutro tak jak Wy dziewczyny - trzymam kciuki za Wasze maleństwa.
My jesteśmy umówieni na piątek i już od zeszłego tygodnia nie mogę się doczekać.
Od samego początku nie mam praktycznie żanych objawów ciążowych - poza tym że piersi pobolały mnie przez kilka dni, więc niemal codziennie się zastanawiam czy wszystko ok.
Brzuszek też nie jest jeszcze zbyt widoczny - zasadniczo nie ma jeszcze widocznych powodów do radości ;) dlatego bardzo czekam na piątek żeby zobaczyć Malucha.

Powiedzcie do kiedy się bierze Luteinę? do 12tego czy do 20tego tygodnia? bo czytałam różne wersje i sama już nie wiem...

Celinko tak angina juz wyleczone. Pozarłam caly antybiotyk teraz lykam bakterie zeby sie nie wyjalowic. U mnie z tym mdlosciami i wymiotami to roznie. Przez pare dni juz jest naprawde super a od soboty znowu latam do kibelka. A tydzien temu w poniedzialek myslalam ze zwariuje 6 razy. Dzwonilismy do gina i do poloznej ze skutki uboczne antybiotyku wyszly plus moje wymioty ciazowe i musialam zapodac sobie czopki Torecan od razu lepiej sie po nich poczulam.

Melulu ale chyba kwas foliowy nie odpowiada za lozysko tylko progesteron. Ogolnie kwas foliowy bierze sie do konca 3 miesiaca potem mozna przejsc na witaminy dla kobiet w ciazy albo nic nie brac jak wyniki sa super. Ja biore od poczatku femintal 800 z kwas foliowym i mam to brac do 12 tc. A potem gin mi mowil ze bede brala tez feminatal z jodem i kwasem foliowym.

Sylwenka z ta luteina to zalezy od stanu dzidziusia. I to gin powinien zadecydowac. Ja duphaston w pierwszej ciazy bralam do 14 tc.

A co do usg to na razie nie schizuje bo dzidzie widzielismy 2 tygodnie temu na takiej wizycie nieplanowanej bo wtedy sie przestraszylam bo przestaly mnie piersi bolec ale okazalo sie ze dzidzius ma sie dobrze i sobie fika w brzuszku. A jutro bedziemy go mierzyc.

reklama
Melulu ale chyba kwas foliowy nie odpowiada za lozysko tylko progesteron. Ogolnie kwas foliowy bierze sie do konca 3 miesiaca potem mozna przejsc na witaminy dla kobiet w ciazy albo nic nie brac jak wyniki sa super.
Daga, oczywiście pisałam o Duphastonie, tylko mi się pomyliły wpisy Celinki i Sylwenki :)))) Dzięki za zwrócenie uwagi :)
Kwas foliowy brałam jeszcze przed ciążą 0,4mg, a teraz od 12 tyg. mam witaminy z kwasem f., które zupełnym przypadkiem mają nawet większą dawkę, bo 0,8 mg.

Do góry