reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

stosowania mleka krowiego w diecie dziecka w wieku 1-3 lata

reklama
Ja mojemu synusiowi dalam dopiero niedawno mleko krowie i to tylko z tego wzgledu,ze zaczelo mu bardziej smakowac niz te w proszku ogolnie nie jestem ani za,ani przeciw bo to od kazdego indywidualny wybor choc znam tez dziewczyny ktore dawaly juz od 6-7 miesiaca zwykle mleko co dla mnie jest niepowazne...

Mój Kacperek dostał mleko krowie jak miał ok 18 m-cy, dlatego, że w żaden sposób nie szło mu wepchnąć już mm, a krowie pił ze smakiem :) myślę, że ten rok na modyfikowanym to takie minimum.

Moj mly ma prawie 14 mies i jest na mm, nie planuje przechodzic na krowie. Znam mosoby ktore dawaly mleko krowie dziecku majacemu 9 mies, ja bym nie dala ale to ich decyzja...

a ja nie miałam wyboru i musiałam podać córce po 9 mcu krowie, bo nie chciała pić żadnego mm. Lekarz wyraził zgodę. Córka do dziś pije krowie i jest zdrowa. Jak miałam jej wciskać mm na chama i patrzeć jak wymiotuje to wolałam podać krowie. Przynajmniej zjadała ze smakiem i nie była głodna.

A moja mama na krowim mleku od 3 dnia życia była chowana, i to nie było niepoważne, tylko pozwoliło jej żyć, bo kiedyś na wsi nikt o mleku w proszku nie słuszał a i tak babci by na to nie było stać, a miała 45 lat i nie miała pokarmu prawie. tak więc wiecie - poważne, niepoważne - mm to duża kasa dla ich producentów, stąd to ogromne szkalowanie mleka krowiego - owszem, nie przyswaja tego nasz organizma tak dobrze jak mieszanek, ale bez przesady - nie zabija. patrzcie - w szpitalach sa darmowe mleka dla maluchów po porodzie, w gotowych buteleczkach, dla wygody - a w ilu szpitalach nie ma laktatorów, położnych laktacyjnych - odchodzi się od najlepszego możliwego karmienia na rzecz mm - i ktoś na tym nieźle zarabia, to na pewno. Czytałam niedawno, że w Polsce tylko 3% kobiet karmi piersią do 6 mca zycia dziecka. To bym krytykowała, a nie podawanie mleka krowiego. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam i wiem, że sa kobiety, które nie mogą karmić - albo nie mają siły by o to walczyć - a mm kusi łatwością podania; w szpitalu połozne wciskają je maluchom na siłę - oj jak ja warczałam, mały nie chciał mojej piersi na początku ale nie pozwoliłam go dokarmiać butelką - od drugiej doby po CC do dziś - karmienie to bajka, zero problemów.

Ja uwazam ze jesli dziecko je mm to niech je, jest w nim wiecej witamin niz w krowim. Poza tym nie ma co porownywac czasow naszych babc z obecnymi, moj maz i jego siostra chowani byli na krowim, ale to ciocia miala krowe i wiedzieli ze nie je badziewia, a teraz te krowy pasa roznymi mieszankami, antybiotykami, to juz nie jest prawdziwe mleko, bo ktore mleko wytrzymuje w lodowce tydzien i nic mu nie jest.....:baffled:Ja postaram sie podawac mm jak najdluzej sie da, u nas w irl. zalecaja nawet do 3 rż.

Mój synek nie chce nawet powąchać krowiego....próbowalam mu niedawno przemycic w butelce w ciągu dnia, to wypluł to co mial w buzi i pozniej juz machal glowka ze "nie, nie"...

reklama
Moja Agatka skończyła 14 meisięcy i na mleku krowim robię jej tylko budyń. Uważam, że mm powinno być podawane jak najdłużej (mniej więcej do okolo 3r.ż). Można zawsze próbować podawać i takie i takie. No chyba że tak, jak niektóre dziewczyny miały, że ich maluchy już nie chciały mm to nie widze problemu :-D

Do góry