reklama
Witam. U mojej 3 letniej corki stwierdzono przywiedzenie przodostopia w oobu nozkach w tym jedna stopa jest serpentynowa. nie wiem do konca co to znaczy. Teraz bedzie leczona operacyjnie. moje pytania brzma: jak bedzie przeprowadzona taka operacja, czy bedzie bardzo ja bolalo po operacji, jak bedzie wygladalo leczenie zaraz po operacji, i jak wplynie ta operacja na jej dotychczasowe zycie? chodzi o bieganie skakanie i wogole... prosze napiszcie mi moze ktos z was mial podobny problem ze swoja pociecha?? z gory dziekuje za odpowiedzi
maciejka30
Zaciekawiona BB
Witaj jakajaroxi, ja niestety nie pomogę, bo mój Maciek nie miał operacji tylko zabieg Ponsetiego a to wielka różnica. pozdrawiam
maciejka30
Zaciekawiona BB
Dziewczyny, mam pytanie dotyczące szczepień....mój synek miał zabieg nacięcia ścięgna pod narkozą. Nie mieliśmy jeszcze szczepień, które każdy bobas zaczyna po ukończeniu szóstego tygodnia. Moja pediatra powiedziała, że musimy czekać 2 miesiące od daty zabiegu (to będzie 9 kwietnia). Wy też tak długo czekaliście ze szczepieniami???
Witaj jakajaroxi, ja niestety nie pomogę, bo mój Maciek nie miał operacji tylko zabieg Ponsetiego a to wielka różnica. pozdrawiam
A Jak Mial Twoj synek Robiony Ten zabieg to bardzo go bolalao? i jak z chodzeniem po takimm zabiegu?
maciejka30
Zaciekawiona BB
jakajaroxi - Maciek miał zabieg mając 10 tygodni. Nie mieliśmy kompletnie żadnych objawów po. Ja jedynie przeżywałam narkozę, bo naczytałam się o powikłaniach i niebezpieczeństwach itd. Ale anestezjolog z Niekłańskiej (tam się leczymy) wytłumaczył mi wszystko bardzo dokładnie i uspokoił moje skołatane nerwy. Po zabiegu Maciek płakał ale tylko dlatego, że był potwornie głodny. od 5 rano nic nie mógł jeść, zabieg był o 9 a dopiero po 14 mogłam przystawić go do piersi. sam zabieg trwał 10 minut. Po tym, gdy już go przywieźli z sali pooperacyjnej, mały dostał jeden czopek przeciwbólowy i spał prawie cały dzień i całą noc. Następnego dnia było już normalnie i więcej żadnych leków przeciwbólowych nie dostał, bo nie było potrzeby. Był radosny, spokojny. |W ogóle nie marudził i nie płakał więc chyba nic go nie bolało. Ja byłam przygotowana na tydzień płaczu i noszenia na rękach a tu nic...taki był dzielny mój Maluszek. Zabieg Ponsetiego polega na delikatnym nacięciu ścięgna Achillesa (nasza blizna ma 7 mm). Jeśli Twoja Pociecha ma mieć operację, to może to wyglądać troszkę inaczej. Ale na ten temat muszą wypowiedzieć się mamy, ktorych pociechy miały operacje.
Co do chodzenia.... mój synuś w najbliższy piątek kończy 3 miesiące więc do chodzenia jeszcze mu daleko.
Pozdrawiam!
Co do chodzenia.... mój synuś w najbliższy piątek kończy 3 miesiące więc do chodzenia jeszcze mu daleko.
Pozdrawiam!
Maciejka, my co prawda nie mieliśmy narkozy przy cięciu (tylko znieczulenie miejscowe), ale w szóstym tygodniu życia mieliśmy tylko szczepienie na żółtaczkę (to było dwa dni po zdjęciu ostatnich gipsów i pediatra uznała, że nie ma co męczyć Malutka jeszcze bombą szczepionkową), a całą resztę (5 w 1) dopiero teraz niedawno pierwszą dawkę (jak Mały miał równo trzy miesiące) i podobno to nie jest problem. Mnie pediatra tłumaczyła, że powinno się po ok. 6 tygodniach od porodu zrobić tę żółtaczkę, bo to druga dawka jest i tam powinien być zachowany rytm. A z całą resztą można poczekać. No i jeszcze jeśli chcesz szczepić na rotawirusy, to obie dawki muszą być podane do skończenia przez dziecko sześciu miesięcy, więc trzeba się z tym zmieścić.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Acha... a moze znacie jeszcze inne forum gdzie moglabym o tym z kims porozmawiac? (chodzi o to ze do lekarza mamy prawie 100 kilometrow i nie mamy sie zabardzo jak spotkac i porozmawiac telefonicznie rowniez nie bardzo) jezeli znacie to dajcie linki ok? thx;]
reklama