Cześć Dziewczyny,
Chciałabym dołączyć do Waszego grona
Wertuję forum już od ładnych kilku dni i pozwoliło ono wstępnie oswoic się z tym, co nasz czeka. Wiem już co nieco o samej wadzie i sposobie jej leczenina wg Ponsetiego
2 tyg temu na usg połówkowym dowiedzieliśmy się, że nasz synek ma obustronne SKS.
To nasze 1 dziecko, nikt w rodzinie nie miał tej wady do tej pory.
Od tamtego czasu przeszliśmy już szereg badań (w tym amniopunkcję). Wszystkie pozostałe wyniki są OK, więc wygląda na to, że wada jest izolowana
A to oznacza, że możemy już teraz z w miarę spokojną głową naszykować się na przyjęcie Malucha i opiekę nad nim
w związku z tym będę wdzięczna za Wasze porady - trochę już wyczytałam ale ciężko to zebrać w całość - jeśli to nie problem będę wdzięczna za pomoc
Pyt. 1 lekarz. Jesteśmy z Warszawy. Z tego co widzę tutaj prym wiedzie dr Czop - będę wdzięczna za opinie o leczeniu u niego - jak efekty? Słyszałam już rózne opinie i sama nie wiem co myśleć.
Będę też wdzięczna za podobne info o dr Napiontku z Poznania i Dr Pruszczyńskim z Łodzi.
Tych lekarzy póki co rozważamy.
Wiem, że na pewnym forum opinie nt tych lekarzy są różne i kierują od razu do Wiednia... Dla nas byłoby to trudne logistycznie, wolelibyśmy jednak zacząć leczenie w Polsce. Co o tym sądzicie bazując na swoich doświadczeniach?
Pyt 2 do dziewczyn, które dowiedziały się o wadzie w ciąży - konsultowałyście się jeszcze w ciąży? Jak to robiłyście? Prywatnie czy NFZ? Kiedy najlepiej sie na taka konsultacje udac i co miec ze sobą? Czy potrzebne są jakies dobre zdjecia usg stópek czy wizyta jest raczej czysto teoretyczna?
pyt 3 wyprawka
a) wyczytałam już że już do gipsów nie sprawdzają się półspiochy i spiochy typowe ze stópkami. Czy do gipsów beda potrzebne spodenki w duzo wiekszym rozmiarze niż reszta Malucha? Na co sie nastawic? kupowanie o 1 rozmiar wiekszych czy 2? A jak ze skarpetkammi? jakie rozmiary na poczatek kupować? Jestem w tym zielona a nie chce nabrac za duzo nieotrzebnych rzeczy
Widziaąłm, że cięzko dostac pajacyki czy półspiochy bez skarpetek w roziarach 56-68. Macie moze jakies sklepy sprawdzone do polecenia?
b) jak to jest ze spiworkami do spania? daja rade z szyną czy lepiej jednak skierowac sie w strone kołderek? chodzi mi o cos takiego - lin niżej (nie do końca jestem w stannie sobie wyobrazić szerokośc jakies de facto potrzebuje dziecko do w miare swobodnego ruchu
Link do: Śpiworek Grow
c) wózek - jaka powinna byc minimalna oraz optymalna szerokośc gondoli, aby dziecku było wygodnie?
czy 32 cm będzie ok? Nasz Bobas ma urodzić się w połowie maja wiec poczatek do lato, ale 6-7 mcy to juz bedzie czas zimowy wiec dojdzie spoworek zimowy... Do tego zalezy mi żeby wózek był lekki (najlepiej do 10 kg, a jeśli się nie da to maxymalnie 12) i niewielkich gabarytów (wszystkie anexy i bebetto itp są zdecydowanie za wielkie
)
Pomyślałam że najlepiej żeby gondola była prostokątna - wtedy nie zwęża sie przy nóżkach wiec chyba jest wygodniej z szynami. Czy siedzisko kubełkowe ale też dość szerokie prostokątne da rade?
Rozważamy Bugaboo Cameleon 3 lub Fox. Co o tym myślicie?
d) fotelik samochodowy - możemy kupować standardowy, czy na coś szczególnego trzeba zwrócić uwagę?
pyt4. Na jakie jeszcze "przeciwności losu" możemy się szykować? Czy dzieci mają większy problem np z brzuszkiem? domyslam sie ze gipsy moga ograniczac rychu zwiazane z masażami brzuszka itd...
Czy obserowałyście duże problemy w rozwoju ruchowym?
Jak wyglądają szczepienia przy obustronnym SKS - takie maluchy chyba sa standardowo szczepione w nóżke - a tu bedzie gips??
Ufff sporo tego wyszło, ale zbieram to w głowie od prawie 2 tygodni. Będę wdzięczna za Waszą pomoc. i 3mam kciuki za wasze Dzieciaczki - widziałam, że u Was postępy są bardzo fajne
Pozdrawiam,
Ola