reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stopa końsko-szpotawa

Milena887 nie wiem jak jest naprawdę. Ale na fb twierdzą że zbyt wczesne zastosowanie u dziecka może spowodować problem z korekcja wady. Dziecko musi mieć odpowiednią siłę żeby spać w takiej szynie. Córcia śpi względnie dobrze w aktualnej i w wtedy podobno póki co nie ma co kombinować. Jak chcesz przekleje ci tekst z fb.

reklama
AmMaWi ja pytałam się tej pani co sprzedaje te szyny i powiem ci szczerze pokazywała nam tą szynę i ona wcale nie składa się tak ciężko wręcz bardzo leciutko się składa a pokazała nam tą szynę mitchella nie wiem czy dobrze napisałam to mówiła że tą szynę wycofali bo ona właśnie była ciężka dla dziecka i dziecko potrzebowało bardzo dużo siły żeby szyna się złożyła może pisali właśnie o tej szynie?a co do tego że tą szyna może powodować korekcję wady to się nie zgodzę bo przecież buciki do szyny są tak samo ustawione i przykręcone jak do tej normalnej i nic się nie zmienia w ustawieniu bucików tylko tylko że tą szyna się składa jak dziecko się kładzie na boku a ta co teraz synek ma jest cały czas usztywniona ale jak możesz podeślij mi to z fb poczytam SB bo ja nie chce się zapisywać do tej grupy na fb

Napisane na XT1562 w aplikacji Forum BabyBoom

Świeżo co Facebooka założyłam i nie wiedziałam że nie można z fb kopiować. Teraz muszę się zajmować moimi pannami. Postaram się zreferować wieczorem. Z grubsza chodzi o to że faktycznie jako za sztywna jest uznawana ta oryginalna. Ale podobno lekarz który ta szynę stworzył widział też tą z Poznania i określił że tak wyglądała jego wcześniejszą wersja i że zmodyfikował bo prowadziła do nawrotu końskości. Ja założyłam fb tylko dla celów tej grupy z ciekawości ☺.

Ok nie ma sprawy jak bd miała chwilę i dasz radę to wrzucisz a jak nie to trudno hehe jednak ja jestem tego zdania że jakby nie można było jej używać to by nie była w sprzedaży ale nie bd się sprzeczać w październiku mamy wizytę więc zapytam się czy można tą szynę stosować i czy faktycznie może ona doprowadzić do nawrotów póki co zostaniemy przy standardowej hehe pozdrawiam i miłego dnia życzę

AmMaWi jaczekam na kontrolę. Mamy 16go sierpnia. Denerwuje sie bo Maly czasem tak potrafi usztywnic lewa stope ze nie idzie jej ruszyc. Jak tak zrobi na kontroli to stwierdza, ze noga wcale nie jest ruchoma... A tak na serio, to po prostu dotkniecie stopy uruchamia u niego odruch obronny, sciaga stope i maksymalnie prostuje kolano. A powiedz mu, na nieklanskiej kojarzyli te skladana szyne, czy pierwszy raz od Ciebie slyszeli? Bo gdyby znali jakieś argumenty przeciw to chyba by cos mowili.
Dziewczyny jak to jest ze zdejmowaniem szyny? U nas leci trzeci miesiac jak Maly ma ja 23h na dobe. Ile jest potem?

Nie mogę się zabrać do tego solidniejszego posta. Sylwek0512 na Niekłańskiej o szynie słyszeli skomentowali jak pani chce, nie ma takiej potrzeby. To że ta stopka taka sztywna to niepokojące, przez sen też tak blokuje? U mnie córcia teraz blokuje jak próbuje z nią ćwiczyć ktoś poza mną. Wiem że blokowanie jest celowe. Jeżeli chodzi o noszenie szyny to u nas było tyle godzin bez ile miesięcy. Ale podobno jest coś takiego jak protokół szynowania według ponsatiego, a Czop się tego nie trzyma. Na kontroli któryś ze studentów skomentował że gdzieś tam leczą inaczej. Na co Czop stwierdził że za 10 lat będzie wiadomo kto miał rację.
Heh czytam to fb i zaczynam się bać że coś będzie nie tak.
Milena887 wiem że szyna jest dopuszczona, ale na fb trochę namieszali mi w głowie i już sama nie wiem co mam myśleć. Nie mam zacięcia przepisywać zawartości fb na ten temat. Mam nadzieję że się na mnie za to nie obrazisz, za dużo tego

Przez sen stopka chodzi jak zloto. To celowe blokowanie na 100%. I to zalezy od nastroju, dopiero jak mu zegne i mocno przytrzymam zgieta noge w kolanie to moge cwiczyc.
A co do szyny to teraz tez juz sama nie wiem. Moze nie warto kombinowac. Maly juz sie z nia przekreca i daje rade polezec na boku. Spi i tak na plasko, wiec szyna mu tego nie utrudnia. Po jakim czasie jest kolejna kontrol? Znow po 3miesiacach? AmMaWi ile Twoja panna juz ma, ze szyna tylko na noc?

Kontrola w zależności od oceny po 3-4 miesiącach. Ja mam teraz 15 listopada. Panna ma 10 miesięcy i ja mimo wszystko zakładam jej na mniej więcej 13-14 godzin szynę. Zazwyczaj zakładam o 19:30 a ściągam o 9 rano. Nie zakładam na drzemki chociaż podobno się powinno. Tylko że u mnie trwają one po jakieś 20 minut i córcia się bardzo trudno usypia.
Mysia1992 czy zakładasz tu jeszcze do nas? Jak stópki?

AmMaWi nie no coś ty nie obrazę się hehe dołączyłam do tej grupy na fb ale powiem ci że rewelacji nie robi jak widzę niektóre zdjęcia i posty jak piszą że po tylu i tyłu gipsach są a poprawy nie widać to aż jestem przerażona i wgl o tym że wszyscy mają do Wiednia jechać do lekarza bo w Polsce nie ma lekarzy dobrych i wgl jak to czytam to dochodzę do wniosku że chyba odejdę z tej grupy i zostanę tu na forum

reklama
Milena887 mam podobne odczucia ☺☺.
Z jedną z dziewczyn z fb pisalam ze kiedyś trochę inaczej tam to wyglądało. Ale będę w niej na wypadek gdyby coś gdzieś kiedyś było mi potrzebne. Też mnie ta grupa zdołowała i wolę tu ☺

Do góry