reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stopa końsko-szpotawa

sylwek0512 u nas ogólnie pani od rehabilitacji ćwiczyła z synkiem na piłce tzn siadała z nim i naciągała mu poszczególne części ciała potem stopniowo układała go w pozycji do raczkowania i ćwiczyła z nim w takiej pozycji u nas problem był z obniżonym napięciem u synka on mając okolo5miesiecy nie potrafił leżąc na brzuszku podnieść się na rękach i wgl mu uciekały rączki na bok niemam pojęcia jaka metoda go ćwiczyła ale były momenty że płakał strasznie

Napisane na XT1562 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Milenka887 dzwoniłam już i mówią że nie mają pojęcia o co mi chodzi z tą szyną do spania na boku. Mam jeszcze jutro dzwonić do jakiejś pani Marii która jest technikiem i może coś będzie wiedzieć.

AmMaWi my właśnie rozmawialiśmy z tą panią Maria jak kupowaliśmy szynę z butami dla synka ja powiedziałam jej że czytałam o takiej szynie składanej właśnie i ona nam pokazała ta szyne składana i mówiła że jest wygodna dla dziecka bo też pokazała mi tą szynę mitchella ale powiedziała że ona jest nie wygodna bo na sprężynach jest i że dziecko musi bardzo dużo siły mieć w nóżkach żeby ona się składała i lepsza jest ta zwykła może jak jutro bd rozmawiać z tą panią to ci wyjaśni powiedz że chodzi ci o taką szynę metalowa składana że jak dziecko kładzie się na bok to wtedy szyna się składa

Napisane na XT1562 w aplikacji Forum BabyBoom

AmMaWi wiesz już może coś więcej o tej szynie?
My po drugim neurologu. Vojta jednak nie jest potrzebny, nasze cwiczenia z zaprzyjazniona juz rehabilitantka wystarcza. Podobno Maly robi wszystko, co powinien robic 4miesieczniak, a jego zainteresowanie wszystkim dookola i kontakt wzrokowy sa rozwiniete nswet bardziej. Na pytanie co znacza dla Malego zaokraglone rogi uslyszalam "nic. tak czasem po prostu jest", przy dociekaniu o jame komory przezroczystej "radiolodzy nie zwracaja na nie uwagi, wiec my tez nie bedziemy. Urosla przez 4 miesiace z 9mm na 13mm ale glowka tez urosla, wiec to raczej nie jest zwiazane z tym, ze torbiel powieksza aie sama z siebie, tylko z ogolnym wzrostem mozgu. Jesli nie daje objawow, to sie tym nie zajmujemy". Na moje dociekania czy kontrolować padla odpowiedz, ze mozna za jakies 2 m, ale jak ciemiaczko do tego czasu zarosnie i sie nie da, to trudno, nic strasznego sie nie stanie. Poza tym trzeba brac pod uwage niedokladnosc usg. Wiec chyba z duzej chmury maly deszcz. Ufam kobiecie, bo szefuje neurologii w IMiD. Szukalam juz kogos, kto sie zna na rzeczy. Potwierdzila to co uslyszelismy w CZD, wiec chyba dzis zasne dosc spokojnie.

Dziewczyny dowiedziałam się od techniczki Prof. Napiontka ze zawsze jest stosowana ta sama metoda tzw. Ponsetiego niezależnie od zawansowania schorzenia SKS i ze nie ma w tej metodzie rehabilitacji tylko są masaże. Czy to nie dziwne? Czy przed przyjazdem do Prof. Napiontka konsultowalyscie schorzenie z innymi ortopedami?
Czy w Krakowie lub Warszawie ktoś stosuje w/w metode z efektami?

Zastanawiam sie jeszcze nad szyna michella. Szyna jest stosowana razem z sandałkami a co w przypadku zimy? Czy jest jakas wersja zimowa? Przecież do 6 miesiąca szyna ma być stosowana 23 h/dobę.

Dziewczyny nie odzywałem się bo mam urwanie głowy z moimi dziewczynami. Sylwek0512 do pani Marii narazie nie udało mi się dodzwonić. Jest wiecznie zajęta. Jutro będę na kontroli to zapytam co na Niekłańskiej myślą o takiej szynie.
Juscza3700 ja wolę szynę denisa browna, bo buciki do niej są na rzep i sznurowki. I trzymają się stópki. Co do sandałów to myślę że córcia już dawno by się nauczyła je ściągać i upilnowanie byłoby niemożliwe.

Byłam dziś na kontroli. Stópki ocenione na idealne. Pytałam się o szynę do spania na boku, jak najbardziej może być. Kolejna kontrola w listopadzie ☺☺.

reklama
Do góry