reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stopa końsko-szpotawa

reklama
kaja to poprosze taka fotke na pasi151984@interia.pl bo jestem ciekawa jak wygladaja. a my w marcu musimy zakupic nowe a nie mam za bardzo kasy i zastanawiam sie nad refundacja. a te nasze buciki juz sa przerobione, tzn przedluzone zeby na dluzej starczyly a i tak juz pora na nowe.
dobrze, ze nie zdecydowaliscie sie na gibsy. wydaje mi sie, ze lepiej meczyc sie ze spadajacym butem niz maly mialby miec problem z bioderkami. u nas nie dosc, ze maly wyskakiwal z buta ortoped od szyny to z kozakow na zime tez wyskakuje ta jedna noga :) ale jakos sie do tego nauczylam i daje rade. bo mamy roznice w stopkach prawie rozmiaru.

kaja a jak maly daje rade ze spaniem?? przewraca sie w lozeczku na boki z nia?
bo u nas jest problem juz bo maly nie ma miejsca jak sie przewroci i sie budzi. i dlatego spi ze mna, ale teraz zaczynam sie rozgladac za lozkiem dla niego

Z refundacją sprawa u nas wyglądała tak:
1. dwa skierowania od lekarza ortopedy, odrębnie na szynę i buciki,
2. ze skierowaniami należało udać się do NFZ, tam podbito pieczątki i określono w ilu % będzie refundowany "sprzęt" (od ręki),
3. sklep ortopedyczny, wskazany przez lekarza, mający umowę z NFZ.
Jakie to będą buciki zależy od tego jakimi dysponuje sklep ortop. My trafiliśmy na buciki złej jakości ;(

Mały śpi z nami w łóżku, bo jeszcze się nie przewraca. W łóżeczku nie chcę spać. Będzie problem, ale na razie o tym nie myślę ;)

kurcze dwa skierowania ??
ja jak chcialam sie starac o ref to mialam jedno, ale oczekiwanie min 30 dni a na dodatek ja nie mam u siebie w miescie takiego sklepu wiec musialam szukac. normalnie porazka.
no moj wlasnie spal w lozeczku az pol godz. i juz jest w lozku. teraz bedzie spal w poprzek i sie bedzie przewracal i musze uwazac bo jak walnie tymi butami to boli.
jedyny plus tego, ze sa buty to taki, ze maly ma juz mocno wycwiczone nogi.
moze bedzie z niego jakis sporowiec :)
to jeszcze masz dobrze jak sie maly nie przewroci w nich.
a i zwroc uwage by szyba byla z mocnej blachy bo jacznie w nich stawac albo raczkowac zeby nie powyginal i nie zlamal.
pozdrawiam

boli, boli :) nasz maluch tak wywija nóżkami, że jak uderzy to płakać się chcę. a i z gipsami wyprawiał cuda! Przy zakładaniu owych gipsów trzech mężczyzn (w tym mąż) nie mogli go utrzymać ;) Ech...wyćwiczone te nasze dzieciaczki.
szyna jest ok, ale będę o tym pamiętać na przyszłość.

Nie zauważyłam aby ktoś poruszał tutaj temat Orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Jeżeli zostanie przyznane maluszkowi to można liczyć na małe wsparcie finansowe (153zł/m-c) z MOPS-u (GOPS-u) tj. zasiłek pielęgnacyjny lub świadczenie pielęgnacyjne. A także np. dofinansowanie do sprzętu ortopedycznego (PFRON) lub kartę parkingową. Niewiele, ale zawsze coś ;)

reklama
Witam wszystkich :) Jestem tutaj pierwszy raz. Mam na imie Magda i jestem mama 3 miesiecznej Anusi ktora urodziła sie ze szpotawa prawej nozki :( Chciała sie zapytac czy ktoras z obecnych na forum jest moze z Łodzi ?

Do góry