reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

a ja wyczytala ze jak sie ma podwyzszone anty tpo to nie wolno jodu (sol tez nie) wiec poki nic wiecej nie wiem postaram sie o preparaty wit.bez jodu o ile sa...bo do tej pory mialam z jodem.jak nie bedzie to kupie tylko kwas foliowy czy zestaw wit b z kwasem,wit c,magnez,zelazo i co tam jeszcze takiego waznego?chyba wit E?

reklama
a jednak nie wszystkie badania wyszly ok...za bardzo sie na tym nie znam ale bylam wczoraj u gina i on rzucil okiem.zainteresowal go jeden wynik co sie nazywa anty TPO (nie wiem czy komus to cos mowi.to jakies przeciwciala kt chyba powoduja zabijanie naturalnych hormonow tarczycy czy cos.no ja sie nie znam).on myslal ze to blad komputera a ja mam rzeczywiscie b.wysokie to anty tpo.no i sie wczytalam w interecie ze to moze powodowac ze zarodek sie nie zagniezdzi...ze niby go nie rozpoznaje i zabija.ze podwyzszone tpo nieuniemozliwia zajscie w ciaze ale ze moze powodowac poronienia.jakas dziewczyna z podobnym wynikiem zaszla w ciaze ale borykala sie tez z poronieniami.no wiec nie fajnie(ja to zawsze cos musze miec).reszta badan pod katem tarczycy jest ok.jutro dorobie sobie jeszcze jedno do kompletu by z tym isc do endokrynologa.No i w tym problem bo tu w PL juz nie mam czasu.zadzwonilam wiec do lekarza domowego(bo on kieruje dalej) w NL.Moj byl na wakacjach wic skontaktowalam sie z zastepczynia (glupia bo raz u niej bylam) i mowie jej ze zrobilam takie i takie badania(specjalnie spr.jak to jest po nl.wlasciwie niemal wszystkie nazwy takie same nawet lekarz podobnie sie nazywa) i wyobrazcie sobie ze ona nie wiedziala o co chodzi.no rece opadaja ze pojecia nie miala.powiedzialm jej ze pokarze jej na internecie to moze jej cos zaswita...poprosila by tak zrobic.jezu zeby czegos takiego nie wiedziec.co za debile!Plakac mi sie chce bo okres mam dostac a wtedy humor zrypany a ta mnie jeszcze dobila.To jej do cholery podpowiem do jakiego lekarza mam isc.U nas endokrynolog a u nich endokrynoloog!Jaka roznica.Mam nadzieje ze ktos cos na to zaradzi bo a nuz to problem przez ktory nie udaje sie wiec dziewczyny badajcie hormony tarczycy!(u mnie tsh oraz ft4 ktore maja cos wspolnego wyszly dobrze.jutro zrobie ft3)
p.s.tak se czytam na interecie o podwyzsz.anty tpo a ciazy i rzeczywiscie utrudniac to moze ale te co maja ten sam problem mowia ze co lekarz to opinia.jeden leczy inny nie,jedne zachodza inne nie.jedna pisze ze jej kolezanka dostala cos na to i po 2 mc byla w ciazy.poza tym jod przeszkadza a ja tyle soli uzywam i obzeram sie chipsami.moze skoncze...

No tez czytalam, ze problemy z tarczyca moga byc powodem nieudanych prob zajscia w ciaze, ale dobra strona jest, ze sa leki na uregulowanie pracy hormonow tarczycy i diewczyny spokojnie zachodza w ciaze, aczkolwiek u Ciebie jeszcze nic konkretnego nie stwierdzono, rany Eijf jak dobrze ze poszlas na te wszystkie badania, wylezie moze przynajmniej szydlo z worka czemu sie Wam nie udawalo.
Ja tez mam zamiar sie wybrac jak sie dalej nie bedzie udawac, zbadac sobie hormony tylko nie mam zielonego pojecia czy ktos mnie tutaj wysle na takie badanie bez problemu, posciemniam cos najwyzej ;-)

a ja wyczytala ze jak sie ma podwyzszone anty tpo to nie wolno jodu (sol tez nie) wiec poki nic wiecej nie wiem postaram sie o preparaty wit.bez jodu o ile sa...bo do tej pory mialam z jodem.jak nie bedzie to kupie tylko kwas foliowy czy zestaw wit b z kwasem,wit c,magnez,zelazo i co tam jeszcze takiego waznego?chyba wit E?

Z wit E trzeba uwazac, powyzej 400 mg na dzien jest szkodliwe:sorry2:
Wit C, magnez i kwas foliowy:tak:

U mnie jakichkolwiek objawów brak... Troche mnie tylko podbrzusze boli jak na @ co jest dziwne bo do @ jeszcze sporo czasu...
Pozostaje tylko czekać... Kusi mnie żeby jutro tzn. w 8dpo zrobić test... Widziałam na ff, że niektórym juz w 7dpo wychodził pozytywny test. Ale sama nie wiem...

hej dziewczyny, ja zisiaj troszeczke zabigana jestem, mialam odwiedziny w domu, spacerek, obiadek..dopiero posadziłąm pupę od 9 rano...u mnie dzisiaj dół- kręci mi się w głowie i jest mi niedobrze. nie mam apetytu, drapię się po cyckach, jakbym ospę na nich miała..nic mi się nie chce..a moje mężu powiedziało, że on w tym cyklu jest spokojny bo wie, że się udało..zobaczymy ile w tym racji. postanowiłąm poczekać z testem do niedzieli- żeby mnie nie kusiło to oddałam test męzowi i on go ukrył:-)Dodatkowo zabrać mi kartę do bankomatu i pieniążkó zostawia mi tylko tyle, co na bierzące zakupy, któy wypiszę na kartce- wiem, że jakbym miala kase albo kartę to i tak kupilabym następny test:tak:tak, że u mnie tyle...boże, jak mnie mdli!!!!!!!!!!!

Tez mam jakies takie przeczucie, ze Tobie sie udalo w tym cyklu i jeszcze Mellisie a co do reszty dziewczyn to nie mam czuja jak narazie, ale mam za to nadzieje :tak: i oby i jedno i drugie nie zwiodlo ;-)

U mnie jakichkolwiek objawów brak... Troche mnie tylko podbrzusze boli jak na @ co jest dziwne bo do @ jeszcze sporo czasu...
Pozostaje tylko czekać... Kusi mnie żeby jutro tzn. w 8dpo zrobić test... Widziałam na ff, że niektórym juz w 7dpo wychodził pozytywny test. Ale sama nie wiem...

jak podbrzusze boli to dobry znak:-D, mnie to znowu krzyż wysiada, kłucia, oraz podrażnione sutki. :wściekła/y:, a na początku lipca to miałam ciągnięcia z prawej strony brzucha, było to dokuczliwe ale na razie ustąpiło. także zobaczymy. a i wrażliwość na zapachy nawet chleb mi śmierdzi :crazy:

kiciaq-no dobrze ze zrobilam ale teraz nie wiem czy cos mi zaradza.nienawidze chodzic do lekarzy w nl.najbardziej lubie w polsce bo szybko i wszystko zalatwie.Zaluje ze w pt wyjezdzam bo inaczej zlapalabym za telefon i umowila sie jeszcze z endo.tylko moj chlopak sie denerwuje ze w nl ubezpieczona jestem a tu wydaje kase na badania ktore teoretycznie moglabym tam zrobic.teoretycznie bo wiem z jakim bolem gdzies kogos wysylaja,a bo po co itd.i ile to trwa.jezu a teraz mam isc do baby ktora nie wie o czym byly moje wyniki badan.sama jej podpowiem do kogo ma mnie skierowac.oczywiscie dodam troche do tego ile sie staramy by mi nie pieprzyla ze za wczesnie...
wisienka-wiem jak bardzo chcialabys wiedziec(kurcze ja juz wiem.i tak szkoda mi bo teraz tylko na @ mam czekac...).jednak 8dpo to naprawde wczesnie.moze dopiero do zagniezdzenia dochodzi.zaluzmy ze po 7 dniach sie zagniezdza i ten hormon dopiero po ok 2 dniach chyba najwczesniej mozesz wykryc wiec poczekaj moze do 10dpo?Chyba ze masz tyle testow i bedziesz je robila dla spokoju kazdego dnia od 8dpo.tez chyba kiedys tak robilam:)bo nie lubilam bic sie pytaniami

a ja kupilam sobie zestaw witami ale bez jodu.sa takie.falvit jakis.wszystko jest ale na razie wlasnie jodu jesc nie bede.jutro pojade jeszcze na badanie dodatkowe i bede miala komplet w tym kierunku.jeszze jakies tam drogie badania robilam ktorych wyniki za 2 tyg.ciekawe co mi w tej nl powiedza z tym ze tak ciezko mi takie medyczne rzeczy w ich jezyku tlumaczyc...

reklama
cześć dziewczyny właśnie wróciłam z pracy i zabieram sie za czytanie
eijf co ci lekarz powiedział??
ale ktory lekarz?ginekolog powiedzial ze mam dobre wyniki,prawie idealne ale jeden go zastanawial i myslal ze to blad komputera.tymczasem to nie blad i mam podwyzszone anty TPO (ma cos wspolnego z tarczyca.sam hormon tarczycy ok ale to jakies przeciewciala)i to moze utrudniac zajscie w ciaze(zachodza dziewczyny ale moze powodowac poronienia.tyle co na internecie wyczytalam).powinnam sie udac do endokrynologa ale w pl juz nie mam czasu i bardzo zaluje.pojde w nl ale lekarz domowy nie wiedzial co to(a slowa sa te same niemal...).powiem jej gdzie ma mnie skierowac.mam nadzieje ze wkrotce ktos mi cos zaradzi.na razie unikam jodu i wlasnie kupilam witaminy bez jodu(bo akurat sie skonczyly) a jutro jade jeszcze jedno dodatkowe badanie zrobic by miec komplet.

Do góry