reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Żabka ja też niesądzę, zeby coś sie tało małemu...dziciaczki w brzuszku są nieźle chronione, oprócz wód płodowych jeszcze macica i miesnie brzucha
mam nadzieje,ze sie mały już obudził i buszuje po brzuchu :tak:

Podejrzewam że sporo staraczek was podczytuję, tyle tylko że się nie udziela i nie znaczy to że chcemy od was odpocząć, tylko poprostu zazdrościmy wam troszeczke że wy macie swoję kruszyny,a my jeszcze nie:tak::tak::tak:ale jednocześnie cieszymy się że wam się udało bo to jest nadzieja dla nas że nam wkońcu też się uda:-):-)
tak jest...tak trzeba mysleć :tak: jak Nam się udało to i wkońcu do was słońce zaswieci...w końcu my też miałysmy chwile zwatpienia...

Olkale teraz macierzyński trwa 22 tygodnie ( info potwierdzone w dniu dzisiejszym u kadrowej ) a wychowawczy płatny jest liczony od kwoty brutto minus koszty uzyskanai przychodu , chyba tak jakos co wcale nie jest korzystne bo to nie jest czysty dochod netto
22 tyg to 5 i pół miesiaca (wiedziałam, ze tyle, ale coś problemy mam dzis z liczeniem;-)) to 5 i pół miesiaca :-)...a ta kasa to macierzyńskim :-) a nie wychowawczym ;-)

Dziękujemy za kciuki. A staranka zostaną przerwane dopiero jak osiągniemy zamierzony cel czyli fasoleczki:-):-):-) I napewno postaram się częściej odzywać. A teraz uciekam bo akurat mam płodne dni i nie chciałabym ich przegapić:-D:-D:-D
A jeszcze mam pytanko czy któraś wie czy Agusi się udało? Bo dawno jej nie widziałam na forum?
Miłego wieczoru wszystkim życzę:-):-):-)
&&&&&& oj trzymam mocno...owocnego starania ...oby za 2tyg były 2 kreski na teście:tak:
Agusia jaki miała nick?

:-pkuchnia wysprzątana ... uff ... nie ma się tych sił co kiedyś ... chciałoby się dużo, ale nie wychodzi :zawstydzona/y: ... jutro przyjeżdżają na montaż :-) ... jupi !!!

... nie wiem czy jest się czym chwalić, ale przez ten remont to od miesiąca nie zaliczyłam żadnej popołudniowej drzemki :zawstydzona/y: ale dziś nadrobiłam 2,5 h :tak::-D mam nadzieję, że teraz wróci to do normalności i tak będzie codziennie ;-)

... gdzie wszystkie Babolki ???
ja też zauważyłam,ze nie da sie tak popracować jak przed ciaza :tak: fajnie, ze widać koniec ...to kiedy kończą montaż za 2 dni?

reklama
ja też zauważyłam,ze nie da sie tak popracować jak przed ciaza :tak: fajnie, ze widać koniec ...to kiedy kończą montaż za 2 dni?

... kuchnię zamontują już jutro w całości bo wszystkie sprzęty też już są ;-):tak: ... czyli remont będzie w 75% zakończony :tak: w weekend mają zamontować szafę na przedpokoju :tak: i zostanie tylko położyć panele ;-) ale to już pikuś ... jak to mówi moja mama "czysty brud" :-D ... na deser tatuś zostawił sobie do pomalowania pokoik dla córeczki bo chciał to zrobić osobiście :tak:

...najbardziej nie mogę się doczekać, jak już będą podłogi i ściany w małym pokoju pomalowane i mebelki skręcone wtedy zabiorę się za pranie maleńkich ciuszków i układanie na półeczki ... bosko ;)

Ostatnia edycja:
Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień. :-)

dziękuję :tak: mam kremiki PerfectMama od męża (na urodzinki dostałam) i tam pisze od 4 m-ca :sorry2:

kochane a ja sie wystraszylam bo lezalam z mezem w luzku po obiedzie zeby odsapnac po jedzeniu i corka zaczela skakac i lazic po luzku i po mezu i w pewnym momencie chciala przejsc na grugi bok meza i uderzyla mnie naga w gore brzucha :-( i to mnie dosc zabolalo sie przestraszylismy z mezem ale teraz siedze i sie zastanawiam czy moglo sie cos malemu stac jak corka chciala stanas i uderzyla mnie ta noga :-( wizyte u gina mam dopiero jutro a poloznej juz dzis niema w osrodku zdrowia zeby mnie zbadala a do najbliszego szpitala nawet jakbym chciala sprawdzic co i jak to mam 30 km :-( a u nas niema nigogo nawet z prywatnym usg zeby mnie zbadal i teraz czekam az sie maly obudzi i zacznie ruszac co bede troche spokojniejsza ale jutro jak pojde do gina to mimo wszystko wezme kase i poprosze zeby mi zrobil usg i sprawdzil czy wszystko ok

sądzę, że nie masz się czym martwić :tak: zakołysało maleństwem i pewnie w szoku, że coś się działo ;-) a jutro na spokojnie pójdziesz do gin i będzie OK :tak:

wiekszosc z mojej rodziny i znajomych do tej pory zarabia 1100 czy 1500 i musza z tego utrzymac cala rodzine i rachunki poplacic.
I jeszcze jak moj tata mial w lutym zawal serca i bylam tydzien w Pl to wydalam 3 tys zl i w sumie nic nie kupilam tak wszystko drogie

wiesz aż głupio pisać, ale ja tak zarabiam :zawstydzona/y: i to na stanowisku: "Samodzielna księgowa; Specjalista d/s kadr i płac" :zawstydzona/y: niestety takie są realia i powiem ci, że byłabym zadowolona tylko te 1500 netto co mam to idzie co miesiąc na kredyt hipoteczny :-( i jeszcze tak przez 28 lat (bo 2 lata już spłacamy) :-( za te pieniądze to wolę siedzieć w domu (bo 100% wypłaty w ciąży) i do tego 300 zł w kieszeni, bo na bilet z męża wypłaty szło, a tak 300 zł m-cznie na dzidzię można odłożyć :tak:

Jak już jestem to może to uściślę, bo widzę, że co osoba to opinia i mylicie pojęcia :-p Zakładam, że praca jest na czas nieokreślony i zdrowa dzidzia:
1. całą ciążę = 280 dni =można być na zwolnieniu chorobowym i płatne jest 100% wypłaty (liczone z 12 ostatnich m-cy)
2. od dnia porodu = 20 tygodni (jedno dziecko w brzuszku) +2 tygodnie nieobowiązkowe=jest liczony urlop macierzyński i płatny jest w 100% (zasiłek z ZUS)
3. urlop wypoczynkowy =komu ile zostało + 2 dni na dziecko (płatne jak by się było w pracy)
4. urlop wychowawczy max 3 lata; można brać w 4 częściach i max do ukończenia przez dzidzię 4 lat; niestety bezpłatny; jedynie są dodatki np wspomniane ok 400 zł jako zasiłek wychowawczy, ale dochód na rodzinę (i tu nie wiem czy jakiejś średniej nie biorą z 12 m-cy) nie może przekraczać ok. 500 zł/osobę; jedyna zaleta to: składka na emeryturkę idzie do ZUS jakby się pracowało i staż pracy leci :tak: Po wychowawczym powrót do pracy na to samo stanowisko z tym samym wynagrodzeniem co przed ciążą (no chyba, że minimalna płaca wzrosła to to minimum musi być). Jeszcze wspomnę, że można w każdej chwili napisać wniosek o przywrócenie do pracy, min 1 m-c przed powrotem i szef musi przyjąć wniosek i przywrócić do pracy :tak:
4. alternatywa do urlopu wychowawczego jest też zmniejszenie etatu max do 1/2 przez 1 rok od urlopu macierzyńskiego; wynagrodzenie też 1/2 z poprzedniego; i tu ciekawostka szef przez ten rok nie może nas zwolnić (taka nowa ochronka weszła) ;-)

Witam wieczorowo
Batonik eleganckoooooo , potem piekne foteczki tu wkleisz

Olkale mowiłam o wychowawczym ze jest tak liczone macierzyński tak jak l-4 100 %

Scully nie mylimy pojęć macieczynski 20 tygodni + dodatkowe 2 tygodnie a ktora z tego nie skorzysta , a wychowawczy naliczaja z pitu za rok poprzedni i jest tak jak pisałam wyzej :) a i tatusiowie maja dodatkowy tydzien ( mam nadzieje ze nie odbierzesz tego ze jestem wszechwiedzaca , wcale nie podwazam Twojego autorytetu , fajnie miec taką koleżankę )

miłego wieczoru

Widze,ze dziś ja otwieram spotkanie :-)
kawa.png
to dziś ja zapraszam na kawe :-D
nie dospałam wiec siedz sie sie uczę...chce też dziś wyjsć sie przewietrzyc, bo od soboty wystawiłam nos tylko na balkon :-D

MYSZA trzymam kciuki za Ciebie i Szymka

... kuchnię zamontują już jutro w całości bo wszystkie sprzęty też już są ;-):tak: ... czyli remont będzie w 75% zakończony :tak: w weekend mają zamontować szafę na przedpokoju :tak: i zostanie tylko położyć panele ;-) ale to już pikuś ... jak to mówi moja mama "czysty brud" :-D ... na deser tatuś zostawił sobie do pomalowania pokoik dla córeczki bo chciał to zrobić osobiście :tak:

...najbardziej nie mogę się doczekać, jak już będą podłogi i ściany w małym pokoju pomalowane i mebelki skręcone wtedy zabiorę się za pranie maleńkich ciuszków i układanie na półeczki ... bosko ;)
no to bosko :tak: ja ciszki poprałam i poprasowałam...fajnie, ze tak przygotowaliście mieszkanko na przyjęcie nowego członka rodziny

wiesz aż głupio pisać, ale ja tak zarabiam :zawstydzona/y: i to na stanowisku: "Samodzielna księgowa; Specjalista d/s kadr i płac" :zawstydzona/y: niestety takie są realia i powiem ci, że byłabym zadowolona tylko te 1500 netto co mam to idzie co miesiąc na kredyt hipoteczny :-( i jeszcze tak przez 28 lat (bo 2 lata już spłacamy) :-( za te pieniądze to wolę siedzieć w domu (bo 100% wypłaty w ciąży) i do tego 300 zł w kieszeni, bo na bilet z męża wypłaty szło, a tak 300 zł m-cznie na dzidzię można odłożyć :tak:

Jak już jestem to może to uściślę, bo widzę, że co osoba to opinia i mylicie pojęcia :-p Zakładam, że praca jest na czas nieokreślony i zdrowa dzidzia:
1. całą ciążę = 280 dni =można być na zwolnieniu chorobowym i płatne jest 100% wypłaty (liczone z 12 ostatnich m-cy)
2. od dnia porodu = 20 tygodni (jedno dziecko w brzuszku) +2 tygodnie nieobowiązkowe=jest liczony urlop macierzyński i płatny jest w 100% (zasiłek z ZUS)
3. urlop wypoczynkowy =komu ile zostało + 2 dni na dziecko (płatne jak by się było w pracy)
4. urlop wychowawczy max 3 lata; można brać w 4 częściach i max do ukończenia przez dzidzię 4 lat; niestety bezpłatny; jedynie są dodatki np wspomniane ok 400 zł jako zasiłek wychowawczy, ale dochód na rodzinę (i tu nie wiem czy jakiejś średniej nie biorą z 12 m-cy) nie może przekraczać ok. 500 zł/osobę; jedyna zaleta to: składka na emeryturkę idzie do ZUS jakby się pracowało i staż pracy leci :tak: Po wychowawczym powrót do pracy na to samo stanowisko z tym samym wynagrodzeniem co przed ciążą (no chyba, że minimalna płaca wzrosła to to minimum musi być). Jeszcze wspomnę, że można w każdej chwili napisać wniosek o przywrócenie do pracy, min 1 m-c przed powrotem i szef musi przyjąć wniosek i przywrócić do pracy :tak:
4. alternatywa do urlopu wychowawczego jest też zmniejszenie etatu max do 1/2 przez 1 rok od urlopu macierzyńskiego; wynagrodzenie też 1/2 z poprzedniego; i tu ciekawostka szef przez ten rok nie może nas zwolnić (taka nowa ochronka weszła) ;-)
Z jednej strony to będziesz miała mozliwość za jakiś czas dorobienia :tak: poprowadzenia ksiegowosci kilku firmą, no i z czasem rozwoju...np. na główna księgową:tak:
dzieki za info

Witam wieczorowo

Olkale mowiłam o wychowawczym ze jest tak liczone macierzyński tak jak l-4 100 %

Scully nie mylimy pojęć macieczynski 20 tygodni + dodatkowe 2 tygodnie a ktora z tego nie skorzysta , a wychowawczy naliczaja z pitu za rok poprzedni i jest tak jak pisałam wyzej :) a i tatusiowie maja dodatkowy tydzien ( mam nadzieje ze nie odbierzesz tego ze jestem wszechwiedzaca , wcale nie podwazam Twojego autorytetu , fajnie miec taką koleżankę )
erba mi sie też wydaje,ze na wychowawczym to nnie dostajesz kasy...wczoraj na szybko zajrzałam do netu i niestety to co pisze Scully to przykra rzeczywistość... :-( nie wiem jak ta Twoja kadrowa kombinuję...może chce Cię wrobić w wychowawczy :-D;-) żartuje oczwiscie...

Widze,ze dziś ja otwieram spotkanie :-)
Zobacz załącznik 294828
to dziś ja zapraszam na kawe :-D

no to bosko :tak: ja ciuszki poprałam i poprasowałam...fajnie, ze tak przygotowaliście mieszkanko na przyjęcie nowego członka rodziny

...Witam i chętnie skorzystam z zaproszenia na cofkę :tak:;-) ...

wiesz Olkale co do remontu to była konieczność :tak: bo to mieszkanie jest po dziadkach i jak wstawię fotki z przed i po to sama stwierdzisz że nowy członek rodziny nie mógł zamieszkać w takich warunkach ;-) a poza tym to planowaliśmy go już wcześniej ale jakoś się tak nie składało :sorry2: no a takie rewolucje jak Blanka byłaby już na świecie nie wchodziłyby w grę :no: cieszymy się oboje że nam się udało zgromadzić wcześniej troszkę oszczędności i dzięki temu starczyło na remont i na wyprawkę :tak: można powiedzieć że to był najodpowiedniejszy moment na remont i na pojawienie się Blanki :tak:;-) (co prawda R chciał zmienić samochód, ale poświęcił się dla dobra rodziny :-D)

... dziś mam moją drugą połówkę w domku :-) ... właśnie poszedł po świeże bułeczki na śniadanko bo nam się lekko przysnęło, tzn od 5 nie mogłam spać do 7 bo myślałam o Myszce :tak:a potem udało się jeszcze przysnąć :zawstydzona/y:

ANETKO TRZYMAMY MOCNO &&&&&&&&&& ZA CIEBIE I ZA TWOJEGO MAŁEGO SZYMONKA!!! BĄDŹ DZIELNA ;-):tak:
(już nie mogę się doczekać mojego małego zięcia, P.S. ale sobie wybrał termin urodzin - dzień przed imieninami teściowej szkoda że nie w imieniny ;-):-D)

...Witam i chętnie skorzystam z zaproszenia na cofkę :tak:;-) ...

wiesz Olkale co do remontu to była konieczność :tak: bo to mieszkanie jest po dziadkach i jak wstawię fotki z przed i po to sama stwierdzisz że nowy członek rodziny nie mógł zamieszkać w takich warunkach ;-) a poza tym to planowaliśmy go już wcześniej ale jakoś się tak nie składało :sorry2: no a takie rewolucje jak Blanka byłaby już na świecie nie wchodziłyby w grę :no: cieszymy się oboje że nam się udało zgromadzić wcześniej troszkę oszczędności i dzięki temu starczyło na remont i na wyprawkę :tak: można powiedzieć że to był najodpowiedniejszy moment na remont i na pojawienie się Blanki :tak:;-) (co prawda R chciał zmienić samochód, ale poświęcił się dla dobra rodziny :-D)

... dziś mam moją drugą połówkę w domku :-) ... właśnie poszedł po świeże bułeczki na śniadanko bo nam się lekko przysnęło, tzn od 5 nie mogłam spać do 7 bo myślałam o Myszce :tak:a potem udało się jeszcze przysnąć :zawstydzona/y:

ANETKO TRZYMAMY MOCNO &&&&&&&&&& ZA CIEBIE I ZA TWOJEGO MAŁEGO SZYMONKA!!! BĄDŹ DZIELNA ;-):tak:
(już nie mogę się doczekać mojego małego zięcia, P.S. ale sobie wybrał termin urodzin - dzień przed imieninami teściowej szkoda że nie w imieniny ;-):-D)

Trzymamy kciukasyyyy wszystkie z bb!!!!!!!!!!!!!!
u mnie male skurcze i balety w nocy mala wyprawiala nadal 7 dni do terminu

dzień przed imieninami teściowej szkoda że nie w imieniny ;-):-D)[/SIZE] [/SIZE][/COLOR]
batonik to miłego dnia we dwójke, ups. trójkę życzę :tak:
ja też jak sie rano obudziłam to myslałam o Myszce ;-):tak: zastanawiałam sie czy sie cieszy czy troche denerwuje ...

Trzymamy kciukasyyyy wszystkie z bb!!!!!!!!!!!!!!
u mnie male skurcze i balety w nocy mala wyprawiala nadal 7 dni do terminu
dawaj znać jakby coś sie rozwinęło....

batonik to miłego dnia we dwójke, ups. trójkę życzę :tak:
ja też jak sie rano obudziłam to myslałam o Myszce ;-):tak: zastanawiałam sie czy sie cieszy czy troche denerwuje ...

... no będzie milusio mam nadzieję ;-):tak: ... a z tego co wczoraj mi Myszka pisała to tak bardzo do niej nie docierało ;-) jeszcze w tzw szoku była :-D ... pewnie już Szymulkę tuli tatuś :tak: bo miała być gotowa na 7 rano :-p ... Boshe jak się nie mogę doczekać wieści od niej :zawstydzona/y:

reklama
miłego wieczoru

nie mówię konkretnie o tobie, ale przeczytaj sobie wstecz; macierzyński z wychowawczym jest podmieniany... Pozatym warto wiedzieć, że te 2 tyg są nieobligatoryjne, bo trzeba to ująć w podaniu o urlop macierzyński. U mnie w biurze była taka sytuacja, że dziewczyna nie chciała tych 2 dodatkowych tyg :baffled: dziwne, ale każdy robi jak chce... :tak: A ten tydzień dla tatusia to fajowy jest :tak: super pomysł mieli :tak:

Do góry