reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

To jak z ta temperaturą kiedy ją mierzyć?? Ja się nie orientuję, bo nigny nie kontrolowałam ani tempki ani dni płodnych. Mam tylko jeden plan.....
ale zrealizuje go dopiero po @ a ma być za kilka dni. :baffled: boję się bo mam ostatnio bardzo bolesne okresy, bardzo:-(

reklama
Sylwiia26 - witamy w gronie kobiet, które zwariowały na punkcie swojej owulacji :-D

U mnie temperaturka nieco w górę...zadziwiające jak teraz pamiętam żeby ją mierzyć:-D 7.30 budzik dzwoni a ja już z termometrem w ręku:tak: ale szyjka twarda i otwarta więc ciąży nie ma:-:)-:)-( Zła jestem na siebie bo już w tym miesiącu miałam kupić test owu ale stwierdziłam, że zaufam swojemu organizmowi ale....jak widać nie warto bo on i tak robi co chce:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Nikiforka to zdjecie obok suwaczka to z Twojego slubu?? Swietne i takie inne, niepospolite, naprawde :tak:
Kurcze laski jak Wy ta szyjke sprawdzacie, bo ja to pojecia nie mam:baffled: o tempkach juz to i owo wiem, ale co do obserwacji szyjki eeeee :dry: tak samo zreszta jest ze sluzem ja tam nigdy nie umiem okreslic jaki on jest dla mnie to on albo jest, albo go nie ma :dry:
W tym misiacu uzywam testow owu, ale jesli sie nie uda to w przyszlym zaczne tempke mierzyc

A do kiciaq: ma pytanie : czy mogę podejrzewać ciążę, jeżeli robiłam test kilka dni przed spodziewaną @ wyszedł negatywny, ale objawy mam
teraz mnie mdli, jest mi niedobrze, mam wydęty brzuch, wczoraj co chwilę chodziłam siusiu, bolały mnie sutki, a czasem w wc mam bóle podbrzusza....
@ spodziewam się ok 9 sierpnia. C Ty na to??
prosze o odpowiedź :angry:

witam wszystkie staraczki , ja niby mam juz płodne ale śluzu nie zauważyłam.
Temp spadła o 3 kreski tak jakby przed owulka (testy narazie negatywne).jutro w nocy przyjeżdza mąż więc korzystamy z tych płodnych . biore wiesiołka ale śluzu 0.:szok:nie wiem o co chodzi?:baffled:

A do kiciaq: ma pytanie : czy mogę podejrzewać ciążę, jeżeli robiłam test kilka dni przed spodziewaną @ wyszedł negatywny, ale objawy mam
teraz mnie mdli, jest mi niedobrze, mam wydęty brzuch, wczoraj co chwilę chodziłam siusiu, bolały mnie sutki, a czasem w wc mam bóle podbrzusza....
@ spodziewam się ok 9 sierpnia. C Ty na to??
prosze o odpowiedź :angry:

Hmmm no wiesz, to moga byc za rowno objawy ciazy, jak i nadchodzacej @ bo niestety, ale one sa do siebie chyba bardzo podobne wiec trudno stwierdzic, kiedy robilas test? dzis jest 5 wiec masz jeszcze 4 dni do @ takze test jak najbardziej mogl wyjsc negatywnie, nawet jesli ciaza jest, takze czekaj sobie spokojnie ewentualnie zrob test w dniu spodziewanej @ lub dzien wczesniej, ja trzymam kciuki :-) chcialam Ci tylko napisac, ze ja jestem z Ustronia hihi :-D tzn teraz mieszkam w Anglii, ale Ustron to moje rodzinne miasto ;-)

No mnie dzisiaj coś tu blokuje na forum caly czas, nie wiem czemu.
A najbardziej sie boje, że to nie objawy ciąży - tylko moja psychika znowu. Już kiedys prawie wkręciłam sobie ciążę :zawstydzona/y:
A moja mama tak bardzo chciała mnie miec, że miała ciążę urojoną :baffled:

reklama
:-) Tak, zdjęcie obok suwaczka to z sesji ślubnej. I to nie fotomontaż - jak to ludziska podejrzewali - naprawdę weszłam do wody :-) sukni nie było szkoda.

Co do obserwacji szyjki ...wygląda to tak:

1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.

Znalazłam jeszcze taką wypowiedź widać eksperta z konkurencyjnego forum ;)

Samobadanie robi się raz dziennie, o tej samej porze, niekoniecznie wieczorem. Badania przeprowadza się przez wprowadzenie jednego lub dwóch palców do pochwy i wyczucie szyjki. Nie ma niebezpieczeństwa jakiejkolwiek infekcji, jeżeli badanie przeprowadzamy czysto umytą ręką. Szyjkę można wyczuć bardziej do przodu i nie zawsze w linii środkowej ciała. Szyjka może być łatwo rozpoznawalna w czasie badania, ponieważ jest twarda w odróżnieniu od otaczającej ją miękkiej pochwy. Aby ułatwić sobie przeprowadzenie tej obserwacji, kobieta może oprzeć stopę o brzeg krzesła lub wanny.
Jeśli ktoś zamierza uczyć się badania szyjki, zalecane jest rozpoczęcie obserwacji w drugiej fazie (progesteronowej) cyklu, kiedy szyjka położona jest nisko i łatwo wyczuwalna.
Obserwacja zmian szyjki nie jest zalecana jako pojedynczy tzw. objaw, ponieważ badanie to obarczone jest dużym subiektywizmem.

Ja jeszcze mam trudności z obserwacją bo robię to od niedawna ale idzie mi coraz lepiej :)

Ostatnia edycja:
Do góry