reklama
asiucha-L
Fanka BB :)
Tak mysle, ze powu pojde i od razu sobie progesteron zbadam...
Ciekawe, czy gin da mi skierowanie na prl...?
Z tego co wiem prl jest nie refundowana.
zaciekawila mnie dyskusja na ten temat i poszperalam troche w necie. I znalazlam wypowiedz niemieckiego prof Michelmann, ktory jest urologiem i secjalista od leczenia nieplodnosci. Co prawda jest to wypowiedz sprzed 10 lat, ale moze nic sie nie zmienilo od tego czasu...Podobno jak się ma przeciwciała we krwi, to niestety ale juz się poodbno nic nie da zrobić, jak są w śluzie to jakies tam szanse są. Nie znam się na tym, tylko tyle wyczytałam
Antikörper gegen Spermien im Serum der Frau haben keine Bedeutung für die Fertilität. Antikörper im Zervikalsekret können, müssen aber nicht, die Schwangerschaftsrate beeinflussen. Eine positive Korrelation zwischen Antikörpern und Schwangerschaftsrate konnte nicht bewiesen werden. Spermienantikörper können also eine spontane Schwangerschaft NICHT absolut verhindern.
Spermienantikörper im Ejakulat können zu einer Störung der Fertilität führen, indem sie die Motilität der Samenzellen sowie ihre Fähigkeit zur Penetration im Zervikalmukus behindern. Weiterhin können sie die Akrosomreaktion und damit die Bindung der Samenzelle an die Eizelle beeinflussen.
ABER: Eine immunologisch bedingte Fertilitätsstörung ist erst beim Nachweis von mehr als 50% Spermien mit gebundenen Antikörpern wahrscheinlich.
Po polsku brzmi to mniej wiecej tak:
Przeciwciala antyplemnikowe w serum krwi nie maja zadnego znaczaenia dla plodnosci. Te w sluzie szyjkowym moga, ale nie musza jej zaburzac. Dlatego przeciewciala te absolutnie nie wykluczaja spontanicznego zaciazenia!
Przeciewciala w ejakulacie moga uniemozliwiac polaczenie plemnika z jajeczkiem przez to, ze zaburzaja mobilnosc i zdolnosc penetracji plemnika. Ale immunologicznie uwarunkowane zaburzenia plodnosci sa mozliwe dopiero przy wynikach ponad 50% (czegos tam).
Jak to nie?! Ja juz dwa razy badalam sie za free ze skierowaniem Bo chodze do gina na NFZ...Z tego co wiem prl jest nie refundowana.
Ostatnio edytowane przez moderatora:
No moze nie tak zaraz;-) Ile to ma byc? 7-8 dni po?Macku a czemu zaraz po ow???
asiucha-L
zaciekawila mnie dyskusja na ten temat i poszperalam troche w necie. I znalazlam wypowiedz niemieckiego prof Michelmann, ktory jest urologiem i secjalista od leczenia nieplodnosci. Co prawda jest to wypowiedz sprzed 10 lat, ale moze nic sie nie zmienilo od tego czasu...
Po polsku brzmi to mniej wiecej tak:
Przeciwciala antyplemnikowe w serum krwi nie maja zadnego znaczaenia dla plodnosci. Te w sluzie szyjkowym moga, ale nie musza jej zaburzac. Dlatego przeciewciala te absolutnie nie wykluczaja spontanicznego zaciazenia!
Przeciewciala w ejakulacie moga uniemozliwiac polaczenie plemnika z jajeczkiem przez to, ze zaburzaja mobilnosc i zdolnosc penetracji plemnika. Ale immunologicznie uwarunkowane zaburzenia plodnosci sa mozliwe dopiero przy wynikach ponad 50% (czegos tam).
A to jest ciekawe. mój gin powiedział mi że mogę zrobić to badanie (mnie chodziło o te w śluzie) ale nie muszę bo nie jest mu to w tej chwili potrzebne. I że mam sobie nie wymyslać dodatkowych problemów. Pewnie miał racje.
Jak to nie?! Ja juz dwa razy badalam sie za free ze skierowaniem Bo chodze do gina na NFZ...
Naprawdę? A mi ktoś powiedział ostatnio że chyba nie refundują prl, ja zawsze płaciłam. A może to chodzi o tą z obciązeniem. Miałaś taką na nfz?
Nie, z obiazeniem nigdy nie robilam. A Ty chodzisz prywatnie do gina?Naprawdę? A mi ktoś powiedział ostatnio że chyba nie refundują prl, ja zawsze płaciłam. A może to chodzi o tą z obciązeniem. Miałaś taką na nfz?
asiucha-L
Witam sie po pracy.
Usiłowałam Was nadrobic ,ale nie dam radyKonca nie widac!!!!
jakies nowe wiesci?????
Sama jestem po wrażeniem ile tu się dziennie stron produkuje, jak mnie nie było 4 dni to polegałam.
No moze nie tak zaraz;-) Ile to ma byc? 7-8 dni po?
Chodzi o progesteron? W 21 dc coś koło tego?
suzi1
Kocham Cię synuś
No moze nie tak zaraz;-) Ile to ma byc? 7-8 dni po?
no to fakt
Ja tez zastanawiam sie nad tym badaniem
Dziewczyny a wy wiecie jak to jest z tym endo???Jak ono sie zachowuje w całm cyklu???Tzn kiedy roznie kiedy spada itp??
reklama
NIe wiem dokladnie... Ale nie rosnie do samej @? Dlatego gin nie jest w stanie stwierdzic, czy to @ sie zbliza, czy jednak fasolka...Dziewczyny a wy wiecie jak to jest z tym endo???Jak ono sie zachowuje w całm cyklu???Tzn kiedy roznie kiedy spada itp??
Podziel się: