jak @ sie skonczy to poproboje a otwarta jest tylko w owulacje czy przed tez???bo ja probowalam ale na lezaconajlepiej jest się badać siedziąc na kibelku lub zadrzeć noge na umywalke
TOŚKA dobrej nocki
reklama
oliwka_11
Moderatorka mama X 3 i 👼
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 23:17 Badanie szyjki macicy
BADANIE SZYJKI MACICY
Badanie szyjki macicy poleca się tym kobietom, które tego chcą, w następujących sytuacjach szczególnych:
* w okresie premenopauzy,
* przy trudnościach z poczęciem,
* gdy śluzu jest mało,
* po porodzie.
Kobieta przeprowadza autopalpację szyjki macicy:
* raz dziennie,
* o tej samej porze,
* niekoniecznie wieczorem.
Badając szyjkę zwracamy uwagę na:
* położenie,
* konsystencje,
* rozwarcie,
* obecność śluzu.
Zapis obserwacji nanosimy na kartę cyklu.
OBSERWACJA SZYJKI MACICY
1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.
2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.
3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.
4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.
Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.
Obserwacja zmian szyjki macicy
Instrukcja interpretacji kart z obserwacji typowego cyklu - reguły typowe
1. Należy zawsze:
• sprawdzić numer cyklu,
• znaleźć i zakreślić kółkiem wszystkie zakłócenia,
• odnotować, czy w poprzednim cyklu krzywa termiczna była dwufazowa.
2. Interpretacja zmian szyjki macicy
• Po miesiączce przez kilka dni szyjka jest zwykle twarda, zamknięta i usytuowana nisko. W miarę zbliżania się jajeczkowania szyjka zmienia położenie, unosi się do góry lub wykonuje zwrot od kości krzyżowej od tyłu, ku spojeniu łonowemu do przodu (sprawia wrażenie, że jest bliżej i wyżej), otwiera się i mięknie. Dzień szczytu objawu szyjki to ostatni dzień, w którym jest ona najwyżej, najbardziej otwarta i miękka.
BADANIE SZYJKI MACICY
Badanie szyjki macicy poleca się tym kobietom, które tego chcą, w następujących sytuacjach szczególnych:
* w okresie premenopauzy,
* przy trudnościach z poczęciem,
* gdy śluzu jest mało,
* po porodzie.
Kobieta przeprowadza autopalpację szyjki macicy:
* raz dziennie,
* o tej samej porze,
* niekoniecznie wieczorem.
Badając szyjkę zwracamy uwagę na:
* położenie,
* konsystencje,
* rozwarcie,
* obecność śluzu.
Zapis obserwacji nanosimy na kartę cyklu.
OBSERWACJA SZYJKI MACICY
1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.
2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.
3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.
4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.
Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.
Obserwacja zmian szyjki macicy
Instrukcja interpretacji kart z obserwacji typowego cyklu - reguły typowe
1. Należy zawsze:
• sprawdzić numer cyklu,
• znaleźć i zakreślić kółkiem wszystkie zakłócenia,
• odnotować, czy w poprzednim cyklu krzywa termiczna była dwufazowa.
2. Interpretacja zmian szyjki macicy
• Po miesiączce przez kilka dni szyjka jest zwykle twarda, zamknięta i usytuowana nisko. W miarę zbliżania się jajeczkowania szyjka zmienia położenie, unosi się do góry lub wykonuje zwrot od kości krzyżowej od tyłu, ku spojeniu łonowemu do przodu (sprawia wrażenie, że jest bliżej i wyżej), otwiera się i mięknie. Dzień szczytu objawu szyjki to ostatni dzień, w którym jest ona najwyżej, najbardziej otwarta i miękka.
oliwka_11
Moderatorka mama X 3 i 👼
ojej duzo tego zobaczymy jak mi to wyjdzie w praktyce ;-)
ZABKA JA W TYM CYKLU ZAKŁADAM SOBIE TAKI WYKRESIK NA 28 DNI.PL I POSTARAM SIĘ BYĆ SYSTEMATYCZNĄ ,poza tym tam można sobie porównać swój wykres z wykresami innych .
tez bym sobie zrobila ale tempke ponoc trzeba mierzyc rano a ja rano nigdy niemam do tego glowy tylko wieczorami mam spokoj i czas tylko dla siebie:-(ZABKA JA W TYM CYKLU ZAKŁADAM SOBIE TAKI WYKRESIK NA 28 DNI.PL I POSTARAM SIĘ BYĆ SYSTEMATYCZNĄ ,poza tym tam można sobie porównać swój wykres z wykresami innych .
brzmi obiecujacoi wstyd się przyznać
ale od ponad 2 tygodni nie mam checi na papierosa i na kawę- jakoś tak dziwnie wg mnie bo wiele razy próbowalam rzucic ale mi sie nie udawało.... wściekła/y: że nie rzucilam wczesniej ) i powiem ze jak inne objawy przed @ moge zrozumiec że nie musza oznaczac ciązy tak ta niechęć do palenia mnie zastanawia- w ogole o papierosach nie mysle, kawusię rano tez piłam codziennie a od ponad dwóch tygodni nie pilam rok temu to pilam wode jak rzucilam i co mi sie zachcialo papierosa to woda- mam nadzieje ze juz nie wróce do palenia ( teraz jakby mnie ktoś poczęstował to bym się zasmiala - mówie Wam nie wiem o co chodzi....)
niech ta @ już przylezie bo moje piersi eksploduja hehehe;-):-)
tak musiałam się wygadać...
A my mamy Babe - owczarka niemieckiego.doskonale cię rozumiem ja mam dwie takie miłości psa Leona i kota Franciszka
Super! Oby tak dalej!!!Witam się laseczki, ale tak z doskoku bo zaraz kłade malucha i póki co nie mam nawet jak poczytać. Suzi odważna babeczka jestś! Ja też z włosów po tyłek zrobiłam grzywkę i włosy do ramion:-) na pewno fajnie wyglądasz, no a jak sie czujesz??Pasuje Ci??
Codo wyników bety to 14378 więc w normie. Wychodzi 6 tcjeszcze w czwartek i wszytko bedzie jasne
To ile sie juz staracie?a wiesz, ja mysle tak jak moj lekarz, nie chce nic na sile, chodzic i sie wypytywac czy pecherzyki sa, jak duze czy pekaja itd. za duzo myslenia i stresu.... jak dlugo nie bede zachodzic to moze wtedy pomysle, poki co luz.... i obys miala racje ze wiecej clo nie bedzie potrzebny.... na razie na owu nic nie czuje.... tylko bolalo podbrzusze rano
oliwka_11
Moderatorka mama X 3 i 👼
ZABKA a może kładż termometr pod poduszke i zmierzysz raz dwa jak wstaniesz elektronicznym to jest chwila.
ale ja mam dla siebie zwykly rteciowy a elektryczny jest dla meza i malej ale ja mam go pod podusza ale zawsze rano zapominam jedyne co jestem w stanie badac to ta szyjke wieczorem i sluz w ciagu dnia bo zawsze jest przy podcieraniu wlasnie zalozylam sobie konto na 28 dni ale sie boje ze jak znow bede wszystko sprawdzac i badac i wogole to za duzo bede myslec i znow niewyjdzie:-(ZABKA a może kładż termometr pod poduszke i zmierzysz raz dwa jak wstaniesz elektronicznym to jest chwila.
oliwka_11
Moderatorka mama X 3 i 👼
ZABKA nie myśl o tm że się nie uda ,może dzięki wykresowi i obserwcji lepiej poznamy swoje cykle i się uda ,trzeba myśleć pozytywnie .
Ja uciekam już ,bo dzieciaki nie śpią jeszcze .
to do jutra.
Ja uciekam już ,bo dzieciaki nie śpią jeszcze .
to do jutra.
reklama
R
RiSiA
Gość
Dziewczynki wysłałam Wam zaproszenia do grupy dyskusyjnej zapraszam na pogaduszki ;-)kto nie dostał zaproszenia pisac ;-)
Podziel się: