reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

reklama
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 23:17 Badanie szyjki macicy
BADANIE SZYJKI MACICY
Badanie szyjki macicy poleca się tym kobietom, które tego chcą, w następujących sytuacjach szczególnych:

* w okresie premenopauzy,
* przy trudnościach z poczęciem,
* gdy śluzu jest mało,
* po porodzie.

Kobieta przeprowadza autopalpację szyjki macicy:

* raz dziennie,
* o tej samej porze,
* niekoniecznie wieczorem.

Badając szyjkę zwracamy uwagę na:

* położenie,
* konsystencje,
* rozwarcie,
* obecność śluzu.

Zapis obserwacji nanosimy na kartę cyklu.

OBSERWACJA SZYJKI MACICY

1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.

Obserwacja zmian szyjki macicy

Instrukcja interpretacji kart z obserwacji typowego cyklu - reguły typowe

1. Należy zawsze:

• sprawdzić numer cyklu,

• znaleźć i zakreślić kółkiem wszystkie zakłócenia,

• odnotować, czy w poprzednim cyklu krzywa termiczna była dwufazowa.

2. Interpretacja zmian szyjki macicy

• Po miesiączce przez kilka dni szyjka jest zwykle twarda, zamknięta i usytuowana nisko. W miarę zbliżania się jajeczkowania szyjka zmienia położenie, unosi się do góry lub wykonuje zwrot od kości krzyżowej od tyłu, ku spojeniu łonowemu do przodu (sprawia wrażenie, że jest bliżej i wyżej), otwiera się i mięknie. Dzień szczytu objawu szyjki to ostatni dzień, w którym jest ona najwyżej, najbardziej otwarta i miękka.

ZABKA JA W TYM CYKLU ZAKŁADAM SOBIE TAKI WYKRESIK NA 28 DNI.PL I POSTARAM SIĘ BYĆ SYSTEMATYCZNĄ ,poza tym tam można sobie porównać swój wykres z wykresami innych .
tez bym sobie zrobila ale tempke ponoc trzeba mierzyc rano a ja rano nigdy niemam do tego glowy tylko wieczorami mam spokoj i czas tylko dla siebie:-(

i wstyd się przyznać:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
ale od ponad 2 tygodni nie mam checi na papierosa i na kawę- jakoś tak dziwnie wg mnie bo wiele razy próbowalam rzucic ale mi sie nie udawało.... :)wściekła/y: że nie rzucilam wczesniej :wściekła/y:) i powiem ze jak inne objawy przed @ moge zrozumiec że nie musza oznaczac ciązy tak ta niechęć do palenia mnie zastanawia- w ogole o papierosach nie mysle, kawusię rano tez piłam codziennie a od ponad dwóch tygodni nie pilam rok temu to pilam wode jak rzucilam i co mi sie zachcialo papierosa to woda- mam nadzieje ze juz nie wróce do palenia ( teraz jakby mnie ktoś poczęstował to bym się zasmiala - mówie Wam nie wiem o co chodzi....)

niech ta @ już przylezie bo moje piersi eksploduja hehehe;-):-)

tak musiałam się wygadać...:tak:
brzmi obiecujaco:tak:

doskonale cię rozumiem ja mam dwie takie miłości psa Leona i kota Franciszka :-D:-D
A my mamy Babe - owczarka niemieckiego.
Witam się laseczki, ale tak z doskoku bo zaraz kłade malucha i póki co nie mam nawet jak poczytać:no:. Suzi odważna babeczka jestś! Ja też z włosów po tyłek zrobiłam grzywkę i włosy do ramion:-) na pewno fajnie wyglądasz, no a jak sie czujesz??Pasuje Ci??
Codo wyników bety to 14378:tak: więc w normie. Wychodzi 6 tc:tak:jeszcze w czwartek i wszytko bedzie jasne
Super! Oby tak dalej!!!:tak:

a wiesz, ja mysle tak jak moj lekarz, nie chce nic na sile, chodzic i sie wypytywac czy pecherzyki sa, jak duze czy pekaja itd. za duzo myslenia i stresu.... jak dlugo nie bede zachodzic to moze wtedy pomysle, poki co luz.... i obys miala racje ze wiecej clo nie bedzie potrzebny.... na razie na owu nic nie czuje.... tylko bolalo podbrzusze rano
To ile sie juz staracie?

ZABKA a może kładż termometr pod poduszke i zmierzysz raz dwa jak wstaniesz elektronicznym to jest chwila.
ale ja mam dla siebie zwykly rteciowy a elektryczny jest dla meza i malej ale ja mam go pod podusza ale zawsze rano zapominam :( jedyne co jestem w stanie badac to ta szyjke wieczorem i sluz w ciagu dnia bo zawsze jest przy podcieraniu wlasnie zalozylam sobie konto na 28 dni ale sie boje ze jak znow bede wszystko sprawdzac i badac i wogole to za duzo bede myslec i znow niewyjdzie:-(

ZABKA nie myśl o tm że się nie uda ,może dzięki wykresowi i obserwcji lepiej poznamy swoje cykle i się uda ,trzeba myśleć pozytywnie .

Ja uciekam już ,bo dzieciaki nie śpią jeszcze .

to do jutra.

reklama
Do góry