reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Warto zbadac progesteron bo on jest odpowiedzialny za zagnieżdzenie zarodka i ja z powodu niskiego progesteronu od początku ciąży mam leki na jej podtrzymanie, które bede brała prawdpopodobie do 20 tc wiec warto bo zbyt niski progesteron moze prowadzic do poronienia. Mi lekarz nie chciał dac, ale sie uparłam i w końcu dał.

Powiem Ci, ze sama tak dokładnie nie wiem, ale ważne jest abyś miała w dniu owulki LH wieksze od FSH - co do progesteronu napisałam Asi powyżej :-)

Ja robiłam badania jeszcze na tarczyce.
No ja wlasnie ide w poniedzialek wlnac se pakiecik badan - prl czy spadla, wszystkie hormony tarczycy (bo TSH mam na granicy i jest podejrzenie niedoczynnosci), no i moze jeszcze cos?:confused: Co bys polecila?;-)

Ten progesteron mnie nie interesuje skoro ma wplyw na zagniezdzanie - przeciez ja nawet owulki nie mam;-)

A najlepsze jest to, ze mam wykresik dwufazowy - rzuc okiem. Wyglada jakby owulka byla, nie?

reklama
Dziewczyny ja Wam powiem jedno ja miałam podwyższony o 20% testosteron do tego prolaktyne, za niski progesteron a w dodatku moj M miał słabą armie nadającą sie na in vitro - tak powiedzieli nam lekarze. Ale póki macie wiare dacie rade.
Ja lekarzom powiedziałam, ze dopoki żyje ostatni pływak bede walczyła naturalnie i zaszłam naturalnie. Wiec nie ma sie co stresowac wynikami bada bo jak widać natura kieruje sie swoimi prawami:tak:

Ja zawsze wierze że w nastepnym cyklu się uda i tak co cykl, może jak mam gorszy dzień to się wkurzam ale ogólnie wierzę że będe miała dziecko i się nie poddam.

No pewnie. Ale troche pomoc naturze przeciez mozna;-)
Bo przeciez sama wiesz jak to jest - starasz sie starasz a rezultatow nie ma. Wiec szukasz przyczyny:tak:

Też masz racje tylko czasami zaczynamy szukać przyczyny i wariujemy. A może lepiej wyluzować, zamiast mierzyć tempkę to się wyspać, zamiast oglądać śluz to pójść na spacer, zamiast brać górę leków to zdrowo się odżywiać.

Odnoszę wrażenie że dziewczyny które trafiają na forum i dopiero zaczynają starania, są wyluzowane i pełne nadzieji, optymistyczne to zachodzą w ciąże w pierwszym lub drugim cyklu.

Torbiel mam od czerwca bo pęcherzyk nie pękł, ostatnie usg miałam pod koniec września, torbiel nie rośnie, w środku jest czysty płyn czy coś takiego, nie ma krwi. Lekarka mówiłaze ta torbiel jest za mała i według niej sama się wchłonie i nie dała mi leków. Nie wiem czy ją mam, pewnie tak. Miałam tylko robione badanie na to czy torbiel jest rakowa ale wyszło ok, nie jest groźna.
Zmieniam teraz gina i zobaczymy co nowy powie.

Ja miałam tak, ze jak torbiel mi nie zniknęła to miałam anty na miesiąc i było bez bólu bo jak zacznie ten jajnik pracowac moze sie ona powiekszyc.To nie są groźne torbiele bo są z przerośniętego pęcherzyka Graafa, ale nie mozna jej bagatelizować i trzeba ją obserwować tak samo jak inne torbiele i też tak samo leczyć.

No ja wlasnie ide w poniedzialek wlnac se pakiecik badan - prl czy spadla, wszystkie hormony tarczycy (bo TSH mam na granicy i jest podejrzenie niedoczynnosci), no i moze jeszcze cos?:confused: Co bys polecila?;-)

Ten progesteron mnie nie interesuje skoro ma wplyw na zagniezdzanie - przeciez ja nawet owulki nie mam;-)

A najlepsze jest to, ze mam wykresik dwufazowy - rzuc okiem. Wyglada jakby owulka byla, nie?

Ja miałam takie wykresy cały czas, ze skokiem a pecherzyk nie pękał. Dziwi mnie fakt, ze skoro miałas pecherzyk w 15 dc 20 mm, że lekarz nie dał Ci pregnylu!! Byłoby bez bólu, a po 15 dc miałas monitoring czy juz nie?
Progesteron jest ważny wiec go zrób bo jak natrafisz na cykl z owu to co potem zrobisz??
A testosteron miałaś robiony?

Ja zawsze wierze że w nastepnym cyklu się uda i tak co cykl, może jak mam gorszy dzień to się wkurzam ale ogólnie wierzę że będe miała dziecko i się nie poddam.

Też masz racje tylko czasami zaczynamy szukać przyczyny i wariujemy. A może lepiej wyluzować, zamiast mierzyć tempkę to się wyspać, zamiast oglądać śluz to pójść na spacer, zamiast brać górę leków to zdrowo się odżywiać.

Odnoszę wrażenie że dziewczyny które trafiają na forum i dopiero zaczynają starania, są wyluzowane i pełne nadzieji, optymistyczne to zachodzą w ciąże w pierwszym lub drugim cyklu.

Asiu powiem Ci, ze u mnie to był cud , ze sie udało moze tez dlatego, ze ja nie wierzyłam, ze sie uda bo naczytałam sie, ze najlepiej to sie kochac w owulke itd. A mysmy kochali sie 3 dni przed i 1 dzien po ominęlismy TEN dzien nieświadomie jak tylko moglismy wiec byłam zła na cły świat i na siebie, ze nie zareagowałam jak test owu był + a mysmy poszli spac:-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja miałam tak, ze jak torbiel mi nie zniknęła to miałam anty na miesiąc i było bez bólu bo jak zacznie ten jajnik pracowac moze sie ona powiekszyc.To nie są groźne torbiele bo są z przerośniętego pęcherzyka Graafa, ale nie mozna jej bagatelizować i trzeba ją obserwować tak samo jak inne torbiele i też tak samo leczyć.

A po tych anty torbiel w miesiąc ci znikneła?

Oczywiscie masz racje. Ja wlasciwie tez nie lapie konkretnych dolow, ale czuje rozczarowanie, gdy @ sie zjawia.
A co do tych dziewczyn - ja przez rok czasu nie myslalam o ciazy a jechalismy na zywiol, ze sie tak wyraze;-) Pelen luz. No ale za dlugo to trwalo, wiec zaczelam szukac przyczyny...
A z Toba jak bylo? Zaczelas od badan?

Ja miałam takie wykresy cały czas, ze skokiem a pecherzyk nie pękał. Dziwi mnie fakt, ze skoro miałas pecherzyk w 15 dc 20 mm, że lekarz nie dał Ci pregnylu!! Byłoby bez bólu, a po 15 dc miałas monitoring czy juz nie?
Progesteron jest ważny wiec go zrób bo jak natrafisz na cykl z owu to co potem zrobisz??
A testosteron miałaś robiony?
To byl moj pierwszy monitoring, wiec nie wiedzielismy, czy peknie, czy nie. Bylam jeszcze w 17dc - wtedy gin cos tam pomruczal pod nosem, ze moze widzi cialko zolte, a moze nie... Moze owu jeszcze bedzie.... moze nie... Podsumowal to jedynie w ten sposob, ze nic tego raczej nie bedzie:no:
Testosteronu tez nie badalam.

Asiu powiem Ci, ze u mnie to był cud , ze sie udało moze tez dlatego, ze ja nie wierzyłam, ze sie uda bo naczytałam sie, ze najlepiej to sie kochac w owulke itd. A mysmy kochali sie 3 dni przed i 1 dzien po ominęlismy TEN dzien nieświadomie jak tylko moglismy wiec byłam zła na cły świat i na siebie, ze nie zareagowałam jak test owu był + a mysmy poszli spac:-D
To moze u mnie bedzie cud i zajde bez owulki:-D

Maćku no nie da rady :-D ale skoro lekarz widziął ciałko żółte to znaczy, ze cos pęknęło a widział w 17 dc ten pecherzyk czy nie?
No wlasnie nie wiem:-( On jest malo wylewny;-) I nie byl pewien, czy to cialko czy tez nie cialko...

Pajka a na ff mozna zobaczyc poprzednie wykresy, czy tylko jeden w tyl? Obejrzalabym sobie Twoje

reklama
No wlasnie nie wiem:-( On jest malo wylewny;-) I nie byl pewien, czy to cialko czy tez nie cialko...

gdyby nie pękło to by widział normalny pechol a tak moze był pekniety i dlatego nie widział, czy jest ciałko żółte wiec mozliwe, ze owulka była a tempka niekoniecznie musi skoczyc od razu po owulce moze to byc 2-3 dni ważne, ze jak robisz takie pomiary to są one systematyczne :-)

Z tego co wiem chyba musiałabym Ci je wkleic bo tak to widac tylko bieżący cykl na FF.Ale zaraz Ci dam linki zresztą na FF nie mam wszystkich tych bezowulacyjnych ale zobaczysz u mnie 2 tak jakby owu była a jej nie było.

Tutaj masz 1 bez owu
bzclk.jpg

a tutaj 2
2afegra.jpg

i sobie porównaj z obecnym gdzie była owu.

Do góry