reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Skoro ta po obciazeniu jest taka wazna, to czemu jej Ci nie zlecil?:confused: Bo jesli dobrze kojarze to przeciez Wasze staranka tez troche trwaly... I chyba mialas problemy z owulka - dobrze pamietam?
Bo ja z kolei czytalam, ze odchodzi sie od badania tej po obciazeniu... I moj lekarz mi jej tez nie zlecil. Moja normalna jest duzo za wysoka nawet przyjmujac norme 25 - ja mam 40.
Za niecale dwa tyg mam wizyte u ednokrynologa, wiec mysle, ze sie wiecej dowiem, bo specjalista chyba wie najlepiej. I zdam relacje:tak:
Dlatego, ze nie miałam podwyższonej tej normalnej prolaktyny - lekarze twierdzili, ze miesci sie w normie.

reklama
Ja nie brałam leków na obniżenie prolaktyny bo lekarze mowili, ze jest w normie:tak: ja miałam tylko clostibegyt na zwiększenie ilości pęcherzyków w cyklu.
A co bylo najpierw? Badanie prl czy monitoring?
Bo przeciez wysoka prl ma wlasnie wplyw na owulacje. U mnie najprawdopodobnie jest tak, ze pecherzyki rosna a nie pekaja...

Co do obciążenia głownie się ją zleca przy podwyższonej prolaktynie ja jestem za tym, zeby sprawdzic a to ie zaszkodzi.

Co do owulacji to owulacja nie następuje naprzemiennie mozesz miec trzy razy owulke z jednego jajnika pod rząd ( ja np w 4 ostatnich cyklach miałam tylko z lewego mimo, ze oba dą drożne) i 2 lekarzy mi powiedziało, ze nigdy nie ma tak ze jak w jednym cyklu jest z prawego to w drugim ma byc z lewego, ale tez myslałam, ze jest naprzemiennie:tak: wiec pisze, ze nie jest.

Ja nie brałam leków na obniżenie prolaktyny bo lekarze mowili, ze jest w normie:tak: ja miałam tylko clostibegyt na zwiększenie ilości pęcherzyków w cyklu.

Pajka ale mnie pocieszyłaś z tą owu :-) ja głupia ały czas myslałam że to naprzemiennie. Dzieki!!!! ;-)

Betusiu tak więc pytanie nieaktualne sorki :sorry2:

I suwaczka mam hurra :-D

Bo przeciez wysoka prl ma wlasnie wplyw na owulacje. U mnie najprawdopodobnie jest tak, ze pecherzyki rosna a nie pekaja...

Maćku jak to co no monitoring + badania nie da sie robic wszystkiego osobno.
Lekarz zlecał prl oprócz tego miałam progesteron + lh i fsh poza tym nie tylko prolaktyna wpływa na owulacje. Musisz miec odpowiedni stosunek FH do FSH, zeby zaistniała owulacja. Ja miałam badane wszystko na owulke takze ma wpływ wysoki testosteron. Jest tych czynnikow wiele. Nie tylko prl.

Pajka ale mnie pocieszyłaś z tą owu :-) ja głupia ały czas myslałam że to naprzemiennie. Dzieki!!!! ;-)

Betusiu tak więc pytanie nieaktualne sorki :sorry2:

I suwaczka mam hurra :-D

Asia ja tez bylam w 100% pewna, ze tak jest a lekarz mi mowi, ze mi udowodni, ze tak nie jest i faktycznie 4 cykle i 4 z lewego :-D:szok: no i udało sie tez z lewego .
A lekarka obserwuje tą torbiel??

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Mi np podczas monitoringu wyszło ze nie ma owu i dlatego ginka wysłała mnie na badanie prl ale nigdy nie dostałam skierowania na inne hormony. Dała leki, owu wróciła a jak chciałam inne hormony zbadać to mówiła że nie trzeba.

Maćku jak to co no monitoring + badania nie da sie robic wszystkiego osobno.
Lekarz zlecał prl oprócz tego miałam progesteron + lh i fsh poza tym nie tylko prolaktyna wpływa na owulacje. Musisz miec odpowiedni stosunek FH do FSH, zeby zaistniała owulacja. Ja miałam badane wszystko na owulke takze ma wpływ wysoki testosteron. Jest tych czynnikow wiele. Nie tylko prl.
No u mnie gin podjal decyzje o monitoringu gdy zobaczyl wynii badan:tak:
Ciekawe czmu nie zlecil mi progesteronu:confused: (pozostale mialam). A jaki ma byc ten stosunek LH/FSH?

Dziewczyny ja Wam powiem jedno ja miałam podwyższony o 20% testosteron do tego prolaktyne, za niski progesteron a w dodatku moj M miał słabą armie nadającą sie na in vitro - tak powiedzieli nam lekarze. Ale póki macie wiare dacie rade.
Ja lekarzom powiedziałam, ze dopoki żyje ostatni pływak bede walczyła naturalnie i zaszłam naturalnie. Wiec nie ma sie co stresowac wynikami bada bo jak widać natura kieruje sie swoimi prawami:tak:

Mi np podczas monitoringu wyszło ze nie ma owu i dlatego ginka wysłała mnie na badanie prl ale nigdy nie dostałam skierowania na inne hormony. Dała leki, owu wróciła a jak chciałam inne hormony zbadać to mówiła że nie trzeba.
Jak widac co lekarz to inne metody i sposoby leczenia...
A my glupie czytamy rozne wersje w necie i wariujemy:-D

Dziewczyny ja Wam powiem jedno ja miałam podwyższony o 20% testosteron do tego prolaktyne, za niski progesteron a w dodatku moj M miał słabą armie nadającą sie na in vitro - tak powiedzieli nam lekarze. Ale póki macie wiare dacie rade.
Ja lekarzom powiedziałam, ze dopoki żyje ostatni pływak bede walczyła naturalnie i zaszłam naturalnie. Wiec nie ma sie co stresowac wynikami bada bo jak widać natura kieruje sie swoimi prawami:tak:
No pewnie. Ale troche pomoc naturze przeciez mozna;-)
Bo przeciez sama wiesz jak to jest - starasz sie starasz a rezultatow nie ma. Wiec szukasz przyczyny:tak:

Warto zbadac progesteron bo on jest odpowiedzialny za zagnieżdzenie zarodka i ja z powodu niskiego progesteronu od początku ciąży mam leki na jej podtrzymanie, które bede brała prawdpopodobie do 20 tc wiec warto bo zbyt niski progesteron moze prowadzic do poronienia. Mi lekarz nie chciał dac, ale sie uparłam i w końcu dał.

No u mnie gin podjal decyzje o monitoringu gdy zobaczyl wynii badan:tak:
Ciekawe czmu nie zlecil mi progesteronu:confused: (pozostale mialam). A jaki ma byc ten stosunek LH/FSH?

Powiem Ci, ze sama tak dokładnie nie wiem, ale ważne jest abyś miała w dniu owulki LH wieksze od FSH - co do progesteronu napisałam Asi powyżej :-)

Ja szukałam przyczyny i sie nie doszukałam przez 14 cykli aż sie udało i do dnia dzisiejszego nie wiem co sie stało, ze wtedy sie nie udawało

Ja robiłam badania jeszcze na tarczyce.

reklama
Asia ja tez bylam w 100% pewna, ze tak jest a lekarz mi mowi, ze mi udowodni, ze tak nie jest i faktycznie 4 cykle i 4 z lewego :-D:szok: no i udało sie tez z lewego .
A lekarka obserwuje tą torbiel??

Torbiel mam od czerwca bo pęcherzyk nie pękł, ostatnie usg miałam pod koniec września, torbiel nie rośnie, w środku jest czysty płyn czy coś takiego, nie ma krwi. Lekarka mówiłaze ta torbiel jest za mała i według niej sama się wchłonie i nie dała mi leków. Nie wiem czy ją mam, pewnie tak. Miałam tylko robione badanie na to czy torbiel jest rakowa ale wyszło ok, nie jest groźna.
Zmieniam teraz gina i zobaczymy co nowy powie.

Do góry