Pajka czytałam dużo na temat prolaktyny i zdania na temat badania prl po obciażeniu są podzielone. Ale wielu leakrzy uważa że to badanie nie ma sensu i wielu go już nie zleca. Nawet przejrzałam forum nasz bocian i tam można zadawac pytania lekarzą i również doktor z tego forum odpowiedział mi że to badanie jest zbędne.
Ja właśnie pierwsze badanie jakie miałam robione na prl to było z obciążenie pierwsza prolaktyna wyszła ok a po obciążeniu 12 razy wyższa. Owszem nie miałam wtedy owulacji przez jakiś czas i dlatego ginka zleciła mi to badanie. Potem lekarz i szybkim powrocie owu robiłam samą prolaktynę tylko i zarówno we wrześniu jak i listopadzie była za wysoka. Nie wiem czy mam owu, cykle w miarę regularne, teraz tylko @ spóźniła się 2 dni. Ale mam też torbiel na lewym jajniku i jest on wylaczony z owu tak więc nie wiem czy prawy jajnik przejął funkcje lewego ( jajniki owulują naprzemiennie ) czy też owu mam co drugi miesiąc. O tym moja ginka mnie już nie powiadomiła i nic nie moge znaleźć na ten temat. Idę do nowego gina dopiero 1 lutego i wypytam o wszystko.
A ty robiąc badania zaszłaś w ciaże ze swiadomością że masz prl wysoką i jak już brałaś lek?