reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Hmmm.... ja w kilku miejscach czytalam o tej pietnastce. Ale skoro Tobie sie udalo, to jest nadzieja i dla mnie:tak:

Maćku nie jest ważna prolaktyna normalna tylko prolaktyna po obciążeniu. U mnie lekarz jej nie robił bo nie widział sensu jej robienia, ale czasami sie zdarza, ze ta druga jest np trzykrotnie podwyżsdzona a normalna prolaktyna jest w normie do tych 25. Jak chcesz miec pewnosc popros lekarza o zrobienie prolaktyny z obciążeniem.
Ja miałam 5 razy badany poziom prolaktyny i zawsze miałam powyżej 24 ale mniej niz 25.

reklama
Hmmm.... ja w kilku miejscach czytalam o tej pietnastce. Ale skoro Tobie sie udalo, to jest nadzieja i dla mnie:tak:

Maćku nie jest ważna prolaktyna normalna tylko prolaktyna po obciążeniu. U mnie lekarz jej nie robił bo nie widział sensu jej robienia, ale czasami sie zdarza, ze ta druga jest np trzykrotnie podwyżsdzona a normalna prolaktyna jest w normie do tych 25. Jak chcesz miec pewnosc popros lekarza o zrobienie prolaktyny z obciążeniem.
Ja miałam 5 razy badany poziom prolaktyny i zawsze miałam powyżej 24 ale mniej niz 25.

moja po obciazeniu po 1 h byla 163,2
a po 2h 115,2
jeden lekarz powiedzial ze nie sa to duze wyniki ale przepisal bromka a drugi poiweidzal ze nic nie musze brac

moja po obciazeniu po 1 h byla 163,2
a po 2h 115,2
jeden lekarz powiedzial ze nie sa to duze wyniki ale przepisal bromka a drugi poiweidzal ze nic nie musze brac

Ja niestety nie znam sie na wynikach prolaktyny po obciązeniu bo nigdy takiej nie miałam, ale wiem, ze ta jest ważniejsza jeżeli chodzi i zachodzenie w ciąże

Pajka czytałam dużo na temat prolaktyny i zdania na temat badania prl po obciażeniu są podzielone. Ale wielu leakrzy uważa że to badanie nie ma sensu i wielu go już nie zleca. Nawet przejrzałam forum nasz bocian i tam można zadawac pytania lekarzą i również doktor z tego forum odpowiedział mi że to badanie jest zbędne. :baffled:

a co na to lekarz?? może to jest powodem braku ciąży?

Ja właśnie pierwsze badanie jakie miałam robione na prl to było z obciążenie pierwsza prolaktyna wyszła ok a po obciążeniu 12 razy wyższa. Owszem nie miałam wtedy owulacji przez jakiś czas i dlatego ginka zleciła mi to badanie. Potem lekarz i szybkim powrocie owu robiłam samą prolaktynę tylko i zarówno we wrześniu jak i listopadzie była za wysoka. Nie wiem czy mam owu, cykle w miarę regularne, teraz tylko @ spóźniła się 2 dni. Ale mam też torbiel na lewym jajniku i jest on wylaczony z owu tak więc nie wiem czy prawy jajnik przejął funkcje lewego ( jajniki owulują naprzemiennie ) czy też owu mam co drugi miesiąc. O tym moja ginka mnie już nie powiadomiła i nic nie moge znaleźć na ten temat. Idę do nowego gina dopiero 1 lutego i wypytam o wszystko.

A ty robiąc badania zaszłaś w ciaże ze swiadomością że masz prl wysoką i jak już brałaś lek?

Skoro ta po obciazeniu jest taka wazna, to czemu jej Ci nie zlecil?:confused: Bo jesli dobrze kojarze to przeciez Wasze staranka tez troche trwaly... I chyba mialas problemy z owulka - dobrze pamietam?
Bo ja z kolei czytalam, ze odchodzi sie od badania tej po obciazeniu... I moj lekarz mi jej tez nie zlecil. Moja normalna jest duzo za wysoka nawet przyjmujac norme 25 - ja mam 40.
Za niecale dwa tyg mam wizyte u ednokrynologa, wiec mysle, ze sie wiecej dowiem, bo specjalista chyba wie najlepiej. I zdam relacje:tak:

Pajka czytałam dużo na temat prolaktyny i zdania na temat badania prl po obciażeniu są podzielone. Ale wielu leakrzy uważa że to badanie nie ma sensu i wielu go już nie zleca. Nawet przejrzałam forum nasz bocian i tam można zadawac pytania lekarzą i również doktor z tego forum odpowiedział mi że to badanie jest zbędne. :baffled:

Ja właśnie pierwsze badanie jakie miałam robione na prl to było z obciążenie pierwsza prolaktyna wyszła ok a po obciążeniu 12 razy wyższa. Owszem nie miałam wtedy owulacji przez jakiś czas i dlatego ginka zleciła mi to badanie. Potem lekarz i szybkim powrocie owu robiłam samą prolaktynę tylko i zarówno we wrześniu jak i listopadzie była za wysoka. Nie wiem czy mam owu, cykle w miarę regularne, teraz tylko @ spóźniła się 2 dni. Ale mam też torbiel na lewym jajniku i jest on wylaczony z owu tak więc nie wiem czy prawy jajnik przejął funkcje lewego ( jajniki owulują naprzemiennie ) czy też owu mam co drugi miesiąc. O tym moja ginka mnie już nie powiadomiła i nic nie moge znaleźć na ten temat. Idę do nowego gina dopiero 1 lutego i wypytam o wszystko.

A ty robiąc badania zaszłaś w ciaże ze swiadomością że masz prl wysoką i jak już brałaś lek?

Co do obciążenia głownie się ją zleca przy podwyższonej prolaktynie ja jestem za tym, zeby sprawdzic a to ie zaszkodzi.

Co do owulacji to owulacja nie następuje naprzemiennie mozesz miec trzy razy owulke z jednego jajnika pod rząd ( ja np w 4 ostatnich cyklach miałam tylko z lewego mimo, ze oba dą drożne) i 2 lekarzy mi powiedziało, ze nigdy nie ma tak ze jak w jednym cyklu jest z prawego to w drugim ma byc z lewego, ale tez myslałam, ze jest naprzemiennie:tak: wiec pisze, ze nie jest.

Ja nie brałam leków na obniżenie prolaktyny bo lekarze mowili, ze jest w normie:tak: ja miałam tylko clostibegyt na zwiększenie ilości pęcherzyków w cyklu.

reklama
jutro pogadam z ginem

Betusia błagam zapytaj się gina czy jak ktoś ma torbiel niegroźną (tak mnie poinformowała ginka, z niepękniętego pęcherzyka) to czy owuluje tylko jeden jajnik co miesiąc czy co drugi miesiąc. Błagam bo ja skisnę z niewiedzy do 1 lutego.:sorry2:

No i napisz co ci gin powie na temat prolaktyny bo to tez mój problem, mam nadzieję że masz rozmowego gina.

Dziewczyny mam niby ten suwaczek, wszystko ok, jak zrobiłam podgląd to był, zapisałam, jak wejde w swoje konto i wejde w "o mnie" to też jest a w postach go nie ma :baffled::-(

Do góry