reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

reklama
Olesia

Powiklan teoretycznie jest sporo. Praktycznie zdarzaja sie rzadko. Co sie zdarza to relatywnie czesto to hiper jajnikow. |Nie jest to przyjemne i moze sie zdarzyc niezaleznie od protokolu jaki stosujesz

Z innych ktorych ja sie osobiscie obawiam to brak doswiadczenia pobierajacego jajeczka od ciebie. moge ci niezle pocharatac jak jakis konowal sie trafi - i ci jajniki zniszczy (przebicia scianek igla i inne takie przyjemnosci)

Nie udowodniono statycznie duzy ryzyk zwiazanych z rakiem jajnikow - co jednak kliniki przypominaja ze moze sie zdarzyc

A co to jest hiperstymulacja??

Bardzo rzadko występuje tzw. przestymulowanie (hiperstymulacja) jajników - po biopsji pecherzyki ciagle rosna na jajniku i nie pekaja. Jej skutkiem jest m.in. gromadzenie się płynów w jamie brzusznej oraz opłucnej, zaburzenia krzepnięcia krwi, funkcjonowania wątroby. Hiper moze tez spowodowac pekniecie jajnikow, a przez to krwotok.

Ja pitole, ale wy jesteście w tym obcykane..Ja się taka głupia czuje normalnie..Ale może to kwestia tego że nigdy nie bralismy pod uwagę tych metod ( wiedząc że mogę zajść w ciążę naturalnie ).

Hiper jajnikow zdarza sier glownie przy IVF.
|Zdarza sie to wtdy, gdy jajniki wariuja przy stymulacji i reaguja znacznie silniej niz sie spodziewano. Wystepuje najczesciej po pobraniu jajeczek, kilka dni po. Sa rozne stopnie hiper - w lekkiej masz tylko nieznacznie powiekszona jajniki, czujesz duzy brzuszek itd. Moze sie jednak zdarzyc ze masz trudnosci w oddychaniu,plyn w plucach, duzo plynu w brzuszku - to wymaga intensywnej opieki medycznej. W skrajnych przypadkach umierasz

To jeszcze mi powiedzcie jedną rzecz...Czy jeśli kobieta zajdzie w ciążę przy pomocy któregokolwiek z tych zabiegów ( nie wiem czy to dobre słowo ) - jest pod jakąś szczególną opieką medyczną taka ciąża? Czy trzeba jakieś specjalne leki wtedy brać? Częściej na wizyty i Usg chodzić? Ciążę też się dalej prowadzi w takiej klinice czy u zwykłego gina?

Ola

Jestes pod kontrola wieksza. W zalenosci od kliniki masz do 2 weryfikacji rozwoju sytuacja zaraz po transferze (czesto w 7dpo, i 13-14dpo). Bierzesz specjalne leki - w zaleznosci od potrzeb....

Jak juz ciaza jest "malo ryzykowna" wtedy wracasz pod normalna kontrole. Ale pierwsze kilka tygodni jest mocno intensywnie - dmuchaja na ciebie jak na piorko. Masz czeste weryfikacje, jak masz pozytywna bete to czeste usg....

reklama
Hej dziewczyny powiedzcie mi, w ktorym dniu przy cyklach 30 dniowych powinien pokazać się sluz płodny?? bo u mnie echo a mam dzisiaj 12 dc :wściekła/y:

Do góry