reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

Patrysia a Ty od dawna masz mdłości? Ja w pierwszej ciąży miałam od 7 do 9 tygodnia. Teraz jeszcze nie mam w ogóle. Wcale mi nie jest źle z tego powodu:-)

reklama
Moja lekarka wiedziała że chcemy sie starać więc poza ogólnym badaniem w gabinecie miałam pobierany wymaz, dodatkowo krew, cukrzyca, toksoplazmoza, i kazała się zaszczepić na różyczke. Byłam po tym u niej ze wszystkimi wynikami i mówiła że wszystko jest ok. Zadnych powazniejszych badań mi nie zlecala bo nie było do tego podstaw
Ale to juz postanowione po okresie ide do gina

Moja lekarka wiedziała że chcemy sie starać więc poza ogólnym badaniem w gabinecie miałam pobierany wymaz, dodatkowo krew, cukrzyca, toksoplazmoza, i kazała się zaszczepić na różyczke. Byłam po tym u niej ze wszystkimi wynikami i mówiła że wszystko jest ok. Zadnych powazniejszych badań mi nie zlecala bo nie było do tego podstaw
Ale to juz postanowione po okresie ide do gina

Nie było podstaw czyli pani doktor uważa,że ileśtam trzeba się starać i dopiero jak się nie uda, to wtedy zrobić więcej badań?

Cześć Kochane moje. Jak Wam mija dzionek? Ja spijam kawkę i próbuję sie uspokoić bo pokłóciłam się z M... Czasami mam go dość... Dlaczego faceci są tacy roszczeniowi?? Dlaczego bez komentowania nie mogą pomóc kobiecie? Wczoraj poprosiłam go, żeby wysprzątał mi spiżarnię, powynosił to, co jest tam niepotrzebne i oczywiście było, że się nie da, że nie ma dokąd tego wynieść, że mam wyrzucić przez okno... boszzzz.... zamknęłam temat i stwierdziłam, że zrobię sama. Dzisiaj rano wstał i to zrobił oczywiście, ale co mi nagadał to nagadał. Jak już wstał to oczywiście foch, bo dlaczego mu nie wyprasowałam koszuli na ten ślub. A przecież ja wiem, że on nienawidzi chodzić w koszulach, garniturach itp. więc uznałam, że tym razem też nie będzie chciał założyć, bo zawsze jest o to wojna jak ja mu każę założyć garnitur... Nie czytam w jego myślach... Jak mu powiedziałam, że ja się przesadnie nie stroję, bo przecież jedziemy tylko do kościoła a nie na wesele, to zaczął coś, że na kamerze będę taka niewyszykowana i wszyscy będą elegancko ubrani a ja nie... matko... nerw mi puścił... Nie rozumiem go. A że ja krzykacz jestem to oczywiście nie obyło się bez ostrej wymiany zdań i aż się poryczałam...
Wybaczcie, ale musiałam się wygadać... Idę zająć się sprzątaniem to może mi przejdzie...

Tak, mam regularne cykle, 30dni (raz tylko bylo po 26). Od roku nie biore tabletek anty i po tym cykle od razu byly regularne, badania tez miałam kontrolne potem i wszystko bylo ok.Temp.nie mierze bo się kompletnie na tym nie znam
Wiem ze 4 miesiące to niby nie długo ale dla kogoś kto bardzo się stara to jest wieczność. Tym bardziej ze tabletki odstawilam wlasnie po to zeby po min. pol roku starac się juz o dzidzie ale niestety nie wychodzi :(
Po okresie pojde zaraz do gina, nie mam wyjścia....

Zacznij mierzyc temperature - nie widze innej opcji. W ten sposob najszybciej poznasz wlasny cykl. Mierzy sie codziennie o tej samej porze w pochwie przed wstaniem tym samym termometrem przez caly cykl. Ja robie tak, ze ustawiam sobie budzik na 7, wyciszam budzik na 9 minut, mierze tradycyjnym termometrem wiec to troche trwa, jak budzik zadzwoni jeszcze raz to wyciagam termometr, od razu patrze ile bylo i ide spac :-D Czasem zasypiam jeszcze w czasie mierzenia :-D Mozesz sobie kupic elektroniczny termometr - wtedy mierzy sie blyskawicznie. Polecam Ci stronke
Ovulation Calendar and Ovulation Chart - Fertility Charting tam sobie mozesz zalozyc profil, zapisywac temperatury i inne informacje (u mnie w sygnaturce jest link do mojego wykresu, mozesz sobie popatrzec :-D). Poczytaj troche o naturalnym planowaniu rodziny, dowiesz sie jak interpretowac wykres :tak:

Ja sie staram 5 miesiecy, to jest moj szosty cykl staran i jak na razie spoznia mi sie troche @, ale zwalam to na stres :szok:. Wierz mi, wiem jak sie czujesz, ten czas wydaje sie wiecznoscia....

Cześć Kochane moje. Jak Wam mija dzionek? Ja spijam kawkę i próbuję sie uspokoić bo pokłóciłam się z M... Czasami mam go dość... Dlaczego faceci są tacy roszczeniowi?? Dlaczego bez komentowania nie mogą pomóc kobiecie? Wczoraj poprosiłam go, żeby wysprzątał mi spiżarnię, powynosił to, co jest tam niepotrzebne i oczywiście było, że się nie da, że nie ma dokąd tego wynieść, że mam wyrzucić przez okno... boszzzz.... zamknęłam temat i stwierdziłam, że zrobię sama. Dzisiaj rano wstał i to zrobił oczywiście, ale co mi nagadał to nagadał. Jak już wstał to oczywiście foch, bo dlaczego mu nie wyprasowałam koszuli na ten ślub. A przecież ja wiem, że on nienawidzi chodzić w koszulach, garniturach itp. więc uznałam, że tym razem też nie będzie chciał założyć, bo zawsze jest o to wojna jak ja mu każę założyć garnitur... Nie czytam w jego myślach... Jak mu powiedziałam, że ja się przesadnie nie stroję, bo przecież jedziemy tylko do kościoła a nie na wesele, to zaczął coś, że na kamerze będę taka niewyszykowana i wszyscy będą elegancko ubrani a ja nie... matko... nerw mi puścił... Nie rozumiem go. A że ja krzykacz jestem to oczywiście nie obyło się bez ostrej wymiany zdań i aż się poryczałam...
Wybaczcie, ale musiałam się wygadać... Idę zająć się sprzątaniem to może mi przejdzie...

Rozpiescilas faceta to teraz tak masz ;-) Niech sam sobie prasuje, co Ty jego sluzaca jestes?? Ty masz byc na kazde zawolanie, a on nie moze w spizarni posprzatac? No bez przesady....

Nie było podstaw czyli pani doktor uważa,że ileśtam trzeba się starać i dopiero jak się nie uda, to wtedy zrobić więcej badań?

Nie poprostu byłam u niej jakieś 2 miesiace po odstawieniu tabletek bo chciałam sie tradycyjnie przebadać i mowiłam jej że chcemy dzidziusia więc zleciła mi te badania które wymieniłam i stwierdziła ze wszystko jest ok. Przez pół roku uzywalismy prezrwatyw żeby nie ryzykować szybkim zajsciem w ciąze żeby organizm wrócil do normy i dopiero od 4 miesięcy nie uzywamy żadnych zabezpieczeń. więc wtedy nikt nawet nie mógł przypuszczać ze bedzie jakiś problem z zajściem w ciążę, a od tego czasu juz potem u niej nie byłam.
A jakie badania powinnam jeszcze zrobić?Moze powiecie mi coś więcej?

Nie poprostu byłam u niej jakieś 2 miesiace po odstawieniu tabletek bo chciałam sie tradycyjnie przebadać i mowiłam jej że chcemy dzidziusia więc zleciła mi te badania które wymieniłam i stwierdziła ze wszystko jest ok. Przez pół roku uzywalismy prezrwatyw żeby nie ryzykować szybkim zajsciem w ciąze żeby organizm wrócil do normy i dopiero od 4 miesięcy nie uzywamy żadnych zabezpieczeń. więc wtedy nikt nawet nie mógł przypuszczać ze bedzie jakiś problem z zajściem w ciążę, a od tego czasu juz potem u niej nie byłam.
A jakie badania powinnam jeszcze zrobić?Moze powiecie mi coś więcej?

Przede wszystkim LH, FSH i PRL (prolaktyna) w 3-5 dc, a potem progesteron tydzien po spodziewanej owulacji (czyli tydzien przed spodziewana @). W dowolnym momencie hormony tarczycy.

Aha jeszcze jesli masz nadmierne owlosienie wokol sutkow albo ponizej pepka to przydaloby sie zbadac androstendion i testosteron. Mozesz jeszcze zrobic usg jamy brzusznej zeby zobaczyc czy wszystko ok z nadnerczami. No i usg piersi - ale to juz tak dla wlasnej informacji czy wszystko ok jesli wczesniej nie mialas robionych (5-10dc).

Ostatnia edycja:
reklama
Przede wszystkim LH, FSH i PRL (prolaktyna) w 3-5 dc, a potem progesteron tydzien po spodziewanej owulacji (czyli tydzien przed spodziewana @). W dowolnym momencie hormony tarczycy.

Aha jeszcze jesli masz nadmierne owlosienie wokol sutkow albo ponizej pepka to przydaloby sie zbadac androstendion i testosteron. Mozesz jeszcze zrobic usg jamy brzusznej zeby zobaczyc czy wszystko ok z nadnerczami. No i usg piersi - ale to juz tak dla wlasnej informacji czy wszystko ok jesli wczesniej nie mialas robionych (5-10dc).

Dziekuje za informacje.
Okres powinnam dostac 7 lipca więc chyba jednak pójde do gina juz w przyszły wtorek a nie będe czekać do końca okresu
Dzieki za porady
Pozdrawiam

Do góry