Kropeczko:
Dieta Niełączenia
Założenia:
Opracowana przez amerykańskiego lekarza Williama Howarda Haya jest dietą niełączenia produktów węglowodanowych z białkowymi. Produkty podzielił on na białkowe, węglowodanowe i neutralne. Te ostatnie można łączyć ze wszystkimi innymi. W ciągu dnia należy zjeść jeden posiłek oparty na węglowodanach, jeden białkowy i jeden złożony z samych owoców lub warzyw. Posiłki białkowe i węglowodanowe musi dzielić czterogodzinna przerwa. Z jadłospisu eliminujemy cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, alkohol, ciasta, fast-foody, produkty w proszku. Rezygnujemy z potraw smażonych, ostro przyprawionych oraz ciast z owocami i kremami. Owoce jemy na pusty żołądek albo jako przekąskę między głównymi posiłkami. Jemy często, ale mało - 3 posiłki i ewentualnie dwie przekąski. Pijemy między posiłkami, nigdy w trakcie. Staramy się unikać tłuszczu, ponieważ opóźnia on proces trawienia.
2-2,5 kg w 14 dni podczas których można jeść wszystko. Możliwe jest to pod warunkiem, że nie łączy się w jednym posiłku produktów zawierających białka z produktami bogatymi w węglowodany. Według niego do trawienia białek potrzebne są inne enzymy niż do węglowodanów. Kiedy w przewodzie pokarmowym znajdują się jednocześnie oba rodzaje produktów, żaden z nich nie jest dobrze strawiony. W ten sposób zostaje spowolnione tempo przemiany materii, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Sposób komponowania posiłków:
· Należy jeść oddzielnie żywność z grupy białkowej (np. mięso, sery, jaja) i węglowodanowej (np. produkty zbożowe, ziemniaki, słodycze). Obie grupy można swobodnie łączyć z tzw. produktami neutralnymi (np. masło, warzywa, oliwa).
· Podczas diety trzeba pić między posiłkami, około 2 litrów płynów na dobę (niegazowanej wody mineralnej, herbatek ziołowych i owocowych).
· Jeden posiłek w ciągu dnia powinien składać się wyłącznie z warzyw oraz owoców, w kolejnym mają dominować produkty skrobiowe, a w następnym - bogate w białko.
· Niektóre pokarmy (mleko i owoce) najlepiej spożywać osobno, między innymi posiłkami. Źle się łączą z wszelkimi rodzajami żywności.
Podział produktów na grupy wygląda następująco:
Białkowe:
Warzywa strączkowe, jaja, mleko, jogurt, mięso, owoce (jabłka, morele, kiwi, czereśnie, wiśnie, winogrona, grejpfruty, gruszki, ananasy, porzeczki, truskawki, maliny, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, suszone śliwki), majonez, sos vinegret.
Węglowodanowe:
Zbożowe (ziarna, chleb razowy, płatki owsiane), ziemniaki, karczochy, owoce słodkie (figi, banany, gruszki słodkie i dojrzałe, winogrona, rodzynki), piwo.
Neutralne:
Tłuszcze (oleje roślinne, masło, margaryna, oliwa z oliwek), śmietana słodka i kwaśna, warzywa (oprócz ziemniaków, szparagi, fasolka szparagowa, buraki, cebula, szpinak, brukselka, kapusta, kalafior, por, dynia, cukinia, seler, bakłażan, pieczarki, sałata, ogórek, rzodkiewki, koperek, czosnek, czosnek, kiełki, dymka, cykoria), owoc awokado, otręby, miód, wędliny, zioła.
Przykładowy jadłospis na 2 dni:
Dzień 1
Śniadanie: twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem
Obiad: brązowy ryż zapiekany z jabłkami
Przekąska: 2 mandarynki
Kolacja: surówka z warzyw sezonowych z sosem winegret
Dzień 2
Śniadanie: grahamka z masłem, sałatą i pomidorem
Obiad: ryba pieczona w folii lub pierś kurczaka z grilla z surówką warzywną
Przekąska: mała kiść winogron
Kolacja: fasolka szparagowa polana odrobiną roztopionego masła
Inne propozycje posiłków:
ŚNIADANIE
· Jajecznica na szynce i sałatka wiosenna
· Sałatka z owoców leśnych, mały jogurt naturalny, jajko na miękko
· Dwie duże łyżki serku cottage, kabanos, sok z marchwi
· Kulki z sera bryndza zawijane w plastry łososia wędzonego, kwaśne jabłko
LUNCH
· Befsztyk, warzywa gotowane, sałatka z kapusty pekińskiej i ogórka
· Pieczone udko kurczaka, sałatka grecka, kefir
· Sałatka z krewetek i awokado, zupa brokułowa na bazie czystego bulionu
· Eskalopki cielęce z grzybami z patelni, sałatka z kiszonej kapusty
· Pierś z indyka, gotowana zielona fasolka (bez zasmażki), kubek barszczu czerwonego
· Filet z ryby, szpinak gotowany, sałatka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli
OBIAD
· Naleśniki ze szpinakiem
· Risotto grzybowe, sałata z sosem vinegret
· Pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów i posiekanej cebuli
· Spagetti neapolitańskie (z sosem pomidorowym)
· Pierogi z jagodami
· Pudding ryżowy jabłkowo-bananowy
KOLACJA
· Dwa banany, garść suszonych śliwek
· Pieczone jabłko i kilka plasterków sera brie
· Sałatka z owoców egzotycznych, szklanka maślanki
· Koktajl z naturalnego jogurtu i truskawek
· Dwie gruszki, garść rodzynek
· Kromka chleba żytniego pełnoziarnistego z dżemem niskosłodzonym
Opinia dietetyka:
Dieta jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana, nie ma więc co do niej przeciwwskazań zdrowotnych. Poprawia trawienie. Łatwo na niej wytrwać, gdyż praktycznie żaden produkt nie jest zabroniony (słodycze warto ograniczać). Nie odczuwa się też głodu.