reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po straconej ciąży

Martocha dzięki za informację! Nie mam jakiejś okropnej infekcji ale czuję ze coś się już robi...

Gatto
GRATULUJĘ!! Nie ma to jak wspaniałe wieści z rana!! :* Buzi w brzuszek i zdrówka fasolce i mamusi!! :*

Nanu nieś nieś! :-D ja też MOZE będe zaraz testować :-)

reklama
:-D ładna ekipa się szykuje haha, i jeszcze najlepiej by było gdyby każda miała II
dzieci12.gif

Lenka gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gatto super,oby tak dalej a potem juz tylko z gorki.
Danutaski czytalam troche o bolach brzucha i duzo dziewczyn wlasnie pisze o rozciaganiu sie macicy.Bo tak jak mowisz to jest inny bol,no ale zobaczymy co lekarz powie.
Trzymajcie dzisiaj kciuki za mnie dzisiaj

A mnie sie cos w glowie dzisiaj kreci:( jakas zmiana pogody sie pewnie szykuje... ehh... jescze troszke ponad 3h i do domuuuu! Jutro WOLNE !!!

Ale fajne wieści Lenka gratulki!!!:-D
Gatto bravo ciesze sie żeu Ciebie wszystko gra:tak:
Dziewczynki coś czuje że to nie wszytsko i grono zaciążinych sie powiekszy...;-)trzymam &&&&&&&&&

Myszko jak sie czujesz masz jakie objawy?
A jak tam nasze zaawansowane ciężaróweczki?

No to ja odpowiadam jako ta zaawansowana:biggrin2:
Zresztą Danutaski też niedawno pytała....Jeśli chodzi o mnie to dziękuję- całkiem dobrze się mam, jeszcze się toczę :-DLedwo ledwo i powoli ale daję radę. Właściwie to już 37 tydzień(wg miesiączki) więc cieszę się że doniosłam prawie do końca i w sumie teraz to już w każdej chwili mogę urodzić.

Wczoraj byłam u swojego lekarza, po badaniach na bakterię okazało się że wszystko dobrze, wszystko ujemne. Zlecił mi kolejne badania, tzn. krew i mocz , kazał przyjść na zapis KTG czyli na dłuższe leżenie 29.08. Zawiodłam się za to bo nie skierował mnie na USG, a myślałam że dzięki temu dowiem się coś więcej o mojej kruszynce. No ale trudno, nie wychylałam się bo tak jakoś głupio.... Co ma być to będzie....

Za to jestem w szoku jaki ten sierpień dla Was miły jest :tak: Naprawdę aż miło Was podczytywać....
Lenka, Tobie jako kolejnej gratuluje z całego serca!

Danutaski, ja tam nic nie czytam bo wychodzę z założenia że wszystko najlepiej sama wiem :-D Dobre, co? Oczywiście to żart....
A całkiem serio, nic mi się już nie chce...Nawet łazić po chałupie...
W ogóle od wczoraj zdjęłam obrączkę i pierścionek zaręczynowy, bo już mi się wrzynały w skórę...Dziś rano próbowałam założyć i ....nie udało się już :no:
No ale torba do szpitala spakowana, wszystko co miało być zrobione to zrobione.....

Aha, Gatto, widzę Twoją radość na wieść o tym że z Twoim maluszkiem wszystko dobrze. I cieszę się razem z Tobą :tak:

już sama nie wiem bo wyczytałam że można , gdzie indziej że absolutnie nie i chyba bym nie chciała znieczulenia w takim razie, a test będę robić prawdopodobnie jutro, wcześniej borownie było zawsze bez znieczulenia , dopiero od kilku lat życzę sobie znieczulenie no to skoro wcześniej wytrzymywałam to teraz chyba też bym wytrzymała ?

Wpadłam na trochę i chcę Was szybko nadrobić.

Lenka Myszka ma rację że można wziąć znieczulenie ale takie bez srodka obkurczającego naczynia krwionośne (noradrenaliny) - ja wyrywalam w 13tc ósemkę

Edit
uff dobrnęłam do końca :)

Lenka gratulacje i spokojnej ciąży życzę :*

Gatto super wieści i &&& niech Gattino zdrowo rośnie.
Zmykam na obiad po tata woła :) może uda się zajrzeć wieczorkiem to napiszę więcej.

buziaki kochane :*

Ostatnia edycja:
reklama
Martuś tylko 13 tc to jednak nie 5, to już drugi trymest. Ja tam bym sobie dała bez , no kurczę co się bedę nakręcać przecież dam radę, tylko jest inny problem, dentystka jest na urlopie, będzie dopiero w poniedziałek, ale będzie mieć dużo ludzi i nie wiem czy jeśkli wytrzymam to mnie przyjmie, a druga ma wyłączony tel, podejrzewam że też na urlpie, a ząb znów sie odezwał. Do nikogo innego w naszym mieście nie pojdę bo to papraki wiec czekam do czw ewentualnie do poniedziałku i bede stała pod tym gabinetem aż mnie nie przyjmie.

Znalazłam coś takiego

Jeżeli tylko kobieta upewni się, że jest w ciąży, powinna natychmiast powiadomić o tym swojego dentystę. Należy unikać zbędnego leczenia stomatologicznego w ciąży - czyli takiego, które można odłożyć na okres połogu lub tuż po nim. Nie należy jednak lekceważyć infekcji dziąseł. Mogą one być na tyle poważne, że mogą zaszkodzić zdrowiu kobiety i wtedy będzie konieczne podjęcie bardziej toksycznych leków i antybiotyków, a na pierwszym miejscu stało będzie zdrowie i życie matki.

Ogólnie stwierdza się, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do podawania znieczulenia miejscowego. Od czwartego miesiąca ciąży zakończony jest proces organogenezy (czyli kształtowania się wszystkich ważnych życiowo organów) i można bez większych problemów podawać leki. Oczywiście tylko te, dopuszczone do stosowania u kobiet ciężarnych.

Jeżeli wystąpi silny ból zęba lub stan zapalny to nie należy czekać z leczeniem do ukończenia pierwszego trymestru ciąży. Leki, które lekarze dentyści podają do znieczulenia miejscowego zawierają dodatek środków obkurczających naczynia. Teoretycznie mogłoby to zwiększyć ryzyko wystąpienia skurczów macicy. Jednak dawki stosowane są tak niskie, że jest to czysta teoria. Sam strach przed leczeniem zębów bez znieczulenia powoduje większe wydzielanie hormonu stresu z nadnerczy, niż jego ilość zawarta w ampułce z lekiem znieczulającym.

Ostatnia edycja:
Do góry