reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po straconej ciąży

A jak zrobi się troszkę później niż po 7 dniach ? Też zamierzam ja zbadać ale mam nie reguralne @ i dokładnie nie wiem kiedy u mnie są dni płodne. Po badaniu śluzu ciężko stwierdzić a temp. Nie mierze. Wybieram się też na badania tarczycy. Może podpowiecie co jeszcze mogę zbadać chodzi mi o takie standardowe badania by isc do gin i by mógł coś stwierdzić na przykład dac ten duphoston.

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

Żeby stwierdzić czy konieczne jest podanie duphastonu albo luteiny sprawdza się wydolność ciałka żółtego a to robi się właśnie 7, max 8 dni po owulacji bo wtedy stężenie progesteronu jest najwyższe. Jak zrobisz później to wynik może być niemiarodajny. Dodatkowo w ten sam dzień warto zbadać też estradiol. Ogólnie jest cała masa badań, które można zrobić ale na początek właśnie to plus oczywiście tarczyca. Aaa no i prolaktyna bo wysoka prolaktyna może blokować owulację i wydłużać cykl.
A skoro masz nieregularne cykle to polecam chociaż cykl-dwa zrobić monitoring żeby zobaczyć co i jak. Ja np dzięki monitoringowi dowiedziałam się że przyczyną moich mega długich cykli i długich starań o dziecko jest PCO, lekarz zaproponował stymulację cyklu, zastrzyki itd i udało się bardzo ładnie wyregulować cykle :)

reklama
Żeby stwierdzić czy konieczne jest podanie duphastonu albo luteiny sprawdza się wydolność ciałka żółtego a to robi się właśnie 7, max 8 dni po owulacji bo wtedy stężenie progesteronu jest najwyższe. Jak zrobisz później to wynik może być niemiarodajny. Dodatkowo w ten sam dzień warto zbadać też estradiol. Ogólnie jest cała masa badań, które można zrobić ale na początek właśnie to plus oczywiście tarczyca. Aaa no i prolaktyna bo wysoka prolaktyna może blokować owulację i wydłużać cykl.
A skoro masz nieregularne cykle to polecam chociaż cykl-dwa zrobić monitoring żeby zobaczyć co i jak. Ja np dzięki monitoringowi dowiedziałam się że przyczyną moich mega długich cykli i długich starań o dziecko jest PCO, lekarz zaproponował stymulację cyklu, zastrzyki itd i udało się bardzo ładnie wyregulować cykle :)
Prolaktatyne cały czas leczę biorę leki
Sama chciałam zrobić ten progesteron i iść do niego z wynikiem
Może uda mi się to zrobić będę musiała o tum dużo poczytać

Dni płodne to się chyba liczy jeszcze 3 dni po owulacji więc nie do końca 7 dni po dniach płodnych. Napewniej o tym kiedy jest owulacja powie monitoring. No a jak nie monitoring to ewentualnie pomiar temperatury. Mierzysz sobie? Badanie robi się 7 dnia wyższych temperatur
Ja nie mierze temperatury niestety a jak bym robiła to testami to też się uda wyznaczyć te dni że jest po owulacji???

Ja nie mierze temperatury niestety a jak bym robiła to testami to też się uda wyznaczyć te dni że jest po owulacji???
Nie wiem. Nigdy nie używałam testów owulacyjnych, ja od kilku lat mierzę temp i obserwuję śluz a dodatkowo dobrych kilka miesięcy miałam każdy cykl monitorowany. Także nigdy testy owu nie były mi potrzebne. Słyszałam, że różnie bywa, czasem gdy są za czułe mogą być pozytywne kilka dni bo np kobieta ma torbiel i wyłapują hormony. A jak są za słabe to nie wykryją owulacji. Ale to tylko słyszałam od dziewczyn na innym forum, bo tak jak mówię-ja nigdy nie używałam. Jak nie masz opcji obserwacji i mierzenia temperatury albo monintoringu to możesz spróbować jeden cykl i zobaczysz jak to u Ciebie wygląda :)

Teoretycznie jeśli cykle masz 27-28 dni to owulację powinnaś mieć ok 13-14dc. Ale to tylko teoretycznie-przy założeniu że nie masz problemu z drugą fazą cyklu i trwa ona u Ciebie prawidłowo ok 14 dni.

To ja już kompletnie nie wiem jakie badania zrobić. Wiem że chce zbadać tarczyce jeśli prolaktyne można tylko po 7 dniach to jednak mi odpada bo chce 16 iść i porobić te badania. Pomóżcie dziewczyny co zbadać oprócz tarczycy ?

To ja już kompletnie nie wiem jakie badania zrobić. Wiem że chce zbadać tarczyce jeśli prolaktyne można tylko po 7 dniach to jednak mi odpada bo chce 16 iść i porobić te badania. Pomóżcie dziewczyny co zbadać oprócz tarczycy ?

Ja nie napisałam, że prolaktynę można badać tylko 7 dni po owulacji. 7 dni po owulacji bada się na pewno progesteron i o nim pisałam. Kiedy bada się prolaktynę to nie wiem bo nie badałam (w moim przypadku to bez sensu bo na pewno jest podwyższona-karmię piersią).

Ja nie napisałam, że prolaktynę można badać tylko 7 dni po owulacji. 7 dni po owulacji bada się na pewno progesteron i o nim pisałam. Kiedy bada się prolaktynę to nie wiem bo nie badałam (w moim przypadku to bez sensu bo na pewno jest podwyższona-karmię piersią).
Ojej sorki prolaktyne z progesteronem pomyliłam

reklama
Do góry