reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Dzień Dobry :-) U mnie pogoda, że lepiej nie wychodzić z domu :crazy: Pada i jest zimno :baffled: I tak jak Ael mówi, wszystkie dzieciaczki są piękne :tak:

Laluś witam, u mnie też pogoda okropna, a liczyłam na burzę buu :(

NO DOBRA GDZIE WY JESTEŚCIE?!?!?! CZAS CHYBA NA NOWO FORUM ROZRUSZAĆ! HIHI :-D

No dobra to ja się wyjawię!! Jestem tu cały czas ale jakoś nie mam weny pisać i tylko Was podczytuję :-p

Ael piękny Wiktorek :*

Ale jak już tu jesteś to zapytam!! Bo mam schemat wprowadzania nowych pokarmów i doczytałam, że najwcześniej w piątym ale nie później niż w 6 miesiącu życia (przy karmieniu piersią) powinnam wprowadzić Bartusiowi jeden raz dziennie pół łyżeczki kaszki albo kleiku zbożowego glutenowego!
Kiedyś zabraniali stanowczo podawać glutenu niemowlaką ale teraz podobno udowodnili, że jest potrzebny! Czy Ty podawałaś Wiktorkowi??

Ostatnia edycja:
Madziu poczekaj aż Bartek skończy minimum 5 miesiący. Jest cyckowy ładnie przybiera, nawet więcej i nie trzeba na tym etapie dawać jeszcze pokarmów stałych. Pierwsze słyszę, by gluten dawać tak wcześnie.
Z jedzeniem naprawdę nie warto się spieszyć. Myślę nawet, że jak Bartek tak ładnie przybiera, to nie od razu chyba będzie chciał jeść coś innego niż mamusiowy cyc :-)

Owszem po skończeniu 5tego miesiąca można dodać gluten ale malutką ilość by organizm dziecka się przyzwyczaił.

Ja już dawałam mannę, makaron, chlebek ale to jak młody skończył 5ty miesiąc.

Kwiatuszku to dawaj słońce u mnie może popadać :-)

cześć! postanowiłam zadać pytanie w tym temacie - czy ktoraś z Was brała luteinę? mi lekarz zapisał od 16 do 25 dnia cyklu , wcześniej cykle miałam 31 dni a teraz mam 27 dniowe. I zastanawiam się czy biorąc 16 dc nie hamuję sobie owulacji bo wcześniej owu miałam ok 18 dnia cyklu. Co radzicie???

ale to jest obowiazkowe... i powinno sie go wprowadzac w 5 miesiacu, najpozniej w 6... http://dziecko24.pl/news/185/30/Gluten-w-karmieniu-niemowlat---nowy-schemat-zywienia

Zobacz załącznik 462062
a taki mam schemat

A wydaje mi sie, ze w rozszerzaniu diety dziecko nie chodzi tylko o przybieranie na wadze ale wlasnie o to zeby dziecko poznawalo w koncu nowe smaki i uczylo sie przelykac pokarmy w innej konsystencji niz mleko. W schematach nie ma uwzglednionej wagi dziecka - czy dobrze przybiera czy nie. Po porosto wtedy i wtedy nalezy rozszerzac i tyle. Zreszta ja za niedlugo musze wrocic do pracy i nie bede w stanie utzymac Bartka na samym mleku...

Goya witam! niestety ja Ci nie pomogę ale poczekaj cierpliwie na odpowiedź bo kilka z dziewczyn z wątku brały... ;-)

Ostatnia edycja:
MAdziu więc gluten wprowadź dopiero po połowie 5 miesiąca, po co się spieszyć. Bartek nie ma jeszcze 4ech miesięcy skończonych. Jeszcze jest czas.

Witam Goya.
Ginowi mówiłaś o skróceniu się cyklu? Bo jeśli zalecił branie od 16 dc to pewnie dobrze Ci wyliczył.

Goya ale tak zastanowiłam się, piszesz że masz 27dniowe cykle, a gin kazał od 16 dc brać lutkę, wydaje mi się, że nie będziesz blokować owulki. Poza tym dobrze byś porobiła testy owulacyjne i zobaczyła kiedy dokładnie wypada owulka.

Ostatnia edycja:
reklama
Halllloooo!!! :-D kto tutaj za mną tęsknił? :p
Z samego początku to Lamia serdecznie GRATULUJĘ ślicznej córeczki :-D
Ooo i Sleepy chyba też już urodziłaś? :-D GRATULACJE!! :-D
Pozatym Wasze dzieciaczki WSZYSTKIE są piękne i kochane :-)
Ael Twój Wiktorek za chwilę to będzie biegał :-D jaki silny jest :-D

A u mnie stara bieda :-) starań właściwie brak :-( jakoś chyba dałam sobie spokój, teraz tylko będę musiała się pogodzić, że przez resztę życia bedziemy tylko we dwoje....może kupię sobie króliczka, zawsze chciałam mieć :-D oooo i stwierdziłam, że muszę schudnąć ( może zajmę głowę czymś innym niż dziecko :-) ) zobaczymy jaki będzie efekt ;-) buziaczki dla Wszystkich :-**

Do góry