Hej dziewczyny
IWASEK, Fifka, dzieki za link do filmu... normalnie TAK PLAKALAM.... to byl wrecz szloch:-( jejkuś, ileż ja bym dała, żeby to maleństwo zabrać od tej kobiety!!! wzięłabym go i już nigdy nie dałabym mu zrobić krzywdy... a tej babie to nie wiem co bym zrobiła jakbym tam była
na pewno byłoby to coś z działu zakazanych
Fifka a dziękuję, ząbki myje się całkiem śmiesznie, no bo jak może wyglądać mycie dwóch ząbków
a Julii też się podoba bo pasta smaczna :-)
Sleepy, Ael, Pok ja karmię butelką niemal od samego początku, więc ja Wam powiem jak to jest z tym karmieniem
Karmienie na żądanie w pierwszych miesiącach życia jest tylko przy karmieniu piersią!!! Wtedy karmienie na żądanie jest jak najbardziej wskazane, wiadomo, że na początku maleństwo wisi na cycku większość dnia/nocy, ale z czasem się to normuje
Natomiast przy kamieniu sztucznym trzeba zachować te 3 godzinne odstępy ze względów zdrowotnościowych. Dość różni się od mleka matki, jest bardziej kaloryczne i syte, i gdyby tak dzieciątko było karmione częściej niż co 3 godziny można by mu było tym zapchać i zepsuć jelitka...
Seepy Moja Julia też od początku była takim małym głodomorkiem, wiem, że ciężko jest powstrzymać się od podania mleka, kiedy dziecko płacze i wydaję się, że jest głodne. Ale skoro mówisz, że zdarza mu się ulewać to moim zdaniem wystarcza mu ta ilość. Ja 120 robiłam dopiero po skończonym 1 miesiącu albo nawet i później z tego co pamiętam. A pamiętaj, że Filipek może płakać z wielu innych powodów, nadmiar bodźców, chęć bliskości z Tobą itp. potrzebuje się wyciszyć i uspokoić a do tego najlepsze u noworodka jest ssanie, dlatego dzieci karmione piersią z początku wiszą tak całymi dniami na tych maminych cycach. To nie jest ssanie tylko dla pokarmu, ale w dużej mierze też dla samego ssania, a przy butli niestety tego nie ma.... 10 min i po butli... i gdzie to dalsze ssanko? dlatego płacze i szuka a Tobie wydaje się, że jest głodny... Z tego co wiem, Twój Filipek ssie kciuka, ale myślę, że dobrym pomysłem mogłoby być namówienie go do smoczka
z kciukiem na początku nie jest tak łatwo kiedy rączki ciągle latają we wszystkie strony bez jego wiedzy i kontroli
a ze smoczkiem byłoby łatwiej i zaspokoiłby tą silną potrzebę ssania
Eve trzymam kciuki!!!! oby była wyyysoka
Aaaaa jeszcze wrócę do
Sleepy Oczywiście to karmienie MM co 3 godziny nie musi być takie ściśle rygorystyczne
jeśli Filipek będzie czasem głodny już po 2,5 czy 2 godzinach jak najbardziej można mu podać to mleczko
tylko, żeby to się nie stało rutyną
dobranoc