reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

hej:)
dziewczyny czy ktoras z was ma plamienie kilka dni przed meisiaczka?
pamietacie jak mialam plamienie przed @ i myslalam ze to tzw implementacyjne? jednak dostalam miesiaczke i zaczelam sie sobie baczniej przygladac.. obserwowac siebi i swoje cialo i odniesc to do gospodarki hormonalnej
docztalam w necie ze jesli sie plami przed @ to swiadczy to o wysokiej prolaktynie
wiec postanowilam sobie zbadac hormony :) takze za 2 tyg zbadam sie dopiero (moj lekarz w IE ma wakacje teraz) ale dzwonilam do swojego ginka w PL i mi powiedzial ze takie plamienie to trzeba prlakyne zbadac i mozliwe ze w II fazie cyklu potrzebowalabym brac progesteron domyszkowo...
pytalam go o castagnus, powiedzial mi zebym brala , ze to nie zaszkodzi a moze pomoc i ze duzo dziewczyn dzieki niemu szybko zachodzi :)
pytalam wczesnij rowniez was o castangus ale zadna go nie uzywala wiec zaczelam zaglebiac sie w temat, szukalam roznych objawow dla ktorych dziewczyny zaczely go brac itd w ogol mase pozytywnych opini o tym ziolku przeczytalam i na polskich forach i na irlandzkich
takze w tym cyklu lykam codziennie wiesiolek (az do owulki), multiwitaminy, kwas fiolowy i od dzis (4dc) lykam tez agnus castus (odpowiednik castangusa) :) zobaczymy czo to bedzie :)
a za 2tyg mam zamiar zbadac progesteron i przy okazji poziom testosteronu a na poczatku nastenego cyklu prolaktyne :)

reklama
Sweet, faktycznie to może być prolaktyna. Lepiej się zbadać i wiedzieć :)

Dagne, chodzisz do dwóch lekarzy na raz? Prywatnie i państwowo?

To nie jest na zapas, bo już wiem, że coś jest nie tak - rozmawiaam telefonicznie dziś rano i wiem, że testosteron mam za wysoki i cos z LH i FSH też jest nie tak. Teraz idę tylko dowiedzieć sie dokładnie i ustalić leczenie... tak więc to chyba nie jest na zapas...

Dziura dziękuję, dobiłaś mi do 200setnych podziękowań :*

Idę robić tą ogórkową bo przez was nie mogę! Za godzinę będę już do pełnej waszej dyspozycji, więc pocieszę, pomogę, podpowiem etc etc :p

możliwe jest że krwawienie przed @ oznacza wysoką prolaktynę, ja tak miałam jak zrobiłam badania to miałam ją wysoką :-(
Sweet, faktycznie to może być prolaktyna. Lepiej się zbadać i wiedzieć :)

ja sie zbadam za 2 tyg dopiero, ale na zapas zaczne brac sobie wlasnie angus castus, to reguluje prolaktyne :) a jak zrobie badanka to sie dowiem co i jak
teraz mysle co by tu zrobic zeby na 2 faze cyklu wyrownac progesteron (czesto to idzie w parze wysoka prolaktyna=niski progesteron) i doczytalam ze na to dziewczyny biora luteine
akurat za 2 tyg zrobie badania wiec przy okazji wspomne tez o czyms na progesteron:p

wicie co dziewczyny, jak tak poczytalam w necie o hormonach to zauwazylam u siebie objawy nierowniwagi ktore mam od lat ale ignorowalam..
np. jestem pewna ze mam wysoki testosteon bo mam dosyc mocne owlosienie na nogach... w sensie grube i ciemne wlosy ktore dopiero po woskowaniu zrobily sie slabe i delikatne... i ja od lat zamiast leczyc przyczyny usuwalam tylko skutki... i tam jeszcze kilka roznych objawow innych hormonow jak np. to plamienie, ktore tez zawsze uwazalam za normalna rzecz a tu sie okazuje ze tak nie powinno byc itd
czekam teraz na te badania z niecierpliwoscia

Sil, dodatkowo od 8 miesiąca pewnie jeśli nic nie będzie wskazywać na przedwczesny poród pójdę prywatnie, żeby mieć skierowanie do nowego szpitala (wiem, wiem dziwnie brzmi, ale uwierz mi podowiadywałam się dużo:)) a normalnie chodzę do swojego na nfz (i tu jest problem, bo jest rewelacyjny wg mnie, ale nie przyjmuje przy żadnym szpitalu, tylko w prywatnej przychodni 3 dni prywatnie i 2 dni na nfz). Dlatego muszę mieć chociaż 2 wizyty ginekologiczno-położnicze w tej Pro Famili, żeby móc tam rodzić (a nie wyobrażam sobie w innym szpitalu, choć w Rzeszowie jest ich chyba 3 (przyjmujące porody).

To nie jest na zapas, bo już wiem, że coś jest nie tak - rozmawiaam telefonicznie dziś rano i wiem, że testosteron mam za wysoki i cos z LH i FSH też jest nie tak. Teraz idę tylko dowiedzieć sie dokładnie i ustalić leczenie... tak więc to chyba nie jest na zapas...

kochana nie martw sie na zapas, masa kobiet ma nierownowage hormonalna...
FSH i LH to wlasnie faza lutealna (prolaktyna itd) wiec na to jest duzo lekow, po prostu dostaje sie najczesciej bromergon (jesli dobrze pamietam) albo castangus :)

jesli chodzi o testosteron to sie rowniez reguluje... ponoc najlepiej reguluje to ciaza :)

reklama
Do góry