malutka jeśli chodzi o szparagi... to... i teraz przygotuj się na lekturę!
Jak kupować szparagi?
- Kupując szparagi wybierz te które są proste, twarde, są tej samej wielkości i mają zamknięte łuski. Nieświeże szparagi są zwiędnięte.
- Końce szparagów - cięcia, powinny być wilgotne a nie suche. Jeśli są suche i zdrewniałe to znaczy, że szparagi nie są najświeższe.
- Szparagi bardzo szybko się psują. Kupuj szparagi, które są w lodówce. Nigdy nie bierz tych leżących na słońcu, w cieple i bez wody.
- Jeśli kupujesz białe szparagi wybierz te grubsze. Weź pod uwagę fakt, że trzeba będzie je obrać.
- Zielone szparagi mogą być cienkie. Jeśli są młode wówczas nie trzeba ich obierać. Możesz to sprawdzić wbijając w nie paznokieć. Jeśli są włókna to trzeba obrać - paznokieć się wtedy nie wbije.
Jak przechowywać szparagi?
- Szparagi powinny być wykorzystane w ciągu 2-3 dni od czasu ich zakupu. Im świeższe tym lepsze.
- Szparagi przechowuj w miseczce z zimną wodą w pozycji pionowej.
- Szparagi możesz przechowywać również w lodówce z zawiniętymi końcami w wilgotny papier.
- Gotowanie szparagów w żelaznym garnku zmienia ich kolor.
- Jeśli szparagi są bardzo twarde lub stare obierz je ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw.
- Szparagi po ugotowaniu należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Lodówka zabija ich zapach.
Jak gotować szparagi?
Ogólnie mówiąc, potrzebujemy szczególnej instrukcji gotowania szparagów. Wystarczy nam para wodna, woda lub grill, troszkę masła, sól, pieprz i gotowe. Jest to niezwykle proste chociaż istnieje kilka zasad, które przedstawiam poniżej. Szparagi potrzymaj w wodzie przez kilka minut a następnie nimi poruszaj w wodzie, aby usunąć piasek i zanieczyszczenia. Możesz je umyć również pod bieżącą wodą. Odłam twarde końce szparagów. Górna część jest bardzo miękka i delikatna jednak ich trzon jest twardy. Odłam je więc od dołu około 1/3 łodygi. Zamiast odłamywać twarde końce szparagów możesz je również obciąć (na wysokości 1/3 łodygi). Odrzuconych łodyg szparagów nie wyrzucaj - możesz ich użyć do gotowania zup lub do sosów. Jeśli szparagi są grube i twarde lub stare obierz je tak cienko jak cienka jest ich końcówka. Szparagi, które są bardzo cienkie nie trzeba obierać.
Pączków szparagów nie trzeba w ogóle obierać.
Do wody w której będziesz gotowała szparagi dolej mleka, tak z pół szklanki, może ciut więcej i dodaj soli (nie będą wtedy gorzkie). Z wody w której gotowałaś szparagi, możesz zrobić pyszną zupę szparagową o którą ja dałabym się zabić!
Donia śliczny brzuszek, ja czekam aż mój zacznie być taki okrąglutki
