reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

Witajcie laseczki.Jestem juz w doomku w Francji.Czas minoł nawet szybko i bez zadnych specjalnych dolegliwosci.5 lipca bede znow widziec moja fasolinke ale to juz z moim M.Siostra moja dała mi dwie torby ubrań tak ze ubranka mam juz z głowy.

Atan ogromne gratulacje
 
reklama
eh Magda jak zwykle chce być miła :-D
pociieszam się tylko, że jak teraz się już wybija to nie będę miała rozstępów, będzie wszystko równomiernie bez nagłego skoku, ooo tak sobie wytłumaczyłam
a teraz pójdę coś zjeść ha ha
 
malutka jeśli chodzi o szparagi... to... i teraz przygotuj się na lekturę!

Jak kupować szparagi?

- Kupując szparagi wybierz te które są proste, twarde, są tej samej wielkości i mają zamknięte łuski. Nieświeże szparagi są zwiędnięte.
- Końce szparagów - cięcia, powinny być wilgotne a nie suche. Jeśli są suche i zdrewniałe to znaczy, że szparagi nie są najświeższe.
- Szparagi bardzo szybko się psują. Kupuj szparagi, które są w lodówce. Nigdy nie bierz tych leżących na słońcu, w cieple i bez wody.
- Jeśli kupujesz białe szparagi wybierz te grubsze. Weź pod uwagę fakt, że trzeba będzie je obrać.
- Zielone szparagi mogą być cienkie. Jeśli są młode wówczas nie trzeba ich obierać. Możesz to sprawdzić wbijając w nie paznokieć. Jeśli są włókna to trzeba obrać - paznokieć się wtedy nie wbije.

Jak przechowywać szparagi?

- Szparagi powinny być wykorzystane w ciągu 2-3 dni od czasu ich zakupu. Im świeższe tym lepsze.
- Szparagi przechowuj w miseczce z zimną wodą w pozycji pionowej.
- Szparagi możesz przechowywać również w lodówce z zawiniętymi końcami w wilgotny papier.
- Gotowanie szparagów w żelaznym garnku zmienia ich kolor.
- Jeśli szparagi są bardzo twarde lub stare obierz je ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw.
- Szparagi po ugotowaniu należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Lodówka zabija ich zapach.

Jak gotować szparagi?

Ogólnie mówiąc, potrzebujemy szczególnej instrukcji gotowania szparagów. Wystarczy nam para wodna, woda lub grill, troszkę masła, sól, pieprz i gotowe. Jest to niezwykle proste chociaż istnieje kilka zasad, które przedstawiam poniżej. Szparagi potrzymaj w wodzie przez kilka minut a następnie nimi poruszaj w wodzie, aby usunąć piasek i zanieczyszczenia. Możesz je umyć również pod bieżącą wodą. Odłam twarde końce szparagów. Górna część jest bardzo miękka i delikatna jednak ich trzon jest twardy. Odłam je więc od dołu około 1/3 łodygi. Zamiast odłamywać twarde końce szparagów możesz je również obciąć (na wysokości 1/3 łodygi). Odrzuconych łodyg szparagów nie wyrzucaj - możesz ich użyć do gotowania zup lub do sosów. Jeśli szparagi są grube i twarde lub stare obierz je tak cienko jak cienka jest ich końcówka. Szparagi, które są bardzo cienkie nie trzeba obierać. Pączków szparagów nie trzeba w ogóle obierać.

Do wody w której będziesz gotowała szparagi dolej mleka, tak z pół szklanki, może ciut więcej i dodaj soli (nie będą wtedy gorzkie). Z wody w której gotowałaś szparagi, możesz zrobić pyszną zupę szparagową o którą ja dałabym się zabić!


Donia śliczny brzuszek, ja czekam aż mój zacznie być taki okrąglutki ;)
 
Magda umarłam :-D, swoją drogą kocham Cię coraz bardziej
jutro zobaczymy fasolina, mam nadzieję, że się dobrze miewa
a dziewczyny, Wam też dziekuję CMOK CMOK
 
Magda waricie...co to za fota?:-)
donia śliczny brzunio i wcale nie za duży ani nie za mały...wprost idealny:-)
Iwasku poetko, już nie mogę się doczekać aż mnie uwzględnisz w wierszyku. Już szukaj rymu do dziuraWskarpecie:-D
 
reklama
A AEL nawet na minutkę tu niezagląda?
jak trzeba nas pocieszać to pierwsza biegnie a jak trzeba Jej wsparcia to się wycofała :(

a ja jem grzaneczki i zastanawiam się czy później fryteczki czy chipsiki :-D
eh ajk dobrze, że jutro do pracy!!!
 
Do góry