reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

Olciu to bardzo dobrze, że wiesz na czym stoisz. Odpocznij sobie trochę i zabieraj się do pracy.
To fakt, mnie też bolało by wydanie ponad 100 zł na wizytę. Dlatego mam sprawdzoną ginkę, która prowadzi mi ciążę i bierze tylko 50 zł.

Madziula no nie mów, że burza u Ciebie? Mocna? Z zachodu idzie wielgachny front i mam nadzieję, że się nie rozbije o góry nim do nas dojdzie.
A na pieczenie woda z dużą ilością cytryny.

reklama
pluszek kiedy powinnas dostac@?

hmmm w ogóle nie powinnam dostać hehehehe:) tak jak TY:) a tak na poważnie to termin najpierw sobie ustaliłam na 10.06 ale myśle ze troche przegiełam, mi cięzko okreslic bo ja mam bardzo skapa @ i nie wiem tak w 100% kiedy koncza sie plamienia a zaczyna sie krwawienie, z moich mało wnikliwych obserwacji wynika ze owulacje miałam ok 22dc a nie 26dc tak wiec @ moge sie spodziewać ok 6-7 czerwca zatestowac powinnam pierwszy raz 10, ale jak pisałam wczoraj zaliczylam 1 sikacza o godzinie 18 z głupoty oczywiscie;) sadze ze nie wytrzymam i pewnie zrobie w okolicach weekendu znowu bo w domu mam jeszcze dwa testy jeden czułość 10 drugi 25 (i na tym jest napisane ze wykrywa ciąze nawer 4 dni przed @) oczywiście wiem ze nie powinnam, ale ja chce wiedziec juz teraz!:) A Ty, Kwiatuszku kiedy masz termin?

Co do wydatków na Gina, ja chodze do prywatnego i jak byłam pod koniec stycznia, zrobiłam cytologie z wynikiem na miejscu, usg dopochwowe, oczywiście ogólne badanie itp itp, to zapłaciłam 185zł, mogłam wybrac tansza opcje o 35 zł i miec wyniki cytologii po ok 10 dniach, koleżanka z pracy zaraz rodzi calą ciąze ma prowadzaną prywatnie i na wizyty musiała chodzić co 3-4tyg każda wizyta od 80-200zł w zależności co było badane - to sa naprawde nie małe pieniądze...oczywiscie, ze to za czesto ale to jej pierwsza dzidzia i bała sie podwżac słowa ginekologa...

Ostatnia edycja:
Ja na szczęście nie mam żadnego testu w domu i będę cierpliwie czekać do 03.06. :-)
Olcia to bardzo dobrze, że nic ci nie jest i możesz teraz bez obaw brać faceta w obroty ;-).

U mnie zagrzmiało dwa razy i poszło precz.
Magdalena pewnie na wizycie, ale też napiszę, że ja na pierwsze nie brałam męża do gabinetu, bo to jednak niefajne, bo dopochwowo. Więc sama słuchałam serduszka itd. Ale w piątek na genetyczne go wezmę bo to brzuszne już :)

Siedzę i szukam natchnienia do robienia krokietów z kapustą i grzybami :p już mam wszystko, tylko podgotować i te naleśniki usmażyć, a tak mi się nie chce, że szok. Tzn wstać. bo potem to poleci. A jeszcze u mnie tak gorrrrąco....

Czekam na wiadomości od Doni, na temat tego macierzyńskiego :)

Sil dzwoniłam do ZUSu i już wszystko wiem, nie wiem tylko czy będę w stanie to wytłumaczyć. Otóż podstawa macierzyńskiego jest liczona z 12 miesięcy od zwolnienia, pomiędzy którym było więcej niż 3 miesiące przerwy.
A teraz na przykładzie, jak ja teraz będąc w 6 tyg. ciązy wezmę zwolnienie na tydzień i wrócę do pracy na więcej niż 3 miesiące to to zwolnienie nie jest "granicznym" od którego naliczą mi podstawę. Ale jeżeli teraz pójdę na zwolnienie wrócę do pracy, ale ponownie w ciągu 3 miesięcy wezmę zwolnienie i później znowu odstęp pomiędzy zwolnieniami nie będzie dłuższy niż 3 miesiące to to moje pierwsze zwolnienie będzie "graniczne" i to oznacza, że naliczą mi podstawę od VI 2010 do V 2011.
Uff, zagmatwane to.

A ja jednak zdecydowałam, że nie pójdę do gina w tym tyg. Mój mąż jak zwykle ma rację, nie należy uprawiać czarnowidztwa i myśleć, że coś jest nie tak. W przyszłtym tyg. będzie już można chyba zobaczyć naczynko tętniące i założyć kartę, poza tym czeka mnie kolejna podróż samolotem i upewnię się przed samym wylotem, że wszystko jest ok.
Jak na razie czuję się ok, tylko brzuch mam nabrzmiały i dziewczyny w pracy przyglądają mi się ukradkiem :)
a teraz proszę o słowa tuchy, że dobrze zdecydowałam

Atan moim zdaniem jeszcze nie miałaś owulacji, skok owulacyjny musi wynosić co najmniej 0,2 st. C. Czekaj cierpliwie, może w 16 dc skoczy, a póżniej nie powinna spaść poniżej tych temparatur bazowych

Ostatnia edycja:
Dzięki Doniu :) to by się nawet zgadzało z moimi wyliczeniami i pewnie jest też tak, że to musi być pełny miesiąc przed zwolnieniem, wtedy zgadzałaby mi się kwota, którą dostałam w ramach wypłaty :) Ale to dla mnie bardzo dobra wiadomość :):):):)

Dobrze zdecydowałaś :) To logiczne, że chcesz zobaczyć, ale za tydzień zobaczysz więcej niż już :) a gin by Ci kazał zapewne przyjść za tydzień i nie posłuchałby,ze przyjdziesz za te trzy tygodnie na przykład

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziewczynki a odpowiedzcie mi na takie pytanie bo się znacie. Ja pracuję niedługo. W styczniu byłam zatrudniona na umowę zlecenie, od kwietnia na umowę o pracę na czas określony. Jak to będzie z macierzyńskim? czy jeśli pójdę na początku ciąży na l4 to te miesiące które będę chorować również będą się wliczać do średniej pensji na macierzyński?? kurcze teraz to sama nie wiem.....

Dzięki Doniu :) to by się nawet zgadzało z moimi wyliczeniami i pewnie jest też tak, że to musi być pełny miesiąc przed zwolnieniem, wtedy zgadzałaby mi się kwota, którą dostałam w ramach wypłaty :) Ale to dla mnie bardzo dobra wiadomość :):):):)

tak liczy się poprzedni pełny miesiąc, dobrze, że zrozumiałaś bo to strasznie zagmatwane :)
ja chyba teraz muszę do końca brać zwolnienia co 3 miesiące, nawet krótkie ale wolę zeby liczył mi się poprzedni rok :)

Vanila po pierwsze to gratuluję!!! zdrowia i spokoju
a po drugie to lepiej zadzwoń do ZUS to Ci od razu powiedzą, bo mnie pani pytała ile czasu pracuję, a ja już mam staż pracy na umowę ponad 2 letni

Ostatnia edycja:
reklama
U Nas strasznie grzmiało :-( aż się bałam..

powiem Wam,że z tymi L4 to jestem noga.. ja nic nie kumam z tego :-(

Do góry