Z ovufriend:dziewczyny powiedzcie mi jak to jest z tą temperaturą. Ja ostatnio mierze rano i mam 36,9 a wieczorem 36,6-7...dziwie się że taka wysoko ostatnio bo z natury moja normalna jest 36,2-3 nie wiem co może oznaczać ta wyższa. Może wcześniej nie zwracałam na tu uwagi bo nie mierzyłam rano. Nie wiem jak to możliwe żęby dwa termometry elektroniczne pokazywały różną temperaturę. Odkąd to odkryłam mierze tylko rtęciowych
W jaki sposób dokonywać pomiaru temperatury?
Pomiar temperatury jest bardzo łatwy i zajmie Ci zaledwie kilka minut dziennie (Czy temperatura jest wiarygodnym źródłem potwierdzenia wystąpienia owulacji?). Jest bardzo istotne, abyś stosowała się do ogólnych zasad przy dokonywaniu pomiaru:
- mierz temperaturę codziennie po przynajmniej 3 godzinach nieprzerwanego snu;
- dokonuj pomiaru zanim wykonasz jakąkolwiek czynność (weźmiesz łyk wody, pójdziesz do toalety lub odbierzesz telefon). Trzymaj termometr przy łóżku, abyś nie musiała go rano szukać;
- mierz temperaturę o tej samej porze lub z maksymalnie półgodzinnym odchyleniem. Notuj czas dokonania pomiaru;
- jeśli używasz elektronicznego termometru, poczekaj aż usłyszysz sygnał (zazwyczaj około 1 minuty). Jeśli zaś używasz termometru szklanego / „rtęciowego” poczekaj około 5 minut. Pamiętaj o wstrząśnięciu go wieczór wcześniej, aby nie wykonywać gwałtownych ruchów rano przed pomiarem;
- pomiaru dokonuj w ustach (oralnie) bądź w pochwie (waginalnie). Zdecyduj się na jedno z tych miejsc, ponieważ poziom temperatur różni się w tych dwóch obszarach;
- nie zmieniaj termometru w czasie trwania cyklu – może to zakłócić pomiar
- postaraj się zanotować temperaturę jak najszybciej po jej zmierzeniu (jeśli nie masz pod ręką komputera, dobrym pomysłem jest posiadanie przy łóżku notesu i czegoś do pisania).
Ostatnia edycja: