reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania o pierwsze maleństwo lato 2015

Lui, ja nie miałam usg w 2dc. Dopiero w 13dc. Uważam, że usg w 2dc jest bezsensem, bo ani nie ocenisz endo, ani pęcherzyki jeszcze nie urosną. Chyba, że masz tendencje do torbieli, to przed pierwszą stymulacją można zrobić usg aby je wykluczyć.
Fajnie dla Ciebie, jako pacjentki, że masz lekarza do dyspozycji, że się angażuje itd. Ale generalnie to przerażają mnie ludzie, którzy w 100% oddają się pracy. Budzą mój niepokój i unikam ich.

Lui, Cassiah, jeśli chodzi o pęcherzyki, to wszystko zależy od tego, jakiego typu to pęcherzyki. Jeśli są to pęcherzyki antralne o zróżnicowanej wielkości z jednym bądź dwoma pęcherzykami dominującymi, to jest super ekstra zajebiaszczo. Jeśli zamiast zróżnicowanych pęcherzyków mamy wszystkie podobnej wielkości bez pęcherzyka dominującego, ułożone obwodowo w tzw warkocze, to wtedy jest to obraz typowego pco i jest kiepsko.

Cassiah, jak wrócisz do Chorwacji, pójdziecie na badanie i będziecie mieć wyniki, to koniecznie musisz dać znać jak wyszły.
Może wystarczy tylko odrobinkę zredukować czas przesiedziany na forum i nie przeszukiwać internetu w poszukiwaniu głupot?

Mnie na szczęście nie szkodzi siedzenie tutaj, bo ja wiem co u mnie może być nie tak i diagnostykę mam już niemal zakończoną. Jedyne, co mnie jeszcze martwi to śluz i chciałabym zbadać czy przypadkiem nie jest wrogi.
No i ja nie mam z kim w rzeczywistości o tym gadać tak otwarcie, a dławić w sobie emocji i przemyśleń nie zamierzam. Wtedy to dopiero miałabym problemy psychiczne :D Więc to dla mnie też rodzaj terapii. A forum odradzałabym wszystkim hipochondryczkom, bo same się nakręcają tym, co czytają i nagle okazuje się zdrowa dziewczyna zaczyna po kolei chorować na wszystkie wyczytane jednostki chorobowe... Tak bardzo się wczuwa, że sama zaczyna mieć problem. Na takie podatne na sugestię osoby fora i internet faktycznie mogą działać bardzo źle i więcej utrudniać niż polepszać :(

Ostatnia edycja:
reklama
No ja zawsze mam robione usg w drugim dniu cyklu, żeby wykluczyć torbiele. Niezbyt komfortowe badanie, ale widocznie w moim przypadku konieczne. A jeżeli chodzi o pęcherzyki to mam obraz typowy dla Pco o którym piszesz. Sama nie raz widziałam je na ekranie usg, także dziewczyny pocieszę Was, że z pco tez można mieć dzieci i przechodzić ciążę idealnie :-) Ja chodzę do tego lekarza 3 lata i złego słowa na niego nie mogę powiedzieć. Jak się wchodzi do gabinetu czy na korytarz to pełno jest zdjęć dzieciaczków, które dzięki niemu są na świecie, no i mnóstwo podziękowań od rodziców :-)

Lui, ja też mam pco. A wiesz, że na monitoringu lewy, policystyczny jajnik był czyściutki? Normalny, zdrowy jajnior :D Pierwszy raz nie był powiększony. Pani doktor była ostro zdziwiona jak o niego zapytałam i powiedziałam, że jest policystyczny :D Jestem cudem medycznym i moje jajniki pozbywają się pco :) Z każdym usg jest coraz lepiej :)
Ok, skoro masz pco, to usg w 2dc jest wskazane aby wykluczyć dwie rzeczy - torbiel i endometriozę, którą można właśnie wyłapać w czasie @. Chociaż ja np mam pco, to nie nigdy nie znaleziono żadnej, nawet małej torbieli, a jeśli usg miałam w trakcie @ to własnie w poszukiwaniu endometriozy, bo regularnie lądowałam w różnych szpitalach z powodu piekielnego bólu miesiączkowego. Na szczęście to już przeszłość i teraz solpadeina działa, a ostatnio nawet sama no spa (nie działała nigdy, od pierwszej miesiączki, którą dostałam miając 12 lat)

Ale naprodukowalyscie ;-) ciesze się, że macie takich świetnych lekarzy i ze każda z was jest zadowolona z wizyty. ja tez czekam na swoją z niecierpliwością. za równe 2 tygodnie o tej godzinie będę w poczekalni ;-)

Julka, 2 tygodnie miną błyskawicznie i niedługo już zaczniesz kolejny etap :) Ja za to za 2 tygodnie będę myśleć o testowaniu. Obie będziemy na bardzo ważnym etapie :)

hej piekne.
PanaKotka ja też nie mam z kim pogadac w rzeczywistości na takie intymne tematy, a Właściwego nie chcę męczyć..
Dalej nie mam @, ale czuje, że się zbliża.
Tak sobię myślę, ja mam 19 października urodziny, może dostane najpiękniejszy prezent ;)

justjestem, ja mam 14 października 26 urodziny :) Także może i ja sprawię sobie urodzinowy prezent.

PanaKotka, to super! Też bym chciała się tak pozbywać pomału tego PCO, ale niestety stoi to wszystko w miejscu :( Ostatnio sobie nawet lekarz zażartował, że mam bardzo piękne policystyczne jajniki ;p Współczuje bólu miesiączkowego, ja tak na prawdę nie wiem co to jest. Odkąd pamiętam nigdy nie miałam bolesnych miesiączek. W ogóle to mój lekarz był zdziwiony jak się okazało, że mam PCO, bo nie mam żadnych typowych objawów tej przypadłości. Twierdzi, że zwykle na to chorują osoby otyłe i normalnie to kazał by mi schudnąć, ale nie mam z czego chudnąć.

Julka, dwa tygodnie szybko minął :) Nawet nie zauważysz kiedy :)

Lui, w leczeniu były 3 etapy - 1 czyli wyprowadzka z dużego miasta na wiochę, 2 czyli meta i 3 teraz czyli stymulacja. Przez ostatnie 6 miesięcy jajnik zmniejszył się łącznie o 3 czy 4ml. To baaaaardzo dużo. No i prawy jajnik nigdy nie działał. Teraz działa :D
A też kiedyś miałam typowe pco. Najgorszy jest chyba hirsutyzm czyli nadmierne owłosienie... Wosk jeszcze daje radę, ale moja siostra do siostrzenicy ostatnio mówi pokazując na mój zapuszczony, tuż przed wyrwaniem, wąs "zobacz, wujek przyszedł" i w śmiech... No cóż, co by było, gdyby ciocia miała wąsy... ja już wiem :(

Just, no to dlatego mamy siebie tutaj :) Ja Drwala nie chcę tym męczyć, bo jest hipochondrykiem i od razu umiera, bo go wszystko zaczyna boleć.
Myślę, że wydaje Ci się, że czujesz @, a tak na prawdę możesz czuć coś innego, a w sumie to kogoś :D Trzymam kciuki nadal bardzo mocno :)

Ostatnia edycja:
Ale produkujecie mi tempka zamiast spadac podskoczyla do 37.7 ogarnelam chaupe ugotowalam mojemu kochanie obiad ale dluza mi sie te dni do okresu

reklama
Dobrze ze temperatura w górę ;-) jak wam mija sobota? ja leniu****e, mojego zagoniłam dziś do kuchni i kolacje mamy z głowy ;-)