reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania i wsparcie po ciazy biochemicznej

Nifty nic nie wykrylo. Chlopiec.
Troche sie uspokoilam ale jednak nie do konca i dalej mam jakies zle mysli czemu ten pecherzyk byl powiekszony itp i czy to moze oznaczac jakies inne wady powazne :( rozwojowe lub jakies chromosomalne ktorych nifty nie wykrywa. Na razie sie staram troche wyluzowac ale ciezko. Jesli chodzi o prenatalne tez wyszly w miare ok. Tyle ze na prenatalnych mowili ze wyglada bardziej na dziewczynke a tu wyszlo ze jest chromosom Y mam nadzieje ze to nie jakies ubytki w budowie narzadow... Albo ze dali mi nie moj test nifty pro.
W kazdym badz razie na nifry piwychodzilo wszedzie 'niskie ryzyko' i jakies liczby typo 1 do 5 miliardow itp

reklama
Czytałam, że nifty myli się tylko w jedną stronę jeśli już: pokazuje dziewczynkę, a jest chłopiec- dzieje się tak ze względu na hormony matki. Nifty wykrywa mnóstwo schorzeń, moim zdaniem masz sporo powodów do radości i może to jest ten czas, kiedy powinnaś zacząć cieszyć się ciążą :) a co lekarz na to wszystko?

Mam pytanie w tym miesiacu mialam test pozytywny beta 22 potem brudzenie i po 4 dniach krew moj gin wziol mnie do szpitala i jakis malutki pecherzyk byl ale stwierdzil poronienie a na drugi dzien inny lekarz stwierdzil ze zadnej ciazy nie bylo ze to tylko miesiaczka sie spoznila. Niewiem co o tym sadzic. Mialam tylko 4 dni krwawienia i nic wiecej . Teraz nie wiem czy moge dalej starac sie o dzidzie czy mam odczekac miesiac tak jak pierwszy doktor powiedzial? Jak u was bylo ?

My od razu staraliśmy się w następnym cyklu, ale udało się dopiero w 3 cyklu po c. biochemicznej. Jeśli lekarz polecił czekać, to ja bym odczekała.

Nifty nic nie wykrylo. Chlopiec.
Troche sie uspokoilam ale jednak nie do konca i dalej mam jakies zle mysli czemu ten pecherzyk byl powiekszony itp i czy to moze oznaczac jakies inne wady powazne :( rozwojowe lub jakies chromosomalne ktorych nifty nie wykrywa. Na razie sie staram troche wyluzowac ale ciezko. Jesli chodzi o prenatalne tez wyszly w miare ok. Tyle ze na prenatalnych mowili ze wyglada bardziej na dziewczynke a tu wyszlo ze jest chromosom Y mam nadzieje ze to nie jakies ubytki w budowie narzadow... Albo ze dali mi nie moj test nifty pro.
W kazdym badz razie na nifry piwychodzilo wszedzie 'niskie ryzyko' i jakies liczby typo 1 do 5 miliardow itp
Co u Ciebie. ?

Nie najlepiej, chyba wpadlam w jakas depresje. Codziennie staralam sie znalezc jakies pozytywne historie z za duzym pecherzykiem, niestety takich nie ma albo poronienia albo wady :( trace cala nadzieje, kolejne usg na 3 lutego to bedzie 19 tydzien (o ile ciaza jeszcze bedzie zywa). Wiem ze nifty nie wykrywa wielu wad jak triploidia czy tez mozaiki i rzadsze wady chromosomalne. Zapisalam sie na 22 stycznia do psychologa na razie na rozmowe telefoniczna, nie daje juz rady i wysiadam psychicznie, boje sie martwego porodu, boje sie ciezko chorego dziecka ale nie potrafilabym usunac dopoki nie bede miala potwoerdzone na 100 procent ze to wada nieuleczalna bo chcialam dziecka i nadal chce ale nie takiego ktore bedzie cierpiec katusze czy funkcjonowac jak roslina :(

Zapytam lekarza ale amnio tez podobno nie wykrywa mozajek. Najgorsze jest to, ze ten pecherzyk swiadczy o wadach ale nie wiadomo o jakich. Moze to byc cos standardowego albo cos zupelnie rzadkiego czego zadne badanie nie wykryje :( zapisalam sie na usg genetyczne do specjalisty od wad plodu, bardzo polecanego. Niestety 1 wolny termin na 3 lutego ale i tak wczesniej niz w 18 tyg nikt mi takiego usg nie wykona. W 1 trymestrze mialam prenatalne usg ale nie wykryli wad w plodzie, niestety do 18 tyg jeszcze nie wszystko widac a zdarza sie ze i do konca nie widac :( ostatnio rozmawialam z dziewczyna jedna, czekajac w kolejce do lekarza, ze w 22 tyg dowiedziala sie ze jej plod ma raka i ze to b rzadki przypadek, nie wiadono czy urodzi sie zywy. Kolezanka moja robila amniopunkcje ze wzgledu na wystepowanie zespolu downa u meza w rodzinie, amnio wynik prawidlowy a dziecko urodzilo sie z powazna wada genetyczna zespol Aperta, tyle ze nie jest to trisomia tylko cos zwiazanego z bialkiem z chromosomie i badania prenatalne nawet inwazyjne tego nie wykryja :( niestety nie ma badania ktore mi w 100 proc da odpowiedź i rozwieje watpliwosci. Mozna monitorowac na usg. Tyle moge zrobic. Moze troche zaluje ze zrobilam nifty zamiast amniopunkcji, ale tez nie mialavym pewnosci. Na pocz stycznia mialam usg u lekarza... I teraz czekanie na ten luty. Chyba po prostu musze sie pogodzic z losem i co bedzie to bedzie...

reklama
Bardzo dobrze, że będziesz rozmawiać z psychologiem. Moim zdaniem powinnaś dać sobie szansę, i Twojemu dziecku również. Tak naprawdę żadna kobieta nie ma 100% gwarancji, że z dzieckiem będzie wszystko w porządku, pozostaje Nam tylko modlić się o to i wierzyć, że będzie dobrze.