reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Z jodem trzeba uważać, bo w niektórych syt tarczycowych pomaga, a w niektórych może bardzo zaszkodzic i prowadzić do ciezszej niedoczynnosci. Lepiej sprawdzić u lekarza swój przypadek niż ryzykować.
Tak przy typowym Hashi z podwyższonym aTPO najczęściej szkodzi, ale przy zwykłej niedoczynności pomaga.

reklama
Dziewczyny a jeśli jesteście przy temacie tsh to się zapytam, bo widzę, ze mądre tu duszyczki :) moje tsh wyszło 2600 niby norma jest do 4000 chyba z tego co pamietam. Niektórzy mówią, ze 2600 w wieku 25 lat to trochę za dużo?
Przy staraniach to tsh powinno byc ponizej 2 najlepiej 1 [emoji57]

umowilam wizyte [emoji3] 22.10 na 17:20 [emoji4] bedzie 7+4 oby serduszko bilo jak dzwon [emoji4][emoji120]

I TSH mi skacze. Nie biorę, bardzo mądra lekarka mówiła żeby się bronić przed hormon ami najdłużej jak się da. I że a TG mogą mieć związek z niedoborem jodu.
Z moją dieta słabo odżywiam się dość ubogo w witaminy więc możliwe że mam jakieś niedobory jakby się zagłębić w to wszystko. Ja jak weszłam na internet co może oznaczać wysokie tg to już zaraz trzeba umierać według google. Więcej tam nie zaglądam

Trzeba też pamiętać, że w ciąży jod jest bardzo potrzebny (niedobór jodu może prowadzić do kretynizmu i niższego ilorazu inteligencji u dzieci) i nie należy profilaktycznie go ograniczać. PTG zaleca suplementację jodem. W przypadku problemów z tarczycą i ciąży najlepiej być pod ścisłą kontrolą dobrego endokrynologa.

Trzeba też pamiętać, że w ciąży jod jest bardzo potrzebny (niedobór jodu może prowadzić do kretynizmu i niższego ilorazu inteligencji u dzieci) i nie należy profilaktycznie go ograniczać. PTG zaleca suplementację jodem. W przypadku problemów z tarczycą i ciąży najlepiej być pod ścisłą kontrolą dobrego endokrynologa.
Ja jestem mega panikara jeśli jakieś wyniki wychodzą poza normy więc mi nie trzeba dwa razy mówić że trzeba siebie naprawić :) na pewno dopytam Endo o wszystko w poniedziałek nie będę brać nic na własną rękę. Na szczęście to jest lekarz który mocno bierze pod uwagę że ktoś się stara o dziecko a nie lekceważy tarczycę w takich przypadkach bo wiem że i tacy lekarze się trafiają. No nic dobrze że to wcześniej odkryłam i zanim zajde to może zdążę to jakoś naprostować

To prawda. Mi endo powiedział, że ma być drugą osobą po mężu która się dowie o mojej ciąży![emoji23] Mam od razu do niego dzwonić i będziemy opracowywac plan działania.

Czy wy też macie podczas starań mocniejsze @? Mnie zwykle boli jak cholera...

O hormonach nic nie będę pisać bo się zupełnie nie znam :( także nic nie doradze. Nie jestem również po cc więc w tym też się nie nie orientuje :/

reklama
Do góry