reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Z jodem trzeba uważać, bo w niektórych syt tarczycowych pomaga, a w niektórych może bardzo zaszkodzic i prowadzić do ciezszej niedoczynnosci. Lepiej sprawdzić u lekarza swój przypadek niż ryzykować.
Tak przy typowym Hashi z podwyższonym aTPO najczęściej szkodzi, ale przy zwykłej niedoczynności pomaga.

reklama
Dziewczyny a jeśli jesteście przy temacie tsh to się zapytam, bo widzę, ze mądre tu duszyczki :) moje tsh wyszło 2600 niby norma jest do 4000 chyba z tego co pamietam. Niektórzy mówią, ze 2600 w wieku 25 lat to trochę za dużo?
Przy staraniach to tsh powinno byc ponizej 2 najlepiej 1 [emoji57]

umowilam wizyte [emoji3] 22.10 na 17:20 [emoji4] bedzie 7+4 oby serduszko bilo jak dzwon [emoji4][emoji120]

I TSH mi skacze. Nie biorę, bardzo mądra lekarka mówiła żeby się bronić przed hormon ami najdłużej jak się da. I że a TG mogą mieć związek z niedoborem jodu.
Z moją dieta słabo odżywiam się dość ubogo w witaminy więc możliwe że mam jakieś niedobory jakby się zagłębić w to wszystko. Ja jak weszłam na internet co może oznaczać wysokie tg to już zaraz trzeba umierać według google. Więcej tam nie zaglądam

Trzeba też pamiętać, że w ciąży jod jest bardzo potrzebny (niedobór jodu może prowadzić do kretynizmu i niższego ilorazu inteligencji u dzieci) i nie należy profilaktycznie go ograniczać. PTG zaleca suplementację jodem. W przypadku problemów z tarczycą i ciąży najlepiej być pod ścisłą kontrolą dobrego endokrynologa.

Trzeba też pamiętać, że w ciąży jod jest bardzo potrzebny (niedobór jodu może prowadzić do kretynizmu i niższego ilorazu inteligencji u dzieci) i nie należy profilaktycznie go ograniczać. PTG zaleca suplementację jodem. W przypadku problemów z tarczycą i ciąży najlepiej być pod ścisłą kontrolą dobrego endokrynologa.
Ja jestem mega panikara jeśli jakieś wyniki wychodzą poza normy więc mi nie trzeba dwa razy mówić że trzeba siebie naprawić :) na pewno dopytam Endo o wszystko w poniedziałek nie będę brać nic na własną rękę. Na szczęście to jest lekarz który mocno bierze pod uwagę że ktoś się stara o dziecko a nie lekceważy tarczycę w takich przypadkach bo wiem że i tacy lekarze się trafiają. No nic dobrze że to wcześniej odkryłam i zanim zajde to może zdążę to jakoś naprostować

To prawda. Mi endo powiedział, że ma być drugą osobą po mężu która się dowie o mojej ciąży![emoji23] Mam od razu do niego dzwonić i będziemy opracowywac plan działania.

Czy wy też macie podczas starań mocniejsze @? Mnie zwykle boli jak cholera...

O hormonach nic nie będę pisać bo się zupełnie nie znam :( także nic nie doradze. Nie jestem również po cc więc w tym też się nie nie orientuje :/

reklama
Do góry