reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki na Wyspach

Mar - chew - Niuńka znała tylko kolory i cyferki po angielsku, jakieś pojedyńcze słowa. Więc wszystkiego nauczyła się w szkole.
Nauczyciel prosił nas, żebyśmy nie uczyli jej w domu, tylko lekcje domowe po angielsku, i żebyśmy rozmawiali z nią jak najwięcej po polsku, wtedy lepiej uczy się dziecko kolejnego języka, jeśli ma dwa na raz w tej samej ilości że tak to wyjaśnię.
Ale jak widzę niektóre polki które mówią do swoich dzieci tylko po angielsku przy i innych polakach to mi włosy dęba stają.
Mam taką jedną w szkole którą mój M nazwał "Brytyjką" męża mam polaka, sama jest polką a do dwójki dzieci tylko po angielsku się odzywa. Porażka...

reklama
Wiecie moze czy np pracodawca moze mnie zwolnic kiedy jestem w ciazy? Nie chodzi mi o zwolnienue Z POWODU ciazy, tylko wymyslenue innego powodu na przykrywke? Czy to jest legalne?

Indi - praktyka ta w UK jest bardzo popularna niestety... dużo się naczytałam o takich przypadkach... kobieta chroniona jest przed zwolnieniem chyba dopiero jak jest na macierzyńskim... ale dobrze się na tym nie znam więc mogę się mylić... a Ciebie pracodawca zwolnił? i pod jakim pretekstem?

Nie, nie zwolnil, tylko od dlugiego czasu mam problemy z takim dziadem od nas z biura I nie wiem co z tego wyniknie. Byl taki czas ze chcialam zmuenic prace przez niego wlasnie, ale pomyslalam sobie ze zostane do macierzynskuego a potem odejde. Tylko teraz mam stracha ze moge zistac na lodzie. Ciezko znalezc now a prace kiedy brzuszek rosnie. Nie chce sie dodatkowo stresowac

Lilith - i to na nhs? wow... super :) nie powiem ale zazdroszczę... u nas niby się dużo zmieniło na plus - mamy nowy oddział położniczy, który otwierała królowa ;p ale przy okazji w mieście obok zamkneli cały szpital więc jest więcej pacjentów i znowu za mało łóżek, personelu...

Tak, na nhs.
Ale wiesz, ostatnio mnie wkurzyli. Miałam wizyte na wtorek a tu się okazało, że nie dość że musiałam czekać to jeszcze mojej lekarki nie było. Nie żebym focha zapięła ale po prostu.. wyszłam. Później sekretara przepraszała, tym bardziej, że córa tego dnia ma tańce i się jeszcze spóźniła [ ona była informowana, że mogę wpaść ale na chwilkę, bo to miała być tylko konsultacja o tą moją szyjkę i łożysko ]. Ogólnie byłam zawiedziona i było mi przykro.. mimo iż rozumiem, że każdy się może rozchorować, to jednak wiedzą, że ja nie chcę widywać innych lekarzy i zawsze było to szanowane..

jak tam Twoje przygotowania? Pewnie już spakowana. Życzę Ci by poród był szybki i jak najbardziej udany :tak:

U Nas w szkole też byli tacy jedni rodzice, co mówi do swoich synów bliźniaków tylko i wyłącznie po angielsku. Brzmiało to okropnie. Tym bardziej, że kiedyś przyjechały dziadki i wtedy widać oni mieli problem.
Cod o języka jednak, to wcale tak nie jest, że przez takie gadanie dziecko nie zna polskiego. Moja mówi głównie po angielsku ja do niej tylko po polsku bo angielski szczerze powiedziawszy jest u mnie kulawy i aż mi wstyd :-D a poza tym po co? Z nią rozmawiało się tylko po polsku w domu ale ma tak ang. wyrobiony, że niestety jak dochodzi do ważniejszej dyskusji to rozmowa musi odbyć się po angielsku bo tak dużo łatwiej do niej dotrzeć.
Nie będę się oszukiwać, że to angielskie dziecko, wszędzie ma spisane, że to jej pierwszy język. Akcent też ma tutejszy, pewnie wiecie, że on dziwny :-D

Hejka

Indi - zależy jeszcze czy pracujesz przez agencję czy nie. Najlepiej zrobić tak, żeby wytrzymać do momentu kiedy będziesz mogła pójść na macierzyński i po prostu go wziąć. Z tego co wiem wiele kobiet zostaje w domu z dziećmi dłużej niż miały zamiar.
Niestety to już tak dawn, że nie pamiętam co trzeba spełnić żeby dostać macierzyński od pracodawny a maternity allowance.
Na macierzyńskim od pracodawcy absolutnie nie mogą zwolnić.

Lilith - ja do niuńki mówię po angielsku tylko wtedy kiedy mnie poprosi, a zdarza się :-D Ostatnio to ona nawija tylko po angielsku ale ja odpowiadam po polsku. Teraz to dla niej świetna zabawa, takie sprawdzanie he he. A akcent ma 1000% yorkshire !!! skubana jedna :-)

a i wiadomo że nie wytłumaczę jej angielskiej foniki w języku polskim. Więc lekcje są angielsko polskie. Jak czegoś nie rozumie z zagadnień, czy nie zna słowa to wiadomo że zmieniamy na PL

Moja znajoma ma trójkę dzieci. Wszystkie mówią tylko po angielsku i piszą tylko w tym języku. Po polsku nie mówią bo nie potrafią zbyt dużo. a najlepsze że rodzice ni w ząb po angielsku. To taka trochę pato rodzina. Dzieci wychowują się same. Najstarsze opiekuje się dwójką młodszych. Strasznie mi szkoda tych dzieciaków.
Może to i straszne co powiem, ale nie lubię polski. Nie za to czym się stała, a stała się za sprawą ludzi niestety. Bo politycy to też ludzie... niestety :-D ale co do języka polskiego, nie ma bata żeby moja o nim zapomniała i nie uczyła się go. Odpuszczę sobie tylko polskie obowiązkowe lektury :-D:-D:-D

Mousefish, pracuje w tej samej firmie od ponad 3 lat, nie przez agencje. Przyznam, ze w kwestii macierzynskiego czy jakichkolwiek innych swiadczen socjalnych jestem kompletnie zielona, nigdy zadnych nie pobieralam. Czy pracodawca placi macierzynski czy rzad? Jak to wyglada w przypadku osob samozatrudnionych? czy jesli np zostalabym na bezrobotnym I maz zatrudnilby mnie u siebie w firmie placac za mnie skladki do kto by mi wyplacal macierzynski? czy jeslli ciezarna kobieta zostanie zwolniona przed odejsciem na macierzynski to moze sie ubiegac o macierzynskie czy juz zostaje na lodzie zdana sama na siebie? mam straszny metlik w glowie.

Ostatnia edycja:
indi - najszybciej na macierzyński możesz iść prawie 3 miesiące przed terminem porodu... macierzyński wypłaca rząd (u mnie jest tak, że dopłaca mi pracodawca do 6 miesiąca - tak, że mam 100%)... na reszte pytań nie znam odpowiedzi bo się nie orientuję :(

Cos tu cicho przez weekend, czyzby wszyscy sie starali? :)
Tak sobie pomyslalam ze dzisiaj Dzien Dziecka, zycze wszystkie go dobrego Wasxym dziecuaczkom, zarowno tym ktore juz sa z Wami, tym u mam w brzuszkach I tym ktore dopiero sie pojawia, za co mocno trzymam kciuki :)

reklama
Mi zawsze tak przykro w dzien dziecka, bo moje obchodzą 15 października - Dzien dziecka utraconego zamiast 1 czerwca :-( zapaliłam świeczki za moje aniołki. Tak samo dzien Matki jest dla mnie przykry :-(

yas, kara, edith - żyjecie?

Marchew ty juz zaraz rodzisz! Gotowa na maluszka?

Pozdrawiam was wszystkie. Nie siedzę na forum, bo chwilowo mam przerwę od wszystkiego co związane z ciążą. Ale czasem poczytam co u was.

Do góry