reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Staraczki na 2016 rok :)

Nie wiem, ja brałam witaminy dla kobiet starających się i w pierwszym Trymestrze bo to była zima teraz biorę tylko kwas foliowy

reklama
Cześć dziewczyny!

Przepraszam Was, ale wróciłam do pracy - początek roku szkolnego i zawalona jestem robotą. :( Nie mogę się ogarnąć!

Dostałam @ przed czasem! Bo już w poniedziałek. Więc dalej czekam z resztą.

Dziecie me w pkolu. Ani łzy nie uroniło!!! Panie bardzo chwalą, że sama się naje, sama ogarnie w łazience, itd. Że spokojnie w grupie 3 latków by sobie poradziła - a jest w 2,5 latkach. Także czekam na kryzys jak się znudzą wszystkie nowe zabawki :D Ale jedniocześnie się cieszę, że tak dobrze sobie radzi moje słoneczko małe!

Ruda - u nas byk taki fenomen ze padało kilka kilometrów dalej a u nas nie. I tak 1,5 miesiąca. Masakra jakaś. Tylko pogromu powiało i tyle.

Apostoła - to ślicznie ze daje sobie radę. Zaradna córa. Fajnie tak. Nie musisz się martwić. Będzie dobrze.
A tak bardzo się szybko zabawkami nudzi? Nie ma ulubionej?
U nas na osiedlu w jednym przedszkolu dzieci raz w tygodniu mogą przynieść swoją zabawkę. Tak dla urozmaicenia. Ale to trochę ograniczają żeby coś wybitnie dobrego nie było żeby zazdrości i płaczu pomiędzy dziećmi nie było.

A przechodzę rano w drodze ma rehabilitację obok przedszkola. Jaki dzisiaj był zbiorowy płacz i lament :O

Oj my bylismy dzisiaj 2h ale juz Pani mowila, ze z lezakowaniem nie bedzie problemow bo on ugoodowy jedynie ten kryzys na poczatku :)

No to co dziewczyny ? W tym miesiacu starania pelna para? :)

Apostrofa, gratuluję zaradnego dziecka :)

Co do witamin, to jestem sceptycznie nastawiona. Zdrowe odżywianie przede wszystkim. A to wszystko, abo koncern farmaceutyczny nie zbankrutował :p

W pierwszej ciąży nic nie brałam. I naczytałam się o tym kwasie foliowym i miałam już schizy. Zapytałam mojego ginekologa i powiedział, że ani nie zaszkodzi, ani nie pomoże. Synek urodził się cały, zdrowy i dorodny :p

W ogóle przez ostatnie 3 dni zaczął sam siadać, raczkować i więcej "gadać". Jestem w szoku jak ta mała istotka się zmienia i w jakim tempie rozwija :)

Apostrofa, gratuluję zaradnego dziecka :)

Co do witamin, to jestem sceptycznie nastawiona. Zdrowe odżywianie przede wszystkim. A to wszystko, abo koncern farmaceutyczny nie zbankrutował :p

W pierwszej ciąży nic nie brałam. I naczytałam się o tym kwasie foliowym i miałam już schizy. Zapytałam mojego ginekologa i powiedział, że ani nie zaszkodzi, ani nie pomoże. Synek urodził się cały, zdrowy i dorodny :p

W ogóle przez ostatnie 3 dni zaczął sam siadać, raczkować i więcej "gadać". Jestem w szoku jak ta mała istotka się zmienia i w jakim tempie rozwija :)

No ja tez nic nie bralam przed ciaza a w ciazy bralam ale ja np jestem za takimk witaminami. Tylko bardziej mi chodzilo przed ciaza. Przed pierwsza ciaza to wiadomo niedoswiadczona bhlam w tych sprawach jakos tak nie wierzylam nawet ze zaszlam.
A teraz zauwaxylam ze zaczynam powoli glupiec bardziej sie wszystkiego boje i obawiam ze moze cos ze mna nie tak. No i tez duzo robi psychika . Chociaz sobie mowie ze nie bede o tym myslec to i tak chcac nie chcac samo przychodzi :(

Hej o poranku

Co do witamin

Jeżeli przyszła matka jest całkowicie zdrowa i nie mam tu na myśli przeziębienia itp pisze o chorobach tarczycy, alergia, nietolerancja pokarmowych to powinno się zażywać dodatkowo jakiś suplement witamin bo zdrowe odżywianie nic nie da. Wpływ na rozwój zdrowej komórki jajowej ma także to czy w przeciągu około 3msc-y przeszłości jakieś infekcje, silniejsze leki odzew bólów, antybiotyki. 3 miesiace to czas który pozwala się organizmowi porządnie zregenerować i wytworzyć w pełni zdrowa komórkę jajowej. Te trzy miesiące w szczególności tyczące się partnera również. U niego tyle bowiem nowe plemniki się wytwarzają.
Podsumowując
Zdrowa kobieta nie cierpiący na żadne dolegliwości i choroby nie ma powodów by się faszerowane lekami i witaminami
Oczywiście branie jakiegoś podstawowego suplementu dla kobiet lub samego kwasu foliowego nie zaszkodzi
Można się martwić jak po trzech do sześciu miesięcy nic nie wychodzi i wtedy zastosować zioła suplementy leki
Problemem mogą się okazać tez nieregularne cykle
Castingu to może wyregulować
Niektóre witaminy tez na regularne cykle wpływają

To tyle na temat suplementacji.

Ostatnia edycja:
Ankaka wszystkie do roboty się biorą :-)
Mujer jeszcze nie raz cie dziecko zaskoczy:-) mój od paru dni coraz częściej się puszcza:-)

reklama
Do góry