reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki na 2016 rok :)

Ja jak sprowadziłam sie w pierwszej ciszy na początku , to chciałam tam rodzic bo nie miałam rozeznania , postawiłam na lepsze warunki, ale jak sie dowiedziałam ze jak cokolwiek dzieje sie z dzieckiem to wiozą je do innego szpitala to pomysł umarł w mgnieniu oka - umowmy sie chce luksusu to mogę pojechać do jakiegos mega hotelu a w tym przypadku chodzi o zdrowie dziecka - przynajmniej dla mnie ;)

reklama
Ja miałam tsh trochę niższe w listopadzie 2,26, a w lutym 2,19 ,a mimo to musiałam iść do endo, dostałam jod i wit. d3 i eutyrox 50 do wykupienia, ale mam dopiero go wziąć jak będę w ciąży, a wynik będzie wysoki.
A jakie miałaś normy ? Kurczę, zaniepokoiłaś mnie

Jak sa niedrozne to ponoc boli. Ale to zalezy od progu bolu. Na zywca nie robia, przynajmniej nie slyszalam. Daja glupiego jasia i jakies czopki. Ja mialam raz w szpitalu na nfz w narkozie. Drugi raz robilam niedawno prywatnie i tez w narkozie.
Jak masz drozne to nie boli.
Wiesz...z ta droznoscia to zalezy od Ciebie czy chcesz ja robic...mozesz nie robic i die starac, a np za pol roku zrobisz i okaze sie ze niedrozne i bedziesz zalowac ze nie zrobilas.
Druga opcja zrobisz teraz i okaze sie ze sa drozne. To wszystko to loteria, a decyzja nalezy do Ciebie, nikt tu Cie nie bedzie zmuszal, my tylko piszemy co bysmy same zrobily.
A jesli chodzi o krecenie sie wokol naszych dup... Jakbys tyle razy u lekarza sciagala majty co ja to bys przywykla, 5 razy zabiegi w narkozie, gdzie masz pelno ludzi na sali operacyjnej a lezysz z dupskiem na wierzchu. Przed kazdym zabiegiem wymazy z pochwy w labolatorium, srednio co miesiac, a czasami nawet co 2 tygodnie swiece dupskiem u gina. Przywyklam. Teraz in vitro i tez bede swiecic dupskiem przed wszystkimi przy punkcji i transferze.
Chyba tyle razy majtasow nie sciagalas co ja;)
Dzięki !! Rozjaśniłaś mi sytuację !
Z tym świeceniem dupą to u nas przy tym udrożnianiu podobno tyle ludzi gin.,pomoc gina. radiolog ,itd. , a ja mam ogrooomny wstyd, bo mam duże hemoroidy, tzn. byłam na zabiegu ich usunięcia ( MASAKRA nie zabieg ) i dalej mam, podobno były tak duże, że nieuniknione, że zostały "farfocle" , nie krwawią, nie bolą, ale .. są ! i co zajdę do lekarza to jak małpa w zoo się czuję, jak przewieźli mnie do szpitala przed samym porodem to jeden wołał drugiego bo nie widzieli takich i to mi chyba psychę zryło ... żeby się pozbyć to znowu zabieg, a ja po tamtym 3 dni umierałam - dosłownie, a 2 m-ce bolało jeszcze ..

Pisze po raz kolejny, na normy przy staraniach sie nie patrzy. Tarczyca przy staraniach powinna byc na poziomie max do 1,5.
Ja mialam tsh 2,09 czy 2,11 juz nie pamietam i dostalam na zbicie euthyrox 25.

Pisze po raz kolejny, na normy przy staraniach sie nie patrzy. Tarczyca przy staraniach powinna byc na poziomie max do 1,5.
Ja mialam tsh 2,09 czy 2,11 juz nie pamietam i dostalam na zbicie euthyrox 25.
do kogo iść gina, endokrynolog , rodzinny ? kurczę, tak mi coś świtało, że pisałyśmy ;/ czy to może być przyczyną problemów z zajściem w ciążę ?

do kogo iść gina, endokrynolog , rodzinny ? kurczę, tak mi coś świtało, że pisałyśmy ;/ czy to może być przyczyną problemów z zajściem w ciążę ?
Wiesz ciezko powiedziec, bo dziewczyny zachodza z wysokim tsh, ale ja osobiscie wolalam zbic.
Poza tym z kazdej strony slyszalam ze najlepsze tsh jest max do 1,5.
Wystarczy jak pojdziesz do endokrynologa nawet na nfz, tylko zeby Ci bzdur nie gadal ze masz w normie, bo niektorzy sa nieukami i uwazaja ze takie tsh jest dobre.
Powinnas brac euthyrox, mi to powiedzial moj gin, moja endo i pani immunolog.

reklama
Nessi czytałam troche o zależności FSH:LH...
To jakieś bujdy co Ci ta ginka opowiada!
FSH to hormon który bada się głównie aby ocenić rezerwe jajnikowa:
poziom 3 mlU/ml oznacza niewydolność przysadki
poziom 9-12 mlU/ml oznacza obniżona rezerwę jajkowa
poziom 12-18 mlU/ml wyczerpująca sie rezerwę jajnikowa...

Wiec mój i Twój poziom FSH jest odpowiedni.

Poziom LH brany jest pod uwage tylko w ostatniej fazie cyklu, bo nagły wzrost pow. 25mlU/ml decyduje o pęknięciu pęcherzyka i stymulacji ciałka żółtego.

Jedyne co wiąże te dwa hormony to poziom LH:FSH powinien być blisko 1.
Mniej niż 0.5 świadczy o niewydolności przysadki
Więcej niż 1.5 o PCO.

Gdyby wszystko było takie proste.... że tylko robimy badanie z krwi i wiemy czy będzie owu, to nie było by monitoringu cyklu, czy leczenia w trakcie cyklu..
Także tego,nie martw się!:))

Do góry