Ehh miałam się nie odzywać ...ale napiszę coś od siebie.
Lyara - ktoś musi Twojemu facetowi wytłumaczyć co to jest hobbi a co to jest uzależnienie.
Mojego K poznałam 12 lat temu przez internet na zwykłym czacie. Wiedziałam, że uwielbia komputery, ba zarabia na nich, wiedziałam również, że bardzo lubi grać. Bywało, że siedział nocami, miał wszystkie premierowe gry, wszystkie możliwe konsole. Rano z podkrążonymi oczami jechał do pracy ...wracał z pracy, szedł spać i znowu grał do późna. Nie trzeba być geniuszem by rozkminić, że czasu dla realnego świata miał niewiele. Na początku się cieszyłam ... facet nie pije, nie szlaja się ze znajomymi ...koiła mnie myśl, że siedzi w domu. To było iluzoryczne podejście do życia, więc, wytyczyłam mu pewną granicę,i ta granica była nieprzekraczalna. Byłam wtedy bardzo młoda, nie wyszalałam się jeszcze, a jak się pobieraliśmy do dopiero kończyłam studia dzienne. Gdzie na zajęciach musiałam być od pon- do piątku. Młode małżeństwo, które widywało się w weekendy. Gdy skończyły się studia ... zaczęło się prawdziwe życie. Nie było Nam łatwo ...pomieszkiwanie na wakacje i ferie to nie to samo co prawdziwe życie.
Postawiłam sprawę jasno ... albo gry albo ja. Obiecywał, że grać nie będzie, że to już koniec itp. Potem włączał grę z tekstem ''to tylko na chwilkę''. Wziełam plecak i z buta ruszyłam na stację PKP. Płakał, dzwonił, przeraszał .
Usiedliśmy przy stole, pamiętam jak dziś ... z moją mamą, bo do Niej wtedy wróciłam. Powiedziałam mu jak powinna wyglądać rodzina i że na obecnym etapie, Nasza tak nie wygląda. Co może, czego nie może ...Miał prosty wybór ...albo szczęście razem albo on sam z komputerem.
Muszę Cię tylko ostrzec ... człowiek uzalezniony po pewnym czasie znajdzie inne uzaleznienie. Mój K świetnie zarabiał...mieliśmy kasy jak lodu ... potrafiliśmy pojechać jednego dnia na zakupy i wydać po 3 tysiące na swoje zachcianki.Tak oto z gracza przyszedł etap grania pieniędzmi na giełdzie. Giełda na szczęście jest brutalna i daje kopa w (___)____), kiedy stracił dużo kasy - oprzytomniał ... myślałam wtedy - nie ... zaraz się będzie chciał odegrać. Ale o dziwo mu przeszło ... strata takiej ilości pieniędzy odbijała mu się jeszcze bardzo długo ..załamał się psychicznie. Potem pomogła Nam zbiezność wypadków. Trzeba było iść na swoje, zobaczyć co to znaczy opłaty, czynsze ...wszystko na Naszej głowie itp.
Piszę o tym, żebyś zrozumiała, że uzaleznienie, to walka o siebie o Niego ..czasami warto walczyć, czasami warto ....odpuścić.
Potrzeba spędzania czasu w świecie wirtualnym to nie tylko ''lubienie'', czasami to coś więcej. On ma tam znajomych z gier, ma lepszy świat w którym jest KIMŚ lepszym w swoich oczach, w oczach innych graczy.
On nie chce dziecka nie ze wzgl. na Ciebie bo się tak o Ciebie martwi tylko ze wzgl. na starania - zabierają czas na grę, ze wzgl. na dziecko - które stanowi dla niego ograniczenie w graniu. On nie dba o Twoje zdrowie, gdyby dbał to by zawiózł Cię wtedy do szpitala, chodziłby z Tobą na spacery a po najwazniejsze : SPĘDZAŁ BY Z TOBĄ CZAS -nie tracąc go na gry. Uzaleznieni ludzie są SAMOLUBNI.
Coś co daje do myślenia:
Objawy uzależnienia od gier
- czas spędzany przy komputerze lub konsoli dominuje nad innymi aktywnościami, np. spotkaniami ze znajomymi, nauką, pracą, innymi zainteresowaniami, a nawet jedzeniem czy spaniem;
- brak możliwości skorzystania z komputera lub zagrania w grę powoduje rozdrażnienie, złe samopoczucie, agresję, chandrę, apatię, a w skrajnych przypadkach nawet depresję;
- nadpobudliwość;
- zaburzenia lękowe;
- izolowanie się;
- zaburzenia i zmiany nastroju;
- problemy z zasypianiem i bezsenność;
- problemy z koncentracją;
- zaniedbywanie obowiązków;
- relacje wirtualne stają się ważniejsze od realnych;
- w momencie, gdy osoba uzależniona nie przebywa przy komputerze lub konsoli, stale myśli o graniu i rzeczach, które będzie robić, gdy już usiądzie przed ekranem;
- wydawanie dużych kwot pieniędzy na nowe gry, akcesoria do gier lub wyposażenie postaci w grze, co znacząco odbija się na budżecie, np. uniemożliwiając zapłacenie rachunków czy pochłaniając całe oszczędności.
Musisz coś zmienić w swoim życiu dziewczyno .. ciągłe wybaczacie nie rozwiąże problemu. Przeciez on wie, że i tak wybaczysz, bo nie masz gdzie iść prawda ? Płacze ? niech płacze ... to zwykły szanstaż emocjonalny.
Wyznacz granicę dziewczyno.