misia Kochana prawidłowe tętno dla dorosłego człowieka wacha się miedzy 60/90min. Mowie oczywiście o okresie "spoczynku". Ale nie możesz w tej chwili patrzeć na te granice bo u kobiet w ciąży granica znacznie wzrasta z prostego powodu - wzrasta Ci pojemność minutowa serca, zwieksza się calkowita objetosc krwi o 40-50%, zwłaszcza osocza, stad tez normalny jest spadek hematokrytu.
W pierwszym trymestrze ciąży tętno może Ci przyspieszac nagle o 10-15 uderzen na minute wiec nawet takie w wysokości 110/min nie jest niepokojące. Gorzej jakby stale utrzymywalo się wyższe, ale teraz masz zupełnie inne wskaźniki niż taki ktoś jak ja bo nosisz w sobie fasolcie wiec liczycie się jako dwie osobki
:**Moja kolezanka która niedawno urodzila, mimo ze ciaza przebiegala prawidłowo miała typowe objawy niewydolności krazenia - duszności, latwe meczenie się i obrzęki nog. Akurat bylam wtedy z Nia na wizycie ( chodzila do Nas do Przychodni ) i ginka ( ta do której ja chodze ) zrobila jej wykład na temat ciśnienia, i tych wszystkich wlasnie dziwnych dolegliwości
)
aaaaaa wiecie co??? WLASNIE PRZYSZLA PIZAMKA
DDD az jestem w szoku, wczoraj ja wyslali priorytetem a dziś już jest
super, strasznie się ciesze
)
ide się szykować do pracy, odezwe się po południu :*