reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki II połowa 2021

Dla mnie mój ginekolog polecił pregna start, zastanawiam się czy nie dodać do tego D3
Zależy jaki masz poziom ale dawke profilaktyczna na pewno warto włączyć bo wątpię, że z polskiego słońca masz jej wystarczajaco w organizmie 😊 ale warto zbadac bo sie moze okazać ze tak jak u mnie,u mojego narzeczonego i siostry poziom jest na dolnej granicy normy.

reklama
Hej dziewczynki, jak tam minal dzień? Ja jestem wkurzona, odebrałam wynik biocenozy i jak zwykle pod górkę zły wynik. A zrobiłam go sobie tak dla siebie żeby iść na te hsg a teraz to sama nie wiem co robić

Zależy jaki masz poziom ale dawke profilaktyczna na pewno warto włączyć bo wątpię, że z polskiego słońca masz jej wystarczajaco w organizmie 😊 ale warto zbadac bo sie moze okazać ze tak jak u mnie,u mojego narzeczonego i siostry poziom jest na dolnej granicy normy.
Jeśli chodzi o wit D to Wam powiem tak. W tym roku wzięłam sobie działkę kupiłam, takie haszcze, pokrzywy równe ze mną, roboty było od groma całe lato po pracy, cały urlop od rana do wieczora zasuwa łam na działce, a jeszcze wzięłam ja ogromną. Trzeba było ręcznie równać teren, 2 kontenery śmieci były ponad, kopać, tydzień ja grabilam po glebogryzarce.. Ale za to robiłam sobie ostatnio poziom wit D i co? Mam 92 😄 norma powyżej 30

Współczuję 😔❤❤❤
Ja w dużym stresie np wczorajsza akcja z sąsiadką wyciskam na twarzy wszystko naqet to czego sie nie da i potem mam takie czerwone placki, że nie idzie na drugi dzień nawet podkładem zakryć. Paznokcie obgryzione 😭 co ten stres robi z człowiekiem i jak wygląd potrafi niszczyć zdrowie psychiczne. Mówi się niby, że nie wygląd najważniejszy a to co masz w sercu...nie prawda! Każdy pierwsze co to patrzy na wygląd, nie oszukujmy się...każdy
To jest właśnie najgorsze jak z nerwów i stresu odbijamy to sobie na wyciskaniu wszystkiego co jest na twarzy. Potem jest żal i wyrzuty sumienia. Akurat teraz mam taki czas ze mam pełno stresu w pracy i staram się Bad tym panować, ze z chwila opuszczenia miejsca pracy jest moje życie i tym się zajmuje. I o dziwo udaje mi się to.
❤️

Jeśli chodzi o wit D to Wam powiem tak. W tym roku wzięłam sobie działkę kupiłam, takie haszcze, pokrzywy równe ze mną, roboty było od groma całe lato po pracy, cały urlop od rana do wieczora zasuwa łam na działce, a jeszcze wzięłam ja ogromną. Trzeba było ręcznie równać teren, 2 kontenery śmieci były ponad, kopać, tydzień ja grabilam po glebogryzarce.. Ale za to robiłam sobie ostatnio poziom wit D i co? Mam 92 😄 norma powyżej 30
Bardzo ładny wynik 🙂 bylebyś nie przekroczyła 100, bo wtedy to nadmiar czy toksyczna dawka.

Mój synek mnie wczoraj zagiął. Odrabialiśmy wczoraj lekcje i nagle zaczął mówić że chciałby rodzeństwo i czy w moim brzuchu jest jakieś dziecko😆
no cóż mam nadzieję że tak😅

Podobno dzieci to czują 😉 także trzymam kciuki ❤
Pokusiłam się dzisiaj zrobić kolejny test.
Coś tam się pojawiło, ale to taki cień cienia. Możliwe że fabryczna, więc nie chce sobie robić wielkich nadziei. Aczkolwiek wyszła dosyć szybko bo po 3 minutach, a wczoraj to był ewidentny negatyw. To czekanie jest dobijające. Dzisiaj 28dc. Nie czuję się jak na okres, a powinien być między 6.11 a 8.11. Jeszcze się łudzę, że może ten poniedziałkowy ból jajnika to mogło być zagnieżdżenie 🤔 bo jeśli tak to jutro już powinno chyba coś widać na teście?

Pokusiłam się dzisiaj zrobić kolejny test.
Coś tam się pojawiło, ale to taki cień cienia. Możliwe że fabryczna, więc nie chce sobie robić wielkich nadziei. Aczkolwiek wyszła dosyć szybko bo po 3 minutach, a wczoraj to był ewidentny negatyw. To czekanie jest dobijające. Dzisiaj 28dc. Nie czuję się jak na okres, a powinien być między 6.11 a 8.11. Jeszcze się łudzę, że może ten poniedziałkowy ból jajnika to mogło być zagnieżdżenie 🤔 bo jeśli tak to jutro już powinno chyba coś widać na teście?
A ile jesteś po owulacji?
Jeśli dziś ten cień cienia był ciążowy to jutro powinno być już widać gołym okiem

Najlepiej folian a nie kwas foliowy.
Ja aktualnie z firmy aliness ale wcześniej z naturell i wyniki też były ok. Ładnie zbiło homocysteinę. Witaminę d biorę 10 kro0li vigantolu bo miałam na dolnej granicy mimo tego, że codziennie od poltorej roku biore 4 krople.
A czym to się różni? W sensie jeżeli otrzymuje kwas foliowy i poziom mam w normie to jest sens zmieniać? Czy to nie tylko o poziom kwasu chodzi?

reklama
A czym to się różni? W sensie jeżeli otrzymuje kwas foliowy i poziom mam w normie to jest sens zmieniać? Czy to nie tylko o poziom kwasu chodzi?
Tak jest sens. Większa część populacji ma mutację mthfr. Nie toleruje się wtedy zwykłego kwasu foliowego, jest on toksyczny i powoduje m.in wzrost homocysteiny. Mutacja ta i branie zwyklej formy kwasu foliowego bardzo zwieksza szanse na urodzenie chorego dziecka np na zespol downa. Ja o tej mutacji dowiedziałam się badając trombofilię. Poziom kwasu foliowego był w normie a mutację mam. Dlatego bezpieczniej brać folian niż kwas foliowy bo jest użytkowany przez twój organizm a zwykły się magazynuje i jest toksyną.

Do góry