reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki II połowa 2021

reklama
Tylko dieta. Umiarkowana. Jak źle i nieregularnie jem to nie mam owulacji, już to zauważyłam. Ale wystarczy ograniczenie (nie eliminacja) alko i cukrów i owulka wraca.
Ja tez na diecie bo mam hiperinsulinemię ale owulację miałam na szczęście nawet mimo niestosowania diety z tego co sprawdzałam.

Dziewczyny, napiszcie proszę o co chodzi z tym "pikiem!? Co to za aplikacje do obserwacji owulacji? Ja mam problem z owulacja właśnie i dopiero niedawno zaczęłam korzystac z testów owulacyjnych i niestety nigdy nie miałam takich dwóch pięknych kreseczek, jak co niektóre Panie tutaj 😉

Dziewczyny, napiszcie proszę o co chodzi z tym "pikiem!? Co to za aplikacje do obserwacji owulacji? Ja mam problem z owulacja właśnie i dopiero niedawno zaczęłam korzystac z testów owulacyjnych i niestety nigdy nie miałam takich dwóch pięknych kreseczek, jak co niektóre Panie tutaj 😉

Pik jest wtedy kiedy kreska testowa jest tak samo ciemna, bądź nawet ciemniejsza niż kontrola - oznacza to że poziom LH jest wysoki i owulacja nastąpi w ciągu 24-36h. Ważne jest by testy owulacyjne wykonywać zgodnie z instrukcja czyli najlepiej popołudniu/wieczorem (ja robię zwykle ok. 21/22) przez 2h nie pić. Przy specyficznych cyklach warto też robić nawet 2/3 dziennie bo można "przegapić". Aplikacje są o tyle pomocne że czasem człowiek już sam nie wie czy ta kreska jest ciemniejsza czy jednak nie i aplikacja pomaga. Ja jeszcze dodatkowo mierzę temperaturę, obserwuję śluz i od tego cyklu chodzę na monitoring - ale u mnie z osobistych powodów to ostatni cykl na najbliższe pół roku. Potem dopiero powrót do starań w kwietniu/maju

Owulacja (o ile nastąpi) występuje ok 24-36 godzin po piku hormonu LH. hormon ten jest wykrywany przez testy owulacyjne i wtedy wiadomo, że tym bardziej się trzeba postarać z partnerem bo owulacja już jest za rogiem. Czasem można nie wyłapać tego piku, bo np test zrobisz rano, a pik nastąpi wieczorem. Albo dużo pijesz i masz rozcienczony mocz. Najlepiej kochać się regularnie w okresie okołoowulacyjnym. Test tylko mówi że owulka się zbliża. O jej wystąpieniu świadczy albo monitoring u lekarza, albo poziom progesteronu w 2 fazie cyklu albo skok temperatur na wykresie. Ale jak już wiesz ze owulacja była to na starania już za późno. Aplikacje pomagają prowadzić wykres temperatur i na podstawie pomiarów i innych objawów np śluzu podpowiadają kiedy mogła wystąpić owulacja.

Pik to jest najwiekszy wzrost lh i po nim w ciagu 24-36h powinna wystapic owulacja. Pik wyglada tak jak na zdjeciu tu moim z dzis. Ta 1 kreska musi byc tak samo ciemna jak ta druga kontrolna lub ciemniejsza od niej

Załączniki

• 20211025_174102.jpg
    20211025_174102.jpg
    896,5 KB · Wyświetleń: 62
A jak testy owulacyjne mają się do obserwacji sluzu? Czy zawsze idą w parze?test jak na zdj, kłucie w jajnikach i śluz wyglądający na płodny. Moje dzisiejsze doświadczenia

reklama
Do góry