reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki II połowa 2021

reklama
Tylko dieta. Umiarkowana. Jak źle i nieregularnie jem to nie mam owulacji, już to zauważyłam. Ale wystarczy ograniczenie (nie eliminacja) alko i cukrów i owulka wraca.
Ja tez na diecie bo mam hiperinsulinemię ale owulację miałam na szczęście nawet mimo niestosowania diety z tego co sprawdzałam.

Dziewczyny, napiszcie proszę o co chodzi z tym "pikiem!? Co to za aplikacje do obserwacji owulacji? Ja mam problem z owulacja właśnie i dopiero niedawno zaczęłam korzystac z testów owulacyjnych i niestety nigdy nie miałam takich dwóch pięknych kreseczek, jak co niektóre Panie tutaj 😉

Dziewczyny, napiszcie proszę o co chodzi z tym "pikiem!? Co to za aplikacje do obserwacji owulacji? Ja mam problem z owulacja właśnie i dopiero niedawno zaczęłam korzystac z testów owulacyjnych i niestety nigdy nie miałam takich dwóch pięknych kreseczek, jak co niektóre Panie tutaj 😉

Pik jest wtedy kiedy kreska testowa jest tak samo ciemna, bądź nawet ciemniejsza niż kontrola - oznacza to że poziom LH jest wysoki i owulacja nastąpi w ciągu 24-36h. Ważne jest by testy owulacyjne wykonywać zgodnie z instrukcja czyli najlepiej popołudniu/wieczorem (ja robię zwykle ok. 21/22) przez 2h nie pić. Przy specyficznych cyklach warto też robić nawet 2/3 dziennie bo można "przegapić". Aplikacje są o tyle pomocne że czasem człowiek już sam nie wie czy ta kreska jest ciemniejsza czy jednak nie i aplikacja pomaga. Ja jeszcze dodatkowo mierzę temperaturę, obserwuję śluz i od tego cyklu chodzę na monitoring - ale u mnie z osobistych powodów to ostatni cykl na najbliższe pół roku. Potem dopiero powrót do starań w kwietniu/maju

Owulacja (o ile nastąpi) występuje ok 24-36 godzin po piku hormonu LH. hormon ten jest wykrywany przez testy owulacyjne i wtedy wiadomo, że tym bardziej się trzeba postarać z partnerem bo owulacja już jest za rogiem. Czasem można nie wyłapać tego piku, bo np test zrobisz rano, a pik nastąpi wieczorem. Albo dużo pijesz i masz rozcienczony mocz. Najlepiej kochać się regularnie w okresie okołoowulacyjnym. Test tylko mówi że owulka się zbliża. O jej wystąpieniu świadczy albo monitoring u lekarza, albo poziom progesteronu w 2 fazie cyklu albo skok temperatur na wykresie. Ale jak już wiesz ze owulacja była to na starania już za późno. Aplikacje pomagają prowadzić wykres temperatur i na podstawie pomiarów i innych objawów np śluzu podpowiadają kiedy mogła wystąpić owulacja.

Pik to jest najwiekszy wzrost lh i po nim w ciagu 24-36h powinna wystapic owulacja. Pik wyglada tak jak na zdjeciu tu moim z dzis. Ta 1 kreska musi byc tak samo ciemna jak ta druga kontrolna lub ciemniejsza od niej

Załączniki

• 20211025_174102.jpg
    20211025_174102.jpg
    896,5 KB · Wyświetleń: 68
A jak testy owulacyjne mają się do obserwacji sluzu? Czy zawsze idą w parze?test jak na zdj, kłucie w jajnikach i śluz wyglądający na płodny. Moje dzisiejsze doświadczenia

reklama
Do góry