reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki II połowa 2021

28 lat, staramy się o pierwsze dziecko od 8 miesięcy (z dwiema miesięcznymi przerwami). Od początku kwas foliowy, teraz jeszcze wit. D i magnez. Ten cykl jakiś dziwny bo prawie od początku codziennie czuje jajniki a testy owu prawie bieluśkie 🤷 w piątek wpadłam na szybką wizytę do gina (bo bolały dość mocno), ale zdziwił się że przychodzę z czymś takim, zajrzał do środka i stwierdził że wszystko ok, więc jedziemy z koksem (USG nie robił więc nie wiem co się dzieje w jajnikach). Tego wiesiołka bierze się cały czas czy w jakimś określonym czasie cyklu? Pytam bo jestem swieżynką jeśli o to chodzi 🙆

reklama
28 lat, staramy się o pierwsze dziecko od 8 miesięcy (z dwiema miesięcznymi przerwami). Od początku kwas foliowy, teraz jeszcze wit. D i magnez. Ten cykl jakiś dziwny bo prawie od początku codziennie czuje jajniki a testy owu prawie bieluśkie 🤷 w piątek wpadłam na szybką wizytę do gina (bo bolały dość mocno), ale zdziwił się że przychodzę z czymś takim, zajrzał do środka i stwierdził że wszystko ok, więc jedziemy z koksem (USG nie robił więc nie wiem co się dzieje w jajnikach). Tego wiesiołka bierze się cały czas czy w jakimś określonym czasie cyklu? Pytam bo jestem swieżynką jeśli o to chodzi 🙆
Od 1 dnia cyklu do owulacji. Po owulacji nie bierzemy bo sprzyjają mikro skurczom macicy co może przyczynić się do poronienia. Dziwne, że ginekolog stwierdził wszystko dobrze a nie zrobił nawet usg. Jak to niby zrobił? Rentgen w oczach ma czy jak 😅 ja bym sie jednak do kogoś innego udała bo chyba odwalił fuszerkę 🙂

Ooo to mi się podoba bo moje paznokcie po ciąży są okropne :/
A pomógł na śluz? Zauważyłaś jakieś zmiany?
Ten cykl w ogóle był dziwny dla mnie. Zaczęłam brać olej z wiesiołka i dodatkowo dwie kreski więc nie wiem co jest zasługą czego. W okolicach dni płodnych jakbym czuła cała macicę. Nie był to ból taki nieznośny jakiś, ale jakbym czuła tam wszystko co się dzieje😅 I w sumie takie lekkie skurcze czy kłucie utrzymuje się do dziś😅 śluz.. hm... Nie miałam z tym nigdy problemu, w dni płodne Niagara😅 ale teraz na tydzień przed spodziewana @ miałam straszna Saharę🙈 Sahara, stan podgorączkowy (37,6 nawet było) i nerwy na męża dały mi do myślenia i zrobiłam test😅
Dodatkowo co jest dziwne... Na początku roku miałam covida i do tej pory utrzymywał mi się brak węchu😅 Nie czułam żadnych zapachów... A od jakiś dwóch tygodni zaczęłam wyczuwać słodkie zapachy i wraca mi węch😁 Więc to też było podejrzane🤪
Ciężko stwierdzić czy to zasługa ciąży czy wiesiołka🤷🏼‍♀️

Hej :)ja mam 27 lat, z mężem staram się o pierwszą dzidzie od dwóch lat. Za nami już laparoskopia, histeroskopia, usuwanie polipów i endometriozy 1 st. Badania moje i męża bez zarzutu. Teraz był 1 cykl z Letrozolum i w sobotę mam mieć miesiączkę i na prwnie przyjdzie bo mało działaliśmy w tym cyklu.
Póki co piersi mnie szczypią a zawsze bolały przed okresem wiec jakaś nowość :D od nowego cyklu znów Letrozolum a w czwartek w 28 dc badanie progesteronu bo tak kazał lekarz :)

To i ja dołączę 😊
Lat 29 za pare tygodni. Na pokladzie synek ponad 3 latka starania o drugie już od 9 msc. Dużo pracy mielismy z mężem remont w domu wszystko swoimi rękami. Może to miało na nas wpływ 🤷🏼‍♀️ o pierwszego synka staralismy sie 4 msc.
W sumie teraz dopiero wszystko z nas schodzi stres nerwy i zmęczenie to może w końcu sie uda z rodzeństwem 😊

Od 1 dnia cyklu do owulacji. Po owulacji nie bierzemy bo sprzyjają mikro skurczom macicy co może przyczynić się do poronienia. Dziwne, że ginekolog stwierdził wszystko dobrze a nie zrobił nawet usg. Jak to niby zrobił? Rentgen w oczach ma czy jak 😅 ja bym sie jednak do kogoś innego udała bo chyba odwalił fuszerkę 🙂
Wsadził wziernik i coś tam popatrzył a do tego jajniki sprawdzał ręką (jedną 'od srodka' a druga naciskał od strony brzucha). Jestem zapisana na USG ale czekam na termin więc jeszcze trochę...

28 lat, staramy się o pierwsze dziecko od 8 miesięcy (z dwiema miesięcznymi przerwami). Od początku kwas foliowy, teraz jeszcze wit. D i magnez. Ten cykl jakiś dziwny bo prawie od początku codziennie czuje jajniki a testy owu prawie bieluśkie [emoji1745] w piątek wpadłam na szybką wizytę do gina (bo bolały dość mocno), ale zdziwił się że przychodzę z czymś takim, zajrzał do środka i stwierdził że wszystko ok, więc jedziemy z koksem (USG nie robił więc nie wiem co się dzieje w jajnikach). Tego wiesiołka bierze się cały czas czy w jakimś określonym czasie cyklu? Pytam bo jestem swieżynką jeśli o to chodzi [emoji134]
Ja w tym cyklu też testy lh bielutkie a jednak jajniki czuje, śluz jest. Ogólnie czuje się inaczej

Bazylia jako taki dodatek do potraw okej ale takiego w kapsułkach nie widziałam nigdzie. Na nerwy mam diazepam i hydroxyzynę ale korzystam baardzo rzadko bo chcę radzić sobie sama. Chodzę na terapię, teraz nowy terapeuta więc może w końcu z tego wyjdę. Aczkolwiek pierwszy raz zostałam zdiagnozowana w wieku 6 lat i nie wiem co to życie bez lęku, strachu, stresu i paniki także może być cięćko ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana jak to mówią. Głęboko wierzę,że jednak uda mi się pokonać to dziadostwo. Niestety najpierw trzeba zaakceptować przeszłość i traumy a ja na to nie jestem wciąż gotowa i to mnie blokuje.
Z tego co czytam to wygląda podobnie jak u mojego męża. Na początku dostał leki, ale te obniżały płodnosc, więc sam zdecydował, że będzie sobie radził bez nich. Terapia behawioralno poznawcza zdecydowanie mu pomogła. W sumie to razem chodziliśmy też na terapię, bo ja miałam trochę problemy po moich dwóch stratach😉 Dzisiaj radzi sobie cudownie. Agorafobia to straszna zołza, a widzę go teraz w bardzo stresujących sytuacjach, gdzie zazwyczaj miałby atak paniki to dziś radzi sobie cudownie. Przeszłosc to jednak słowo klucz... Warto znaleźć dobrego terapeutę, który poprowadzi nas przez to wszystko. Życzy Ci jak najlepiej i mam nadzieję, że poradzisz sobie z tym wszystkim wspaniale. Ba! Ja wierzę w to! Trzymam mocno kciuki💪 Lęki są straszne... Ale to wszystko jest tylko w naszej głowie. Tylko i aż... ❤️ Dasz radę💪

Wsadził wziernik i coś tam popatrzył a do tego jajniki sprawdzał ręką (jedną 'od srodka' a druga naciskał od strony brzucha). Jestem zapisana na USG ale czekam na termin więc jeszcze trochę...
Moim zdaniem ręczne badanie nie daje żadenj gwarancji, że jest ok. Już się na tym przejechałam w ciąży jak mi lekarz wmawiał, że szyjka super a się okazało że miękka i skrócona 🙄 ale jak jestes umówiona na usg to super. Ja generalnie już więcej nikomu w ręczne badanie nie uwierzę bo nie wymaca wszystkiego. Bóle jajników ja np mam od dni płodnych aż prawie po sam okres. Najgorzej w owulację wtedy to jakby igłą ktoś mnie dźgał 😂

reklama
Moim zdaniem ręczne badanie nie daje żadenj gwarancji, że jest ok. Już się na tym przejechałam w ciąży jak mi lekarz wmawiał, że szyjka super a się okazało że miękka i skrócona 🙄 ale jak jestes umówiona na usg to super. Ja generalnie już więcej nikomu w ręczne badanie nie uwierzę bo nie wymaca wszystkiego. Bóle jajników ja np mam od dni płodnych aż prawie po sam okres. Najgorzej w owulację wtedy to jakby igłą ktoś mnie dźgał 😂
Przynajmniej wiesz kiedy masz owu bo nie każda chyba aż tak czuje 😊

Do góry