reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki II połowa 2021

A ja mam pytanie z innej beczki bo zwykle lekarz zaleca schudnąć do ciąży, a zdarzyło wam się słyszeć, żeby kazał komuś przytyć? Bo mam takie zalecenie :( i jestem tym przerażona (mam zaburzenia odżywiania, obecnie ważę 46kg przy 161cm)
Też powinnam przytyć. Pewnie takie ze 3 kg by mi sie przydały.
Dzisiaj sie zaważyłam i jestem w szoku nawet 43 kg nie mam przy wzroście 158 cm.
Niby teraz jem więcej a u mnie waga mam wrażenie idzie w dół. Możliwe, że też przez nerwy...

Ostatnia edycja:
reklama
A czy są tutaj staraczki, ale z nadwaga?
hehe no niestety 😳 Mnie pogrążyła laktacja. Mimo, że w ciąży udało mi się utrzymać wagę i w tydzień po porodzie miałam już wagę sprzed ciąży, to przy karmieniu piersią dostałam takiego apetytu, że było to nie do opanowania. I tak już jest niemal 1,5 roku później i nie mogę sobie z tym poradzić… BMI 26, ale lekarz w klinice leczenia niepłodności tego o dziwo nie skomentował.
No ale postanowienie noworoczne any coś z tym zrobić jest 💪
…znowu 😭

Wydaje mi się że masz niedowagę, więc pewnie zalecenie lekarza jest słuszne. Jednak ważniejsze na pewno jest czy masz wyniki badań w normie. Często osoby mimo tego że są otyłe, też są niedożywione pod względem składników odżywczych i wtedy w diecie bardziej chodzi o wyrównanie niedoborów a utrata masy ciała jest efektem ubocznym zdrowej diety :) niedożywienie jest tak samo groźnie jak nadwaga

Wyniki mam wszystkie super, ale wiadomo jak lekarz słyszy, że weganka to w PL zawsze kręcą nosem
No i ciężko mi przytyć bo nasze posiłki są dość specyficzne, dlatego chcemy w tym tygodniu poszukać jakiegoś dietetyka który ułoży nam dietę płodnościową

Ja w pierwszą ciążę zaszłam ważąc 84kg, a w drugą 62kg, wzrost tak jak pisałam 161cm
I tak szczerze to nie miałam problemu z zajściem w te ciąże. Ba, zachodząc w tą pierwszą miałam najlepszą ciążę, dzieciak też zdrowy i wszystko z nim okej, a moje żywienie to była głównie pizza, kebab i coca-cola

A teraz super szczupła, zdrowa dieta, suplementy, cuda na kiju i poronienie :(

Dodam że z tą waga zaszłam w ciążę więc nie jest to powodem niepowodzenia z pewnością (po poronieniu przytyłam zajadając stres ale już to zrzuciłam) jednak mówią że odchylenia nie sprzyjają zachodzeniu w ciążę to powiem szczerze że w moim otoczeniu sporo osób z otyłością szybko zaszło a osoby szczupłe również długo się męczyły (2-3 lata) więc chyba aż tak mocno nie szukam w tym powodu... Ale jak nie ma innych powodów to się tego człowiek trzyma ☺️

A ja mam pytanie z innej beczki bo zwykle lekarz zaleca schudnąć do ciąży, a zdarzyło wam się słyszeć, żeby kazał komuś przytyć? Bo mam takie zalecenie :( i jestem tym przerażona (mam zaburzenia odżywiania, obecnie ważę 46kg przy 161cm)
Ja Ci oddam parę kilo! Ile chcesz? 🤣 oddam za darmo tak z 8? Moze byc ?

reklama
Do góry