reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki II połowa 2021

Hej 😁 nowy tydzień mam nadzieję, że z nim będą jakieś fajne wieści 😁🤰
Ja dopiero 3 dni po owulce, mam takie ciągnięcia w jajnikach ale no wiem, że pewnie za wcześnie na jakiekolwiek objawy 😊 muszę poczekać do świąt 😅 a Wam wszystkim życzę miłego poniedziałku😊🙋‍♀️

reklama
Hej,
Bylam u dwoch specjalistow i dopytywalam, czy to nie wina zaburzonej gospodarki hormonalnej i obaj zaprzeczyli. Pierwszym z nich byl ginekolog w poradni chorob piersi. Onkolog twierdzi, ze to podloze genetyczne - mam dwie siostry i zadna z nich nie ma takich problemów, to samo mama. Na poczatku stycznia mam wizyte u dobrego gienkologa (czekalam 2 miesiace na wizyte prywatna 😬) mam zamiar poruszyć z nim i te kwestie. U mnie jak dotad same gruczolakowlokniaki. Zaraz wyjezdzam do szpitala takze 💪
A to onkolog kliniczny czy chirurg onkolog? Gruczolakowlokniaki pojawiają się u młodych kobiet z piersiami o budowie gruczowolowej lub gruczowowo- tłuszczowej. Jeżeli twierdzi, ze to podłoże genetyczne to niech Ci da skierowanie na brca1 i brca2, albo inne geny, które według niego są odpowiedzialne. Dziwna teoria z ta genetyka

A to onkolog kliniczny czy chirurg onkolog? Gruczolakowlokniaki pojawiają się u młodych kobiet z piersiami o budowie gruczowolowej lub gruczowowo- tłuszczowej. Jeżeli twierdzi, ze to podłoże genetyczne to niech Ci da skierowanie na brca1 i brca2, albo inne geny, które według niego są odpowiedzialne. Dziwna teoria z ta genetyka
Gruczołowej oczywiście, nie gruczowołowej 🤣

Dowiedziałam się, że od stycznia porodówka i ginekologia w moim mieście będzie zamknięta, bo wszyscy lekarze złożyli wypowiedzenia. A cieszyłam się, że w razie czego mieszkam obok szpitala i nie będzie trzeba jeździć...

Chirurg onkolog. Właśnie taką budowę piersi mam. Dopytywałam o badania genetyczne, ale nie było u mnie w rodzinie raka piersi i podobno nie ma takiej konieczności. Pocałowałam klamkę w poradni 🤣 Informacje na stronie swoim torem, a poradnia swoim. Muszę spróbować po pracy :oops:

Chirurg onkolog. Właśnie taką budowę piersi mam. Dopytywałam o badania genetyczne, ale nie było u mnie w rodzinie raka piersi i podobno nie ma takiej konieczności. Pocałowałam klamkę w poradni 🤣 Informacje na stronie swoim torem, a poradnia swoim. Muszę spróbować po pracy :oops:
Tak myślałam, ze chirurg. Bo to najłatwiejsze i najtańsze wybrnięcie z tematu przyczyny. Z punktu widzenia genetyki nie musisz mieć obciążenia w wywiadzie. Możesz być pierwszym mutantem. NFZ refunduje brca1 i brca2 jeżeli jest wywiad potwierdzony min. dwoma przypadkami w linii prostej, lub jeżeli zachorujesz powaznie, dlatego zawsze warto rozważyć badanie prywatnie. Sprawdź sobie hormony, jak napisała już dziewczyna wyżej i uzupełnij badania o mammografie. Skierowania na mammo zapewne nie dadzą, bo panuje powszechne przekonanie ze mammografia tylko dla kobiet starszych, ale mammografia pokazuje mikrozwapnienia, równie powszechne, a niewidoczne na usg.
I nie odbierz mnie proszę, że się tutaj mądrze, ale ja sama 4 lata temu dałabym wiele, żeby ktoś mi rzetelnie wytłumaczył temat. Pewnie kilku sytuacji mogłabym uniknąć. A słyszałam tylko, ze z budowa moich piersi to normalne, mammografii się nie robi, tabsow anty nie brałam, wywiad nieobciążony, histeryzuje i żadnych konkretów ;)

Tak myślałam, ze chirurg. Bo to najłatwiejsze i najtańsze wybrnięcie z tematu przyczyny. Z punktu widzenia genetyki nie musisz mieć obciążenia w wywiadzie. Możesz być pierwszym mutantem. NFZ refunduje brca1 i brca2 jeżeli jest wywiad potwierdzony min. dwoma przypadkami w linii prostej, lub jeżeli zachorujesz powaznie, dlatego zawsze warto rozważyć badanie prywatnie. Sprawdź sobie hormony, jak napisała już dziewczyna wyżej i uzupełnij badania o mammografie. Skierowania na mammo zapewne nie dadzą, bo panuje powszechne przekonanie ze mammografia tylko dla kobiet starszych, ale mammografia pokazuje mikrozwapnienia, równie powszechne, a niewidoczne na usg.
I nie odbierz mnie proszę, że się tutaj mądrze, ale ja sama 4 lata temu dałabym wiele, żeby ktoś mi rzetelnie wytłumaczył temat. Pewnie kilku sytuacji mogłabym uniknąć. A słyszałam tylko, ze z budowa moich piersi to normalne, mammografii się nie robi, tabsow anty nie brałam, wywiad nieobciążony, histeryzuje i żadnych konkretów ;)
Dziękuję za informację. Poczekam do 4 stycznia i porozmawiam jeszcze z ginekologiem. Badania genetyczne rozważę w pierwszej kolejności. Robiłaś takie badania, możesz polecić jakiś konkretny pakiet? Z tego co widzę wariantów jest wiele.

reklama
Dziękuję za informację. Poczekam do 4 stycznia i porozmawiam jeszcze z ginekologiem. Badania genetyczne rozważę w pierwszej kolejności. Robiłaś takie badania, możesz polecić jakiś konkretny pakiet? Z tego co widzę wariantów jest wiele.
Ja robiłam na badamygeny.pl bo są powszechnie uznawane w Polsce i rekomendowane przez PTOK. Robiłam full pakiet za ok 1000zl ze wzgledu na badanie chemiowrazliwosci i reakcji na tamoksyfen. Mozesz sobie spokojnie wziąć tą tańsza opcje, bo one i tak są bardzo szerokie. Plus jest taki, ze gdyby (tfu tfu) cokolwiek innego w życiu zadziało, to już wiadomo, gdzie nie szukac. A to sporo jednak ułatwia.

Do góry