reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki II połowa 2021

Dziewczyny, mam trochę głupie pytanie... czy ginekolog na słabym sprzęcie może nie zauważyć ciałka żółtego? Albo może pominąć poinformowanie mnie o tym? 4 dni po peaku na testach owu i dużym bólu owulacyjnym jajnika lewego byłam u ginekologa na rutynowym USG. No ale pytałam czy miałam owulacje itp. To się dowiedziałam tylko, że wszystko ok i jest jeden pęcherzyk ok 18mm na prawym jajniku ale owulacji z niego raczej nie będzie... czy coś widać na lewym nie dowiedziałam się, badanie ogólnie zrobione bardzo szybko i mało informacji. 😅 na drugi peak się nie zapowiada bo testy ciągle blade, żadnych bóli itp a USG było robione kilka dni temu... bardziej potrzebuję tej informacji bo peak był już tydzień temu, dużo wcześniej niż normalnie a chciałam się jeszcze przed świętami wybrać na usg w sprawie innego problemu i nie wiem czy przez ten peak nie dostanę miesiączki już za tydzień zamiast za 2 tygodnie a wizyta chwile przed wigilią...

reklama
Dziewczyny, mam trochę głupie pytanie... czy ginekolog na słabym sprzęcie może nie zauważyć ciałka żółtego? Albo może pominąć poinformowanie mnie o tym? 4 dni po peaku na testach owu i dużym bólu owulacyjnym jajnika lewego byłam u ginekologa na rutynowym USG. No ale pytałam czy miałam owulacje itp. To się dowiedziałam tylko, że wszystko ok i jest jeden pęcherzyk ok 18mm na prawym jajniku ale owulacji z niego raczej nie będzie... czy coś widać na lewym nie dowiedziałam się, badanie ogólnie zrobione bardzo szybko i mało informacji. 😅 na drugi peak się nie zapowiada bo testy ciągle blade, żadnych bóli itp a USG było robione kilka dni temu... bardziej potrzebuję tej informacji bo peak był już tydzień temu, dużo wcześniej niż normalnie a chciałam się jeszcze przed świętami wybrać na usg w sprawie innego problemu i nie wiem czy przez ten peak nie dostanę miesiączki już za tydzień zamiast za 2 tygodnie a wizyta chwile przed wigilią...
ależ oczywiście! Nie chodzi tylko o słaby sprzęt ale przede wszystkim o kwalifikację lekarza. Mamaginekog pisała w którymś z artykułów, że certyfikowanych lekarzy ze specjalizacją w USG jest garstka, reszta to Janusz który kupił sobie sprzęt (moja interpretacja jej bardziej dyplomatycznych słów). Ona z resztą na stronie podaje link do listy tych wykwalifikowanych. Także oczywiście, lekarz mógł guzik widzieć ale nie brakuje mu pewności siebie…

Hej dziewczyny, u mnie dziś 10 dzień po piku i bielusieńko. Według dwóch ostatnich cykli @ mogłaby być jutro, ale w tym pik był w 13 dc a wcześniej w 10, więc obstawiam, że powinna przyjść piatek/sobota. I nie wiem o co chodzi, ale wczoraj wieczorem wysikałam dwa testy (miałam zapas😉) i po jakiejś godzinie (?) pojawił się cień fabrycznej na obu i dziś rano to samo. Nic mnie tak nie wkurza jak te cienie po czasie, jak robiłam w po przednim cyklu albo w tym wcześniej, nie było nic, czyściutko na każdym nawet po całym dniu. A wczoraj i dziś takie coś. Podobnie było gdy wyłapałam biochema, zanim wyszła kreska widoczna to na kilku testach pojawiały się cienie po czasie. I oczywiście, że taki test jest negatywny, ale jest w tym coś okrutnego, bo żeby na każdym???

Ostatnia edycja:
Ogólnie jest zalecenie suplementacji 2000jednostek dziennie w okresie zimowym. Myślę że to bezpieczna dawka. Ja po badaniach gdzie mialam na poziomie 24 zaczelam suplementowac po 8tys jednostek dziennie i po 3 miesiącach mam poziom 36. Teraz suplementuje po 4 tys dziennie już sama beż zaleceń
Mi dopiero dawka 10000 podniosła porządnie poziom

reklama
Do góry