Magdusia88
Fanka BB :)
A masz podejrzenie endometriozy? Ja miałam, ale jednak kwestia polipa była na pierwszym miejscu. Jajowody mam mieć sprawdzone przez hsg. Histeroskopia o jajnikach nic nie mówi. Ale to mnie czeka po całym leczeniu, czyli za parę dobrych miesięcy.
Ale myślę, że Ty masz jajowody drożne, skoro udawało Ci się zajść w ciążę.
Nie wiem, czy powinnaś iść na badanie czy nie. Co Cię najbardziej powstrzymuje?
Powiem Ci, że ja na swoje też nie chciałam, do ostatniej chwili chciałam zwiać do domu, a wzięli mnie na zabieg jako ostatnią, więc długo ze sobą walczyłam [emoji85] no a potem się okazało, że dobrze, że nie zwiałam.
A jak wyglądają blizny po laparo? Będą widoczne?
Nie mam podejrzenia endometriozy. Ale jej też często po prostu nie widać na usg, i często nie daje żadnych objawów.
Pierwsza ciąża była z lewego, a druga z prawego jajowodu [emoji2368] mam regularne, owulacje z każdego jajnika.
Zaleceniem do badania u mnie są 2 poronienia i długie starania bez szczęśliwej, donoszonej ciąży.
Powstrzymuje mnie to, że to badanie inwazyjne. Pod narkozą, ryzyko zakażenia jest wysokie np. Gdzies na forum czytałam że takie ingerencje obniżają rezerwę jajnikowa, ale żaden lekarz mi tego nie potwierdził. No i po prostu strach, boję się powikłań i po prostu nie mam przeczucia, że to badanie coś wniesie do mojej diagnostyki. Ale lekarz od laparo zrobił na mnie dobre wrażenie. On ma duża praktykę lekarska i robi tylko te laparoskopie. Więc naprawdę dobry specjalista. Wiadomo, że nie mógł mi odpowiedzieć na pytanie: robić czy nie? Bo to jego kasa przecież. Ale powiedział, że najczęściej nic nie wychodzi.
Bliznami się specjalnie nie interesowałam, oglądałam kilka w internecie.
Tak to wygląda. Po czasie na pepku nic nie widać, teraz te w pachwinach robią niżej, ale zawsze poniżej linii majtek. Jeśli wszystko jest okay to jest tylko ta rana na pepku, jeśli coś wycinają to wchodza najczęściej tylko jedna strona, z dwóch to już muszą byc bardzo zaawansowane zmiany.
EDIT: na początku zabiegu pompują brzuch powietrzem,zeby lepiej widziec, czasem też odwracają cie trochę głowa w dół, żeby jelita podeszły do góry i lepszy obraz macicy był.
Po zabiegu możesz mieć przez to powietrze napompowany brzuch. Po kilku dniach powietrze zejdzie, ale mogą pojawić się bóle barków i ramion (powietrze uchodzi do góry). U nas dostajesz zwolnienie 3-7 dni.
Ostatnia edycja: