reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki - I połowa 2020 roku

Ja sie zaczelam modlic zeby okres nie przyszedl do konca tygodnia bo tez z mezem sie staramy juz ponad rok i powiem wam byla by to prawdziwa niespodzianka tylko tym razem czekam zeby test zrobic do konca tygodnia, a mam niedoczynnosc tarczycy, to wiecie ... jak na razie nie ma mi sie jak na okres tylko raz przez 2 dni jajniki bolaly w terminie okresu a teraz to cigle do toalety biegam i tyle. Na razie 2 dni sie spuznia

reklama
Pcos to obecnie popularna choroba, a nadal wieku lekarzy ma problem w jej rozpoznaniu. W moim przypadku wszyscy 5 ginów do których chodziłam wykluczyli ta chorobę, dopiero gdy trafiłam do lek. od niepłodności on jednoznacznie stwiedzil właśnie pcos. Chodziłam po lekarzach, endokrynologach, robiłam mnóstwo badań żeby dowiedzieć się co mi jest, nadmierne owłosienie, łysienie androgenowe, pryszcze, tycie... Miałam wszystkie te objawy, do tego obraz pcos, ale badania krwi wychodzily mi w normach dlatego nikt nie chciał postawić takiej diagnozy. Na monitoring jak najbardziej polecam iść, dowiesz się jak to u Ciebie wygląda, jeżeli rzeczywiście nie ma owulacji przypuszczam że dostaniesz leki na stymulacje. Najważniejsze żebyś została poprawnie zdiagnozowana, później powinno już pójść z górki [emoji6]

I jak w końcu do tego doszli? Jakieś badanie z krwi czy usg?

Tak jak pisałam, badania krwi wychodziły u mnie w porządku, obraz usg i objawy wskazują na pcos. Takie są kryteria do rozpoznawania pcos

Kryteria Rotterdamskie zespołu PCO obejmują:

oligoowulację lub brak owulacji

kliniczne objawy hiperandrogenizmu lub hiperandrogenemię

obraz wielotorbielowatych jajników (co najmniej 12 pęcherzyków śr. 2–9 mm, objętość jajnika >10 ml) w badaniu USG.

Rozpoznanie zespołu PCO można ustalić już po spełnieniu dwóch spośród trzech wymienionych kryteriów głównych.
I jak w końcu do tego doszli? Jakieś badanie z krwi czy usg?

reklama
Do góry