reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Wróciłam z monitoringu w 15 dc. Jeden pęcherzyk się wchłonął i zostały 2 pięknie wyrośnięte po 20 mm. Teraz pozostaje mi decyzja, czy ryzykować ciążą bliźniaczą. Czy któraś z Was robiła zastrzyk Ovitrelle przy 2 pęcherzykach takiej samej wielkości i udało się zajść w ciążę pojedynczą?
Ja
Lekarz zalecił mi dupka na wywołanie, gdyby jednak okazało się że mogę być w ciąży bo owulka się przesunęła to dupek nie zaszkodzi?
Nie, nie zaszkodzi. Bardzo często na początku ciąży lekarze dają dupka. Raczej czasem szkodzi na cykl bo go może wydłużać, albo po zaburzać to i owo, no ale dają go też celem regulacji, więc może w twoim przypadku pomoże.

reklama
Mam pytanko i proszę o sugestie.
W niedzielę po odstawieniu dupka (którego miałam odstawić na dobre, bo myślałam, że blokuje mi owulacje), powinnam dostać okres. Będzie to mój pierwszy cykl stymulowany Aromekiem. Zapisane mam na kartce od gin, że mam wziąć w 2 i 7 dniu cyklu. Dłuuuugo szukałam tej kartki, ale w końcu znalazłam. Dziwne dla mnie to dawkowanie, dlatego chyba jej nie posłucham ia wezmę od 2 do 6 dnia cyklu. W którym dniu cyklu powinnam iść wobec tego na monitoring? Nie wiem, kiedy przy stymulacji powinna być owulka. Lepiej przed owulka, czy po, żeby sprawdzić czy pęcherzyk pęknął?

No ja nie czekałam. 3 lata starań, 3 ciążę, 3 poronienia i żadnego dziecka. Statystycznie większa szansa, że się nie uda niż, że się uda. Bliźniaki mogą się przytrafić nawet przy jednym pęcherzyku więc w sumie nie mam na to wpływu. Ja w sobotę się dowiem czy w ogóle owulowalam, ale trzymam kciuki żeby elegancko Ci wszystko popękało i była zdrowa ciąża [emoji1696]
No ja nie czekałam. 3 lata starań, 3 ciążę, 3 poronienia i żadnego dziecka. Statystycznie większa szansa, że się nie uda niż, że się uda. Bliźniaki mogą się przytrafić nawet przy jednym pęcherzyku więc w sumie nie mam na to wpływu. Ja w sobotę się dowiem czy w ogóle owulowalam, ale trzymam kciuki żeby elegancko Ci wszystko popękało i była zdrowa ciąża [emoji1696]
To prawda, statystyczne szanse są zawsze ;) Bardzo dziękuję i za Ciebie też trzymam kciuki, obyś w sobotę usłyszała same dobre wieści 🥰

W niedzielę po odstawieniu dupka (którego miałam odstawić na dobre, bo myślałam, że blokuje mi owulacje), powinnam dostać okres. Będzie to mój pierwszy cykl stymulowany Aromekiem. Zapisane mam na kartce od gin, że mam wziąć w 2 i 7 dniu cyklu. Dłuuuugo szukałam tej kartki, ale w końcu znalazłam. Dziwne dla mnie to dawkowanie, dlatego chyba jej nie posłucham ia wezmę od 2 do 6 dnia cyklu. W którym dniu cyklu powinnam iść wobec tego na monitoring? Nie wiem, kiedy przy stymulacji powinna być owulka. Lepiej przed owulka, czy po, żeby sprawdzić czy pęcherzyk pęknął?
Ja miałam stymulację Clostilbegyt em od 3 do 7 dnia cyklu, na monitoring poszłam 12 i tego dnia wieczorem miałam podać sobie zastrzyk na pęknięcie i poszłam 14 dnia sprawdzić czy pękły.

A ja to bym chciała bliźnięta 😁
Serio mówię, chciałabym jeszcze dwójkę dzieci i strasznie bym się cieszyła, jakbym miała ciążę bliźniacza 😀 może jedyny minus to taki, że brzuchol mógłby nie wrócić do dawnej świetności, bo po pierwszym dziecku mam idealny, lepszy nawet niż przed moja pierwsza ciążą. Ale jestem w stanie poświęcić moje ciało, mogę być cała w rozstępach, wisi mi to 😜
Ja tak samo chciałabym bliźniaki ❤️❤️ Moja kumpela z pracy ma dwóch chłopaków i na maksa jej zazdroszczę 😀

Och Ty niegrzeczna 🙈🙈🙈 ja bym poszła około 10-11dc, jeszcze przed owulacja. I powiedz lekarce, ze brałaś 2-6dc bo nie byłaś pewna jak masz rozumieć to dawkowanie i cos Ci sie pomerdało ;) żeby wiedziała jaka dawka na Ciebie tak zadziałała ;)

To dopiero mój drugi cykl na stymulacji i w tym nie miałam kontroli usg po zastrzyku. Z lekarka pogadam dopiero na wizycie. W międzyczasie zbadam proga. Na pewno nie będę już brała ovitrelle, chyba że w większej dawce
Rozumiem, myślałam, ze jesteś już po kontroli. Można w ogóle brać większa dawkę ovi? 🤔 nieraz słyszy się, że z takich totalnie beznadziejnych i skazanych na niepowodzenie cykli wychodzi niespodziewana i szczęśliwa ciąża, chciałabym żeby chichot losu zadrwił z Ciebie w ten sposób 🙏🏻 :)
Kiedy idziesz na proga?

Serio mówię, chciałabym jeszcze dwójkę dzieci i strasznie bym się cieszyła, jakbym miała ciążę bliźniacza 😀 może jedyny minus to taki, że brzuchol mógłby nie wrócić do dawnej świetności, bo po pierwszym dziecku mam idealny, lepszy nawet niż przed moja pierwsza ciążą. Ale jestem w stanie poświęcić moje ciało, mogę być cała w rozstępach, wisi mi to 😜
Podziwiam, to będzie moja pierwsza ciąża i bardzo się boję takiej ewentualności 🙈

Wróciłam z monitoringu w 15 dc. Jeden pęcherzyk się wchłonął i zostały 2 pięknie wyrośnięte po 20 mm. Teraz pozostaje mi decyzja, czy ryzykować ciążą bliźniaczą. Czy któraś z Was robiła zastrzyk Ovitrelle przy 2 pęcherzykach takiej samej wielkości i udało się zajść w ciążę pojedynczą?
Ja miałam raz dwa pęcherzyki na stymulacji podane ovitrelle oba pękły liczba ciąż aż zero 😁

Generalnie wiek 30+,anytykopy w przeszłości,bliźnięta w rodzinie zwiększają "ryzyko" urodzenia bliźniąt i to nie zależnie czy jest jeden pęcherzyk czy dwa :) A po zastrzyku może pęknąć tylko jeden albo i żaden jak już Zazu wspomniała..ja bym chyba nie traciła czasu tylko podała zastrzyk

reklama
Generalnie wiek 30+,anytykopy w przeszłości,bliźnięta w rodzinie zwiększają "ryzyko" urodzenia bliźniąt i to nie zależnie czy jest jeden pęcherzyk czy dwa :) A po zastrzyku może pęknąć tylko jeden albo i żaden jak już Zazu wspomniała..ja bym chyba nie traciła czasu tylko podała zastrzyk
Do 30 brakuje mi jeszcze 1,5 roku 😂
Ale za to mam braci bliźniaków, dwujajowych 😁 i w rodzinie są jeszcze 3 inne przypadki bliźniąt 😂
Ojciej jak mu matka powiedziała, że będą bliźniaki to z łóżka spadł, a ona wyła przez tydzień ja da sobie radę 🤣 ale teraz się bardzo cieszy i mówi, że nie zamieniłaby tego na nic innego 😊

Do góry