reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Hsg można wykonać na nfz i jest jednym z pierwszych "poważniejszych" badań jakie się robi w przypadku niepłodności [emoji6]
Czesc dziewczyny, chciałabym się podzielić z wami swoją historią.
Jeżeli staracie się juz ponad rok, nie zwlekajcie i zapiszcie sie do lekarza w klinice bezplodnosci.
My staralismy sie ok 2 lata, wyniki hormonow byly w normie, wyniki męża bdb. Lekarz zlecil mi badanie drożności jajowodow ( sonoHSG)
Zaszlam w ciaze w tym samym miesiacu w którym miałam wykonane badanie.
Nie zwlekajcie, szkoda czasu.

Wszystkie badania plus moje najdrozsze HSG z narkozą w sumie wyniosly nas 2 tyś zł.

Pozdrawiam i trzymam kciuki,
Z checia odpowiem na pytania.

reklama
Jeżeli staracie się juz ponad rok, nie zwlekajcie i zapiszcie sie do lekarza w klinice bezplodnosci.
My staralismy sie ok 2 lata, wyniki hormonow byly w normie, wyniki męża bdb. Lekarz zlecil mi badanie drożności jajowodow ( sonoHSG)

Wszystkie badania plus moje najdrozsze HSG z narkozą w sumie wyniosly nas 2 tyś zł.

Cześć! Super w takim razie!!!
Tylko.. jaki był związek sonoHSG z zajściem w tym samym miesiącu...? Wykryto Ci jakiś problem i go uregulowano, czy to po prostu przypadek? ;-)
U mnie sono nie wiele dało, i tak trzeba było zrobić zwykłą HSG, ale niewiele to zmieniło...;-) Oprócz tego, że było konieczne do dalszej drogi:-)

@Zazuu mam pytanko bo Ty na pewno pomożesz :p jakie badania robi się pod katem PCOS?
Mam dosyć duży amh, kiedyś jak robiłam fsh i lh to miałam jakos 9 i 6 wiec nie 1:1.
I raz inny ginekolog 5-6 lat temu powiedział mi ze z obrazu jajników wyglada to na PCOS, a ten do którego chodzę powiedział ze nie…
Miesiączki mam regularne ale wiem ze to jeszcze nie świadczy o tym ze się nie ma PCOS dlatego chciałabym sprawdzić tylko nie wiem dokładnie co i kiedy powinnam sprawdzić :)
No i czy jak biorę clo, estrofem i luteinę to mogę robić badania czy w cyklu bez leków dopiero?
Z góry dziękuje 😘

Z tego co kojarzę to:
Lh, fsh, testosteron, DHEAS, SHGB i chyba Androstendion.
W okolicach 2-3 dc
@Zazuu mam pytanko bo Ty na pewno pomożesz [emoji14] jakie badania robi się pod katem PCOS?
Mam dosyć duży amh, kiedyś jak robiłam fsh i lh to miałam jakos 9 i 6 wiec nie 1:1.
I raz inny ginekolog 5-6 lat temu powiedział mi ze z obrazu jajników wyglada to na PCOS, a ten do którego chodzę powiedział ze nie…
Miesiączki mam regularne ale wiem ze to jeszcze nie świadczy o tym ze się nie ma PCOS dlatego chciałabym sprawdzić tylko nie wiem dokładnie co i kiedy powinnam sprawdzić :)
No i czy jak biorę clo, estrofem i luteinę to mogę robić badania czy w cyklu bez leków dopiero?
Z góry dziękuje [emoji8]

Cześć! Super w takim razie!!!
Tylko.. jaki był związek sonoHSG z zajściem w tym samym miesiącu...? Wykryto Ci jakiś problem i go uregulowano, czy to po prostu przypadek? ;-)
U mnie sono nie wiele dało, i tak trzeba było zrobić zwykłą HSG, ale niewiele to zmieniło...;-) Oprócz tego, że było konieczne do dalszej drogi:-)
Hejka!
No wlaśnie tutaj pojawia się magia, ponieważ wynik badania byl jednoznaczny - jajowody są drożne. A mimo wszystko badanie mi pomogło. Sam lekarz po zrobieniu badania powiedzial, spróbujcie teraz jeden cykl, ponieważ badanie samo w sobie udrażnia jajowody, ulatwia zaplodnienie i jak sie nie uda to zapraszam na kolejną wizyte i bedziemy "działać". I fakrycznie się udało. Wydaje mi się, ze mimo, ze badanie wykazało drożność to jednak w moim przypadku coś hamowało swobodny przepływ plemników 🤔
Oczywiście, brak drożności nie jest jedyną przyczyną problemów z zajściem w ciąże, ale ważne jest aby sie badać i drążyć temat :)

Co to znaczy, ze u Ciebie sonoHSG niewiele dało?
Pozdrawiam!

Czyli w sumie nic Ci nie zrobili po prostu zaszłaś w ciążę?
Hejka!
No wlaśnie tutaj pojawia się magia, ponieważ wynik badania byl jednoznaczny - jajowody są drożne. A mimo wszystko badanie mi pomogło. Sam lekarz po zrobieniu badania powiedzial, spróbujcie teraz jeden cykl, ponieważ badanie samo w sobie udrażnia jajowody, ulatwia zaplodnienie i jak sie nie uda to zapraszam na kolejną wizyte i bedziemy "działać". I fakrycznie się udało. Wydaje mi się, ze mimo, ze badanie wykazało drożność to jednak w moim przypadku coś hamowało swobodny przepływ plemników [emoji848]
Oczywiście, brak drożności nie jest jedyną przyczyną problemów z zajściem w ciąże, ale ważne jest aby sie badać i drążyć temat :)

Co to znaczy, ze u Ciebie sonoHSG niewiele dało?
Pozdrawiam!

Większość z nas miała drożność i nadal nie jesteśmy w ciąży. Magia ;)

Czyli w sumie nic Ci nie zrobili po prostu zaszłaś w ciążę?
Nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc "nic nie zrobili". przepłukano moje jajowody kontrastem pod cisnieniem. Nie nazwałabym tego "nic" :) I po tym zaszłam w ciąże.

I odpisując na Twój wczesniejszy koment - owszem na NFZ badanie HSG jest za darmo, ale nie wiem czy robią je z USG czy z RTG. Ja wolałam zrobić badanie prywatnie, praktycznie od ręki, pod narkozą i z użyciem USG.

Pozdrawiam! :)

reklama
Większość z nas miała drożność i nadal nie jesteśmy w ciąży. Magia ;)
Bardzo mi przykro. Wiem jaki to ból, nie móc zajść w ciąże.

Tak jak pisałam, nie tylko w drożności leży problem. Trzymam za was wszystkie kciuki i bede zawsze polecac diagnostykę, zamiast czekanie na cud :) Taki cel był mojego wpisu.

Pozdrawiam cieplutko i trzymam kciuki.

Do góry