TuAga
Fanka BB :)
Nie nie, takie są fakty. Większość morderców, gwałcicieli podlega w więzieniach (przynajmniej w USA) terapii i niestety są to ludzie po ekstremalnych traumach w dzieciństwie. Tak wypaczona w bardzo młodym wieku psychika nie funkcjonuje normalnie. Z tego samego względu patologia rodzi patologię i tylko około 25% osób przerywa ten cykl. Tak po prostu to wygląda z punktu widzenia nauki. Ja też mam swoje ograniczenia i niestety, choćbym wiedziała, że seryjny morderca jako 2latek był gwałcony, bity, przypalany papierosami....to nie umiem w nim zobaczyć dobrego człowieka. Aż taka "mądra" nie jestem...ale rozumiem z czego to wynika.To życzeniowe myślenie. Niestety nie za każdym złym uczynkiem idzie choroba chociaż oczywiście często tak jest.
Są i tacy co uważają, że każdy jest na coś chory ale nie każdy zdiagnozowany.
Natomiast to nasz mechanizm obronny każe nam wierzyć, ze podłe zachowania wynikają tylko z choroby bo ciężko nam pogodzić się z myślą, że zło może nie mieć przyczyny
Nie trzeba szukać daleko takich przykładów....mamy właśnie popisy Putina straumatyzowanego w dzieciństwie.