reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

reklama
Hej, ja właśnie wróciłam od nowego gina i jestem w szoku. Może komuś ta wiedza pomoze.
1. Popukał się w głowę na wiadomość, że biorę dupka. Stwierdził, że jak można przepisać duphaston nie robiąc kompletnego monitoringu owulacji, bo przecież ja owulke mogę mieć w 20 dniu cyklu, a ktoś bez takiej wiedzy każe mi brać od 15 dnia cyklu. Podobno skutecznie zablokował mi owulację, to jak jakbym brała tabletki antykoncepcyjne.
2. Za 5 dni mam się znowu zgłosić, żeby zobaczyć jak tam owulka, bo w przeciągu 5 dni nie zapowiada się na owulację (jestem w 9 dniu cyklu, 5 dni po okresie)
3. Nie mam policystycznych jajników
4. Pochwalił za inofem, dalej mam brać 2 razy po jednej saszetce dziennie i do tego witaminę D3
5. Mam lekko podwyższona prolaktyne, przepisał Bromocorn, po pół tabletki przed snem.
6. Zlecił badanie nasienia, dał skierowanie i namiary na klinikę
7. Powiedział, że nie jest za takimi zabiegami jak hosteroskopia, bo lekarz może coś uszkodzić, mogą zrobić się zrosty, które utrudniają zajście w ciążę i to jest zbyt inwazyjne
Wreszcie czuje, że ktoś się mną zajął [emoji849]

Ad.7. W niektórych przypadkach brak tej interwencji przynosi jeszcze gorsze skutki. Ja miałam jakieś polipopodobne twory w okolicy ujść jajowodów, no nie wiem jak inaczej to naprawić jak nie usunąć na histero [emoji16] jak ktoś nie umie to jasne ze może spaprać sprawę, ale no czasem jest to narzędzie potrzebne. Sama histero diagnostyczna dużo mówi o budowie macicy, nawet bez jakiegokolwiek naruszania czegokolwiek.

Ad.7. W niektórych przypadkach brak tej interwencji przynosi jeszcze gorsze skutki. Ja miałam jakieś polipopodobne twory w okolicy ujść jajowodów, no nie wiem jak inaczej to naprawić jak nie usunąć na histero [emoji16] jak ktoś nie umie to jasne ze może spaprać sprawę, ale no czasem jest to narzędzie potrzebne. Sama histero diagnostyczna dużo mówi o budowie macicy, nawet bez jakiegokolwiek naruszania czegokolwiek.
A ja już prawie żałowałam, że się jej poddałam 🙈

Jeżeli zawsze (!) mam cykle 27 dniowe, a w tym miesiącu na usg w 13 dc uwidoczniono pęknięty pęcherzyk i ciałko żółte to znaczy ze @ przyjdzie około 23-25 dc? Kiedy w takiej sytuacji robić badanie proga czy betę?

Jak owu była szybciej to i okres przyjdzie odpowiednio szybciej. Proga najlepiej 7 dni po owulacji
Jeżeli zawsze (!) mam cykle 27 dniowe, a w tym miesiącu na usg w 13 dc uwidoczniono pęknięty pęcherzyk i ciałko żółte to znaczy ze @ przyjdzie około 23-25 dc? Kiedy w takiej sytuacji robić badanie proga czy betę?

Jestem pewna ze @ nie przyjdzie jeśli wzięliście się do roboty odpowiednio wcześniej 🙊🤞

Ze wszystkim się zgadzam poza bzdurą o histeroskopii. Jak sól fizjologiczna w macicy ma coś uszkodzić [emoji23]
Ale chyba mówisz o histero wyłącznie diagnostycznej? Albo HSG? Bo operacyjna zakłada jednak działania inwazyjne ;-) Więc diagnostyczna rzeczywiście nie powinna niczego uszkadzać, ale może lekarz nie jest zwolennikiem takiego badania...? Bo trudno nie być zwolennikiem operacyjnej, jeśli jest konieczna...

Ale jak można być ginekologiem i nie być zwolennikiem podstawowego narzędzia diagnostycznego? [emoji28] Zwłaszcza, że histeroskopia operacyjna jest zazwyczaj konieczna, a diagnostyczna jest całkowicie nieinwazyjna
Ale chyba mówisz o histero wyłącznie diagnostycznej? Albo HSG? Bo operacyjna zakłada jednak działania inwazyjne ;-) Więc diagnostyczna rzeczywiście nie powinna niczego uszkadzać, ale może lekarz nie jest zwolennikiem takiego badania...? Bo trudno nie być zwolennikiem operacyjnej, jeśli jest konieczna...

reklama
ja właśnie wróciłam od gina i dał mi ovitrelle pierwszy raz. No i jeśli nie zajdę w tym cyklu to w przyszłym mam iść na histeroskopie, bo wynalazł polipa w trzonie macicy 🙄
To się chyba nigdy nie skończy..

Do góry