reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

reklama
Mięśniaki macicy są częstą przyczyną niepłodności. Mogą utrudniać zarówno Zagnieżdżenie jak i rozwój zarodka.
Na szczęście często można je z powodzeniem usunąć.
Osobiście znam kobietę, która nie miała szans na ciążę ze względu na ilość i wielkość mięśniaków macicy. Wiele lat borykała się z niepłodnością, aż zdarzył się cud i pęcherzyk ciążowy zagnieździł się w jedynym wolnym od mięśniaków miejscu. Cała ciąża zagrożona, dziecko miało bardzo mało miejsca, a po urodzeniu musieli usunąć jej macicę. Ale jej zdrowy synek jest już na świecie [emoji3590]
Myślę, że lepiej nie zwlekać tylko szukać lekarza który podejmie się laparoskopii. Zapewne wszystko zależy od umiejscowienia mięśniaka i jego wielkości.
Kobiety z mięśniakami też rodzą dzieci, ale jeśli są jakieś problemy z płodnością to ja bym nie czekała
Dziewczyny odpowiedzcie proszę jak będziecie miały chwile- dziękuje [emoji3526]

Mięśniaki macicy są częstą przyczyną niepłodności. Mogą utrudniać zarówno Zagnieżdżenie jak i rozwój zarodka.
To prawda z tymi mięśniakami. Ja z nimi chodziłam i nawet o nich nie wiedziałam( dowiedziałam się jak trafiłam do innego ginekologa a tak przez 4 lata głucha cisza,nikt nic nie widział) . Dodatkowo jak jest się nieszczęśliwym posiadaczem tych tworów plami się przed i po miesiączce jak i miesiączka jest boleśniejsza .... Mi usunęli te mięśniaki w grudniu właśnie poprzez laparoskopię, jak ręką odjął plamienia i bóle przemieszane ze skurczami zniknęły .

Hej dziewczyny :)
Ja ostatnio mało tu zaglądam bo jestem podłamana :(
Nie dość że ze starań nic nie wychodzi, to siatki leków - na stymulację i utrzymanie…
Lekarz zasugerował mi psychologa, nawet się już umówiłam…
A w pt jak byłam potwierdzić owulacje to mi powiedział ze mam jeszcze mięśniaka na macicy… ale ze mam się nie przejmować.
Powiedzcie mi - macie jakieś doświadczenia z mięśniakami?
Mogą hamować zagnieżdżenie albo jeśli nawet się uda to wpływać negatywnie na ciąże?
Ja podobnie jak kolezanki wyżej mam cała szufladę testów ale w ostatnim cyklu przestałam je robić i poszłam 3 dni przed @ na betę żeby się nie nastawić i chyba lepiej to przyjęłam niż w poprzednich miesiacach ze znowu się nie udało.
I teraz mam kolejne pytanie :)
Jak owulacje miałam w czwartek 20.01 cykle 28 dni wiec miesiączkę mam dostać w czw 3.02 to kiedy z krwi powinno coś wyjść jeśli się uda? W pon 31.01 to już będzie Ok żeby testować?

To prawda z tymi mięśniakami. Ja z nimi chodziłam i nawet o nich nie wiedziałam( dowiedziałam się jak trafiłam do innego ginekologa a tak przez 4 lata głucha cisza,nikt nic nie widział) . Dodatkowo jak jest się nieszczęśliwym posiadaczem tych tworów plami się przed i po miesiączce jak i miesiączka jest boleśniejsza .... Mi usunęli te mięśniaki w grudniu właśnie poprzez laparoskopię, jak ręką odjął plamienia i bóle przemieszane ze skurczami zniknęły .
Ja miałam no powiedzmy średniej wielkości mięśniaka ok 4cm,kilka lat. Nic się z nim nie działo, a ponadto wcale nie miałam żadnych objawów, żadnych plamień, nic. Bo są jeszcze różne typy mięśniaków w zależności gdzie są one umiejscowione i to ma wpływ na objawy i problemy z zajściem lub podtrzymaniem. W pierwszą ciążę zaszłam szybko bo w 2 pełnym cyklu starań, ciąża się nie utrzymała, ale była to wada genetyczna. Miałam zabieg łyżeczkowania i wogóle nie pamiętałam o żadnym mięśniaku, dopiero po paru mc od zabiegu mi się przypomniało i spytałam dr co z moim mięśniakiem bo go chyba na żadnym usg od zabiegu nie widziałam, no i powiedział że go nie ma, znikł, a miałam go dobre 6-8lat,nie pamiętam kiedy wykryty. Także wielkie zdziwienie :O Zaszłam teraz w ciążę równo rok po zabiegu. Możliwe że przez ten rok go już nie było, a mimo to był problem z ponownym zajściem w ciążę. Często ponoć po ciąży mięśniaki zanikają, chyba mają na to wpływ zmiany hormonalne.

Na szczęście często można je z powodzeniem usunąć.
Osobiście znam kobietę, która nie miała szans na ciążę ze względu na ilość i wielkość mięśniaków macicy. Wiele lat borykała się z niepłodnością, aż zdarzył się cud i pęcherzyk ciążowy zagnieździł się w jedynym wolnym od mięśniaków miejscu. Cała ciąża zagrożona, dziecko miało bardzo mało miejsca, a po urodzeniu musieli usunąć jej macicę. Ale jej zdrowy synek jest już na świecie [emoji3590]
Myślę, że lepiej nie zwlekać tylko szukać lekarza który podejmie się laparoskopii. Zapewne wszystko zależy od umiejscowienia mięśniaka i jego wielkości.
Kobiety z mięśniakami też rodzą dzieci, ale jeśli są jakieś problemy z płodnością to ja bym nie czekała
Dziękuje bardzo!
Mam planowaną laparoskopie za 2-3 cykle jak się nie uda zajść żeby zobaczyć jak endometrium itd. i powtórzyć drożność wiec podejrzewam ze jak to nadal będzie (bo nie wiem czy jest opcja ze to się wchłonie) to zostanie usunięte 🙂
Ale budująca jest historia o koleżance która urodziła zdrowe dziecko 😍

Ja miałam no powiedzmy średniej wielkości mięśniaka ok 4cm,kilka lat. Nic się z nim nie działo, a ponadto wcale nie miałam żadnych objawów, żadnych plamień, nic. Bo są jeszcze różne typy mięśniaków w zależności gdzie są one umiejscowione i to ma wpływ na objawy i problemy z zajściem lub podtrzymaniem. W pierwszą ciążę zaszłam szybko bo w 2 pełnym cyklu starań, ciąża się nie utrzymała, ale była to wada genetyczna. Miałam zabieg łyżeczkowania i wogóle nie pamiętałam o żadnym mięśniaku, dopiero po paru mc od zabiegu mi się przypomniało i spytałam dr co z moim mięśniakiem bo go chyba na żadnym usg od zabiegu nie widziałam, no i powiedział że go nie ma, znikł, a miałam go dobre 6-8lat,nie pamiętam kiedy wykryty. Także wielkie zdziwienie :O Zaszłam teraz w ciążę równo rok po zabiegu. Możliwe że przez ten rok go już nie było, a mimo to był problem z ponownym zajściem w ciążę. Często ponoć po ciąży mięśniaki zanikają, chyba mają na to wpływ zmiany hormonalne.
Super, gratuluje 😍
Czyli nie muszę się narazie martwić :)

Mi w piątek pani doktor wykryła malutkiego mięśniaka i też mówiła, że tym się nie mam kompletnie przejmować w kontekście starań :) wierzę jej i wolę nic innego na ten temat nie czytać, bo zwariuję xD
Tez właśnie nie chce czytać lepiej tu zapytać to przynajmniej się dowiem prawdy a nie niestworzonych historii i będę się martwić niepotrzebne :)

reklama
Ja bym zrobiła 1.02 jeśli o betę z krwi chodzi a siktesty możesz łoić od poniedziałku :)
Tak zrobie -1.02 :) dziękuje :)
Testy odpuszczam, psychicznie bardzo zle to na mnie działa, wykańczam się i mam nadzieje ze kolejny coś wykaże…
Ostatnio zbadałam betę wynik poniżej 0,1 bez testu sikania i było czarno na białym ze będzie @ i już się nie łudziłam. był płacz i rozczarowanie jak co miesiąc ale łagodniej to przeszłam wiec myśle ze sikanie zrobie dopiero jak beta coś wykaże 😊

Do góry