reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

reklama
Jezu laski ale każda kobieta ma te czarne kropki na jajnikach (pecherzyki). Jedna ma ich mniej druga więcej i dopóki np nie tworzą koralików dookoła to jest OK. To nie jest tak że bez pcos jest ich 1-2 sztuki. Jest ich mniej ale jednak zazwyczaj występują w liczbie mnogiej.

Gdzieś kiedys czytałam ze najlepiej oglądać pecherzyki antralne na początku cyklu i ze powinno być ich nie mniej niż 5, kilka do kilkunastu. No ale mało kto robi usg podczas okresu [emoji23]
Tak, jeszcze zanim wystartuje pęcherzyk dominujący. Najlepiej je wtedy widać. Chociaż potem też widać jak lekarz się postara i chce je pokazać :D. Ja mam takich pęcherzyków antralnych po 10-13 w każdym jajniku i to dobrze ;). To generalnie jest skorelowane z AMH - wyższe AMH, więcej pęcherzyków antralnych. Lekarz mi mówił, że na podstawie obrazu USG może potwierdzić moje wysokie AMH - wynik z krwi zgadza się z tym co widzi.
No dzisiaj mi mówiła że są puste i nic nie wskazuje żeby organizm szykował sie na @. Nigdy nie wnikałam w szczegóły swojego cyklu bo nie miałam takiej potrzeby stąd teraz pewnie jestem daleko za murzynami w porównaniu z wiedzą niektórych z was w tym temacie.
Ale jak to puste? Przecież oocyt, który byłby w środku jest tak miniaturowy, że nie byłoby go widać na USG. Jak stwierdziła że są puste?
Czym się różni PCO od PCOS?
PCO to stan jajników. PCOS zespół metaboliczny czyli przy okazji nieregularne miesiączki i zaburzenia hormonalne :).

Swoją drogą Dziewczyny, ja to zawsze proszę o narrację w czasie USG ;P. Co oglądamy, czy to dobrze, czy to źle, że tak to wygląda :p. Na początku monitoringów te narracje musiały być bardziej wyczerpujące, teraz to tylko dopytuje jak nie jestem pewna co widzę ;P. Żaden lekarz mi nie odmówił omówienia tego co widzimy na monitorze. Wszyscy byli mili i wyjaśniali :). Także zawsze bez przypału można zapytać, w końcu medycyny nie kończyłyśmy :D.

Tak, jeszcze zanim wystartuje pęcherzyk dominujący. Najlepiej je wtedy widać. Chociaż potem też widać jak lekarz się postara i chce je pokazać :D. Ja mam takich pęcherzyków antralnych po 10-13 w każdym jajniku i to dobrze ;). To generalnie jest skorelowane z AMH - wyższe AMH, więcej pęcherzyków antralnych. Lekarz mi mówił, że na podstawie obrazu USG może potwierdzić moje wysokie AMH - wynik z krwi zgadza się z tym co widzi.

Ale jak to puste? Przecież oocyt, który byłby w środku jest tak miniaturowy, że nie byłoby go widać na USG. Jak stwierdziła że są puste?

PCO to stan jajników. PCOS zespół metaboliczny czyli przy okazji nieregularne miesiączki i zaburzenia hormonalne :).
Nie wiem tak jak pisałam ja się w tym jeszcze nie orientuje aż tak jak wy tak powiedziała nie wnikałam na jakiej podstawie to stwierdziła bo nie mam w tym zakresie wiedzy. Poszłam na szybko do lekarki która przyjmuje bez rejestracji bo pomyślałam że skoro ta miesiączka się spóźnia to może pójdę to skonsultować a przy okazji wypisze mi leki na tarczyce. I w sumie nic się nie dowiedziałam jedynie że na @ się nie zapowiada i że możemy ją wywołać a od przyszłego cyklu mam brać miovele.

Swoją drogą Dziewczyny, ja to zawsze proszę o narrację w czasie USG ;P. Co oglądamy, czy to dobrze, czy to źle, że tak to wygląda :p. Na początku monitoringów te narracje musiały być bardziej wyczerpujące, teraz to tylko dopytuje jak nie jestem pewna co widzę ;P. Żaden lekarz mi nie odmówił omówienia tego co widzimy na monitorze. Wszyscy byli mili i wyjaśniali :). Także zawsze bez przypału można zapytać, w końcu medycyny nie kończyłyśmy :D.
Zgadzam się, jak mieszkałam w PL to mnie to nie interesowało bo sie nie starałam. Teraz mam problem bo słownictwo medyczne w innym języku juz tak oczywiste nie jest więc co wyłapie to moje 😁😁

Edit. A co nie to dogoogluje 😁😁

reklama

Teraz to sama nie wiem czy dobrze że zaczęłam brać ten duphaston.

Do góry